– In lume sunt aproape 1.000 de parcuri tehnologice, dar in Romania va fi unul singur, la Iasi – La ce ne va folosi? – Iata cinci raspunsuri la aceasta intrebare: inventii, in sfarsit, puse in practica, facilitati fiscale, afaceri de viitor (IT, audio-vizual), produse ecologice, infrastructura gratuita – Efecte in scenariul optimist: relansarea economica a judetului – Scenariul pesimist: nu vor veni investitorii, 10 milioane de euro aruncate in vant – Ce se va alege, pana la urma, de -Tehnopolis-?
Autoritatile locale si-au mobilizat toate fortele pentru realizarea la Iasi a primului parc tehnologic din tara. Proiectul care a strans laolalta Consiliul Judetean, Primaria si universitatile iesene ar putea reprezenta marea lovitura a Iasiului. Dupa 10 ani de agonie a economiei iesene, sefii judetului si-au pus toate sperantele de relansare a vietii economice in viitorul parc tehnologic -Tehnopolis-. Conducerea CJ intentioneaza lansarea in perioada urmatoare a unei dezbateri publice referitoare la acest proiect. In pagina dedicata parcului tehnologic, -Monitorul- isi propune prezentarea a ce se doreste a fi si ce poate reprezenta -Tehnopolis- pentru economia Iasiului.
1. Iata ce este un parc tehnologic
Din punct de vedere fizic, intre un parc tehnologic, unul industrial si unul stiintific nu exista practic nici o diferenta. Parcul reprezinta un spatiu bine delimitat, beneficiind de infrastructura clasica a unei zone industriale: acces la caile de comunicatii, apa, gaz metan, electricitate. Parcul tehnologic grupeaza in principal activitati economice din categoria high-tech (inalta tehnologie, pentru cititorii mai putin avizati), corelate cu specificul industrial al zonei. Spre deosebire de o zona industriala clasica, parcurile tehnologice se orienteaza doar spre cateva domenii stiintifice. Parcul tehnologic cuprinde de regula in structura sa un incubator de inovare. Acesta are rolul de a asigura intreprinderilor mici si mijlocii consultanta necesara in ce priveste studiile de piata, publicitatea si asigurarea legaturilor necesare cu furnizorii si clientii potentiali. Prin intermediul incubatorului, o inovatie aflata in stadiul de brevet devine operationala la nivel industrial.
Un rol esential in cadrul unui parc tehnologic il au universitatile si institutele de cercetare. Specialistii necesari activitatii parcului tehnologic se recruteaza in principal din randul absolventilor si cercetatorilor locali. Din acest motiv, parcurile tehnologice sunt infiintate si se dezvolta in jurul unui centru universitar.
In rezumat, parcul tehnologic combina caracteristicile unei zone industriale specializate pe domenii de varf cu cele ale unei academii si ale unei zone economice libere. Practic, un investitor dintr-un parc tehnologic are la indemana toate mijloacele necesare dezvoltarii propriei afaceri, de la infrastructura si materii prime pana la specialisti si consultanti. Si mai simplu, intr-un asemenea parc, clientul vine cu ideea, firma o consulta, o accepta (daca ideea e buna) si ii ofera clientului tot ce are nevoie: comunicatii, design, contabilitate, aprovizionare, transport, spatiu de depozitare, curatenie, formarea personalului, publicitate, asistenta manageriala, practic totul.
