Potrivit unui sondaj INSOMAR (Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing), pentru 50,9% din populatie, introducerea leului greu va avea ca efect cresterea preturilor la alimente si produse de baza, iar pentru 26,6%, denominarea va conduce la scaderea cursului principalelor valute (vezi si graficul alaturat). Acestei perceptii i se adauga si conceptia celor chestionati, potrivit careia calcularea simultana a preturilor in lei vechi si lei noi implica riscul de a fi inselati mai usor.
Autorii sondajului arata ca perceptia mai curand negativa a taierii celor patru zerouri din coada leului este manifestata de catre -cei cu un nivel scazut de educatie din mediul urban-. Veniturile acestora -nu le confera suficienta siguranta si protectie in fata unor masuri care-i pot afecta economic si despre care au, in general, foarte putine informatii-. Pe de alta parte, cei cu educatie superioara din mediul urban – si ei sunt sceptici, dar din cu totul alte motive: – preturi nationale comparabile cu cele europene, dar venituri necomparabile; – schimbarile monetare antreneaza, de regula, -reasezari- de preturi in dezavantajul populatiei (sunt amintite aici unele consecinte ale introducerii euro in tarile Uniunii Europene); – reprezentarea sacrificiului economic care trebuie facut de populatie in perspectiva integrarii Romaniei in UE (mai ales la cei instruiti). In fine, persoanele cu varste de peste 50 de ani, in majoritate pensionari, se simt amenintati de perspectiva trecerii la leul greu, in urma careia pensiile mici vor parea si mai mici.
Nici acordul cu FMI nu e tocmai bine vazut
Acelasi sondaj a abordat o alta problema -fierbinte-: negocierile cu Fondul Monetar International (FMI). Pentru 33,1% din cei chestionati, relatia cu FMI va avea drept consecinta scaderea nivelului de trai al romanilor, iar pentru 17,8% – descurajarea intreprinzatorilor romani si incurajarea celor straini. In acelasi timp, 35,2% din repondenti au declarat ca negocierile cu FMI ar ajuta la o integrare mai rapida a Romaniei in UE.
In legatura cu aceste perceptii, autorii sondajului afirma ca -persoanele din mediul urban cu nivel scazut de educatie si in varsta- sunt cele care cred ca negocierile vor duce la scaderea nivelului de trai. Iar -persoanele din mediul urban, cu nivel de pregatire mediu sau superior, avand varste sub 34 sau peste 50 de ani-, sunt cele care cred ca negocierile duc la descurajarea investitorilor autohtoni.
Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 16-21 februarie (deci cu cateva saptamani inaintea declansarii campaniei de informare privind denominarea leului), prin chestionarea la domiciliu a 1.295 de persoane din 49 de orase si 55 de localitati rurale. Autorii chestionarului considera acest esantion ca fiind reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani.