Home Actualitate Afaceri oneroase cu lapte pe Valea Muntelui

Afaceri oneroase cu lapte pe Valea Muntelui

DISTRIBUIŢI

Patronul firmei GSC Invest SRL este acuzat de satenii de pe Valea Bistritei de inselaciune. Pagubitii spun ca patronul din Neamt a colectat cantitati impresionante de lapte fara a plati nici un leu. El a disparut, se pare, in Italia.

Crescatorii de vite de pe Valea Bistritei reclama faptul ca firma SC GSC Invest SRL i-a tepuit cu aproape un miliard de lei. In luna mai 2000, GSC Invest SRL, proprietara unei fabrici de prelucrare a laptelui din comuna Ceahlau, a contractat cu majoritatea centrelor de colectare a laptelui din comunele Ceahlaul, Grinties, Poiana Teiului, Borca, Farcasa, Pipirig si Hangu strangerea si prelucrarea acestuia la pretul de 2.200 de lei litrul, plus 0,5 kilograme de tarate din grau pentru fiecare litru de lapte predat. Muntenii, multumiti de clauzele contractuale, au predat cantitati mari de lapte, incepand cu luna iunie 2000 si terminand cu luna septembrie a aceluiasi an, cand si-au dat seama ca au fost trasi pe sfoara si nu au primit in schimb nici bani, nici tarata. -Numai in comuna Ceahlau paguba insumeaza aproape 200 de milioane, fiind pacaliti 300 de crescatori de animale-, spune primarul Costica Schiopu.

La Punctul de Colectare Grintiesul Mic, 17 tarani au predat, in iunie-septembrie 2000, 7.127 de litri de lapte, fara a primi vreun ban. -Eu am predat 771 de litri, lasand casa fara lapte pentru a castiga un ban, dar am ramas cu paguba-, a afirmat Maria Chiruta plina de suparare. Cam aceleasi cantitati au predat si Valeria Simionescu, Elena Borsa, Elena Hulpasu, Ana Borsa.

Pagubiti au fost si sefii de centre de colectare, care, desi aveau in spate vechimea unei vieti, nu si-au primit lefurile pentru aceeasi perioada, iunie-septembrie 2000. -Am ramas fara continuitate dupa 15 ani de colectare a laptelui. Este o escrocherie. Trist a fost insa faptul ca multi dintre batranii satului care traiau din vanzarea laptelui si cresterea animalelor si-au vandut vacutele si au ajuns la mila altora-, a spus Maria Matasa, sefa punctului de colectare Grintiesu Mic.

Alti munteni din comunele amintite au afirmat ca, in lipsa unei alternative, prefera sa dea surplusul de lapte la porci, pentru ca nu se pot lipsi de produsele care deriva de la o vaca.

Patronul fabricutei de lapte a fost si el, se pare, tepuit

Patronul fabricutei, Sabin Maidan, este de negasit. La sediul firmei, situat pe strada General Dascalescu nr. 422, usile de acces ale celor doua magazine sunt ferecate cu lacate. De asemenea, locuinta patronului, aflata langa sediul firmei, era pustie. Vecinii spun ca Sabin Maidan a fost cautat in nenumarate randuri de cetateni de pe Valea Muntelui, insa nu a fost gasit. Unul dintre vecini spune ca Sabin Maidan a plecat de cateva luni in Italia. -A fost cautat de cativa oameni, care spuneau ca trebuie sa primeasca niste bani. Initial, el a avut o firma de taxiuri, insa a renuntat la aceasta activitate. Ulterior, am aflat ca a facut o fabrica de prelucrare a laptelui pe Valea Bistritei. Nu stiu ce s-a intamplat, dar, din cate am auzit eu, a avut ceva probleme, deoarece a livrat unei firme cantitati mari de cascaval, pentru care nu a luat nici un ban. Cred ca din cauza asta nu a platit laptele pe care l-a colectat de pe Valea Bistritei-, spune acelasi vecin.

De un an, pagubitii isi cauta dreptatea la primarii, la Politie, dar nimeni nu-i asculta. Primarul comunei Ceahlau a reusit sa intocmeasca un dosar, pe care l-a predat unui avocat din Bicaz, insa deocamdata acesta n-a intocmit nici o sesizare Politiei sau Parchetului. Cu toate acestea, atat Politia, cat si Parchetul Bicaz, care au aflat neoficial despre necazul muntenilor, asteapta sesizarea oficiala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.