2. Facilitati fiscale timp de cel putin trei ani
Atragerea si mentinerea investitorilor in parcul tehnologic are la baza facilitatile de care acestia beneficiaza. Concentarea intregului lant tehnologic de la brevet pana la finalizarea practica constituie un prim avantaj pentru investitori. Un al doilea avantaj este dat de accesul imediat la utilitati, servicii si informatii. Facilitatile fiscale reprezinta insa motivul principal pentru care un agent economic decide sa-si mute si sa-si continue activitatea in cadrul parcului. Facilitatile fiscale de care beneficiaza investitorii din parc variaza de la caz la caz, in functie de politica economica a autoritatilor locale si guvernamentale. Acestea constau in taxe locale si chirii reduse, consultanta gratuita, impozite pe profit si pe salarii situate la un nivel modic, scutirea de taxe vamale pentru importurile de echipamente si utilaje necesare desfasurarii activitatii. In cazul Tehnopolis, consortiul de administratie intentioneaza ca aceste facilitati sa fie valabile timp de cel putin trei ani de la infiintarea unei activitati in cadrul parcului tehnologic. Facilitatile propriu-zise in cazul parcului iesean urmeaza sa fie stabilite prin hotarare de Guvern. Spre comparatie, in Israel, statul contribuie cu pana la 80% din suma necesara infiintarii unei noi firme, iar in Germania aceste firme beneficiaza de un nivel redus al TVA.
3. Afaceri de succes: IT si audio-vizual
Parcul tehnologic iesean va cuprinde activitati din patru domenii industriale: tehnologia informatiei (IT), industria audio-vizualului, biotehnologiile si industria alimentara. Cele doua etape de dezvoltare a parcului vor pune accentul pe cate un tandem de activitati. Intr-o prima etapa, in parc vor activa cu preponderenta firme din domeniul IT si al audio-vizualului. Pe masura ce parcul isi va mari importanta in cadrul economiei iesene, vor fi infiintate si firme specializate pe mediu si industrie alimentara. Profilul ales prin proiectul Tehnopolis se bazeaza pe posibilitatile locale de initiere si dezvoltare a unei afaceri si pe calificarea preponderenta a fortei de munca. Firmele care vor activa in domeniul IT vor beneficia de mana de lucru furnizata de facultatile de informatica si automatizare din universitatile iesene. In alegerea acestui domeniu de activitate s-a luat in calcul si capacitatea financiara redusa a investitorilor locali, lansarea unei afaceri pe profil informatic nefiind foarte costisitoare. In Iasi functioneaza deja in domeniul IT circa 60 de firme. Informatica reprezinta totodata un domeniu de activitate in continua expansiune, parcul neriscand astfel sa se transforme intr-un cimitir al investitiilor. Parcul tehnologic iesean va cuprinde si un studio audio-vizual a carui activitate se va baza pe serviciile asigurate de componenta IT. Intentia declarata a managerilor proiectului este de a realiza la Iasi un studio dotat cu tehnologie de varf, care sa poata reproduce virtual efectele speciale din filmele clasice. Acest studio va avea si rolul de a pregati specialisti in domeniu, capabili sa concureze pe piata mondiala a efectelor speciale.
4. Afaceri sanatoase intr-un mediu sanatos
Incluse in etapa a doua de dezvoltare a parcului, biotehnologiile vor fructifica experienta specialistilor in stiintele mediului pregatiti in universitatile iesene. Principalul rol al acestei componente va fi cel de a realiza proiecte pentru tehnologii nepoluante si cu consumuri reduse de energie. Rezultatele cercetatorilor ieseni urmeaza sa fie preluate de industria alimentara ecologica ce va functiona in cadrul parcului. Conditia esentiala pentru implementarea acestui tandem este insa succesul primei etape de dezvoltare a parcului. Tehnologia alimentatiei ecologice reprezinta un domeniu de data recenta, in Romania neexistand nici o firma specializata in biotehnologii. Si la nivel mondial aceste firme sunt intr-un numar destul de redus, atragerea lor la Iasi constituind o problema de durata.
5. Amplasare si infrastructura ca la mama acasa
Parcul tehnologic iesean urmeaza sa fie amplasat la iesirea din oras, in dreptul rondului vechi CUG. Suprafata de teren prevazuta pentru dezvoltarea parcului este de circa 10 hectare, terenul fiind deja achizitionat de CJ si Consiliul Local. Singurele constructii existente la aceasta ora pe terenul parcului sunt doua hale industriale care au apartinut combinatului Fortus si care vor reprezenta baza de pornire pentru viitorul parc tehnologic. Cele doua hale deja existente urmeaza sa fie compartimentate pe patru niveluri, corespunzatoare celor patru tipuri de intreprinderi care vor functiona in cadrul parcului. La primul nivel al halelor vor fi amplasate intreprinderile mijlocii din categoria IT, la cel de-al doilea – firmele care vor activa in domeniul serviciilor, la al treilea – microintreprinderile aflate in stadiul de initiere, iar ultimul nivel va fi alocat laboratoarelor de cercetare. Dupa amenajare, fiecare hala va avea o suprafata desfasurata de aproximativ 9.000 mp.
La cele doua hale initiale se vor adauga inca 20 de hale de dimensiuni mai reduse construite pe aceeasi structura, depozite si unitati industriale. Inima parcului va fi reprezentata de o cladire tip duplex, denumita -Nucleus-. Aceasta va adaposti birourile administratiei si nucleul de cercetare, care va pregati cea de-a doua etapa de dezvoltare a Tehnopolis. Parcul va fi strabatut de o strada sub care vor fi amplasate racordurile la utilitati: conducte de apa si gaz metan, cabluri electrice si de fibra optica. Lucrarile de amenajare ale Tehnopolis vor incepe in vara anului viitor, din 2003 parcul urmand sa fie deschis investitorilor.
Cine vor fi beneficiarii activitatii parcului? Scenariul optimist al dezvoltarii parcului
Proiectul parcului tehnologic a fost initiat in principal in scopul relansarii activitatii economice a judetului. Primii beneficiari ai activitatii parcului vor fi tocmai firmele dispuse sa-si desfasoare activitatea in cadrul parcului. Facilitatile de ordin fiscal de care se vor bucura membrii parcului vor lasa unitatilor economice o cota mai mare din profit, ceea ce le va permite o dezvoltare mai rapida decat cea a firmelor din afara. Marele avantaj de care vor profita investitorii nu va fi insa cel fiscal. Proiectul parcului a fost gandit pe ideea ca orice persoana juridica poate apela la sprijin pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri. Toate utilitatile, serviciile, consultanta si sursele de materii prime vor putea fi gasite in cadrul parcului, ceea ce va reduce considerabil costurile produselor finite.
Administratia locala va fi cel de-al doilea beneficiar al existentei parcului. Chiriile si taxele percepute de la investitorii din cadrul parcului vor reprezenta o sursa suplimentara de venituri pentru bugetele locale. Parcul urmeaza sa functioneze pe principiul bulgarelui de zapada, el trebuind sa atraga noi investitii si sa determine noi surse de venit.
Prezenta Tehnopolis in spatiul economic iesean urmeaza sa creeze in prima etapa de dezvoltare 400 de noi locuri de munca, in special in domeniul constructiilor. In final, activitatile parcului vor angrena circa 2.000 de persoane si 250 de firme din cele mai diverse domenii. Activitatile de cercetare vor absorbi la randul lor sutele de specialisti formati de universitatile iesene. Creierele nascute la Iasi vor gasi astfel o alternativa locala, nemaifiind tentate sa emigreze.
Conform proiectului, viitorul parc tehnologic urmeaza sa reprezinte un adevarat motor economic pentru judetul Iasi. In cel mai optimist scenariu, zona de influenta si cooperare a parcului se va extinde asupra intregii Europe de Sud-Est si in statele din fostul spatiu sovietic. Atragerea de investitori straini va impune dezvoltarea legaturilor cu exteriorul. Iasiul va trebui sa beneficieze de o infrastructura de comunicatii cu totul diferita de cea existenta la ora actuala. Aeroportul iesean va deveni principala punte de legatura cu restul lumii, cursele internationale urmand sa intre in cotidian. Proiectul noii piste a aeroportului si a zonei cargo ar putea astfel sa se transforme in realitate. Iasiul ar deveni motorul economic al Moldovei si un nou centru de dezvoltare al Romaniei.
Scenariul pesimist
Optimismul afisat de promotorii Tehnopolis nu reprezinta insa si garantia succesului acestei investitii. Proiectul s-a bazat pe studierea parcurilor tehnologice existente in Europa, fiind aprobat de expertii Programului PHARE. Succesul sau esecul ideii de parc tehnologic la Iasi va depinde insa in primul rand de atitudinea investitorilor ieseni si de capacitatea autoritatilor de a convinge firmele straine sa vina la Iasi. Daca investitorii vor fi reticenti fata de Tehnopolis sau avantajele promise nu se vor concretiza, parcul tehnologic va suferi un esec rasunator. Autoritatile locale se vor trezi cu 10 hectare de hale amenajate prin care ar bate vantul. Cele sase milioane de euro primiti prin Programul PHARE ar deveni bani aruncati in vant, impreuna cu miliardele de lei inghitite din bugetele locale. Administratia parcului s-ar vedea nevoita sa apeleze la solutii de avarie, inchiriind spatiile oricui ar fi dispus sa-si faca sediul firmei la CUG. Incubatorul parcului nu ar avea ce afaceri sa lanseze pe piata, iar specialistii ieseni ar continua sa emigreze. Acest scenariu nu este nici pe departe utopic, Ungaria avand zeci de parcuri industriale aproape goale. Europa de Est a devenit in ultimii ani scena lansarii a numeroase parcuri tehnologice, din Slovenia pana in Lituania si Belarus. Toate aceste parcuri sunt profilate pe tehnologii de varf si toate isi asteapta investitorii care sa umple spatiile puse la dispozitie de autoritati. Tehnopolisul iesean nu intra intr-un spatiu vid, ci intr-o apriga concurenta pentru castigarea increderii investitorilor vest-europeni.
Care va fi locul Tehnopolis in lume?
Primele parcuri tehnologice au aparut inca de acum 35 de ani in Europa de Vest, Iasiul avand de recuperat o importanta intarziere. Sute de parcuri tehnologice functioneaza la ora actuala in intreaga lume, din Germania, Statele Unite si Franta pana in Finlanda, Uruguay si Coasta de Fildes. Caracterul parcurilor tehnologice de promovare a tehnologiilor de varf le-au transformat in adevarate motoare pentru inovatia tehnologica. Spre deosebire de zonele industriale cu care am fost obisnuiti, parcurile tehnologice nu ies niciodata din actualitate. Parcul tehnologic de la Brno (Cehia) s-a profilat pe industrie usoara, electronica, informatica si telefonie mobila, adica pe domenii aflate in plina expansiune. Parcul de la Zhang Jiang (China), unul dintre cele mai mari din lume, s-a specializat pe hi-tech, cercetare si industrie farmaceutica. Parcul de la Vantaa (Finlanda) promoveaza tot ce tine de industria aeronautica. La Lyon, in Franta, parcul tehnologic are ca unic obiect de activitate aplicatiile de tipul jocurilor pe calculator.
Tipuri de parc
Parcurile tehnologice reprezinta doar una dintre formele organizate pe care le imbraca dezvoltarea stiintifica in lume. In functie de modul de functionare si componenta lor, parcurile pot fi tehnologice (cazul viitorului Tehnopolis), stiintifice sau industriale.
Parcul tehnologic grupeaza firme novatoare sau activand in domeniile tehnologiei de varf. Specific pentru parcul tehnologic este prezenta incubatorului de inovare, cu rolul de lansare si mentinere a micilor afaceri.
Parcul stiintific are ca principal obiect de activitate cercetarea, fara a implica si productia. Acest tip de parc nu necesita o investitie substantiala, putand functiona in cadrul unei universitati sau al unui institut de cercetare important.
Parcul industrial grupeaza activitati industriale clasice, de tipul industriei grele sau constructoare de masini. Firmele care functioneaza in cadrul acestor parcuri au profile de activitate inrudite sau complementare, la fel ca si in cazul parcurilor tehnologice. Spre deosebire insa de acestea, parcurile industriale nu au o componenta distincta de incubare a afacerii.