Desi reprezentantii minoritatii maghiare din Romania fac mult zgomot pentru a deturna atentia de la propaganda iredentista, zilnic apar tot felul de exemple care ne confirma ca radicalii din tara vecina n-au renuntat la ideea Ungariei Mari, uitand de Trianon si de tratatele de buna vecinatate dintre Romania si Ungaria. Un ultim exemplu in acest sens este Targul de toamna de la Negreni, unde vin, anual, comercianti din toate colturile tarii. Printre acestia s-au numarat si doi tineri din Ungaria, care au oferit amatorilor de chilipiruri steaguri cu stema regatului maghiar si harta Ungariei Mari, care include Ardealul.
Daca in privinta site-urilor maghiare care popularizeaza pe Internet insemne considerate revizioniste nu se poate face nimic, accesul fiind cat se poate de liber si de greu de controlat, este inexplicabil de ce steagurile cu sigla Ungariei regale si harta Ungariei Mari se vand, in vazul tuturor, in Targul de toamna de la Negreni. Alineatul 7 al Articolului 30 din Constitutia Romaniei interzice orice manifestare, chiar pasiva, care incita la discriminare etnica sau ura nationala, precum si elementele de propaganda national-sovina.
La semnalele trase de cotidianul nostru privind exitenta manualelor maghiare in scolile romanesti, o comisie de la Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a deplasat, ieri, in Covasna, pentru a analiza situatia si a lua masurile care se impun.
In timp ce site-uri maghiare popularizeaza pe Internet insemne considerate revizioniste – steagul cu stema regatului maghiar si harta Ungariei Mari, care include Ardealul -, la Targul de la Negreni, astfel de harti si steaguri s-au vandut -pe fata-, cu preturi de pana la 200.000 de lei. Ceea ce este mai grav, politistii si gardienii publici prezenti la targ n-au habar de o astfel de situatie.
Vanzatorii de amintiri
Mai multe site-uri maghiare, printre care www.maghyar.org si www.hungarian.org, popularizeaza ideea Ungariei Mari, asa cum a fost ea in perioada regatului, pana in 1920, cand, in urma Pacii de la Trianon, Ungaria a luat forma pe care o cunoastem astazi
Daca acest lucru nu poate fi evitat, accesul la Internet fiind cat se poate de liber si de greu de controlat, este inexplicabil de ce steagurile cu sigla Ungariei regale si harta Ungariei mari se vand, in vazul tuturor, in targul de toamna de la Negreni.
Potrivit martorilor oculari, doi tineri au sosit in Negreni vineri noaptea cu un Ford Tranzit, inmatriculat in Ungaria, iar a doua zi dimineata au inceput sa vanda steagurile si hartile, produse in tara vecina. Amatorii de astfel de suveniruri puteau sa achizitioneze o harta la pretul de 100.000 de lei, in vreme ce pentru un steag cumparatorii au platit 150.000 de lei.
Legea n-a aflat nimic
Tinerii au stat la Negreni pana sambata in jurul pranzului, cand au reusit sa-si vanda toate efectele aduse. In mod surprinzator, nici politistii si nici gardienii publici nu i-au vazut sau, daca i-au vazut, nu au luat impotriva lor nici o masura desi, potrivit legii, produsele ar fi trebuit imediat confiscate.
Alineatul 7 al Articolului 30 din Constitutia Romaniei interzice orice manifestare, chiar pasiva, care incita la discriminare etnica sau ura nationala, precum si elementele de propaganda national-sovina. Cu toate acestea, nici unul dintre oamenii legii, prezenti in numar mare la Negreni, nu a sesizat faptul ca respectivele -produse- reprezinta material de propaganda antinationala, astfel incat cei doi nu numai ca au facut niste bani, dar au si raspandit materiale antiromanesti, chiar sub nasul oamenilor legii. (Ciprian Rus, Emanuel Ciocu)
MEC verifica existenta manualelor maghiare
Ieri, ca urmare a publicarii in cotidianul nostru a articolului intitulat – Primarul din Sfantul Gheorghe instiga la nerespectarea statului roman-, in care dezvaluiam fapul ca primarul Albert Almos, presedinte al UDMR Covasna, a cerut directorilor de scoli din Sfantul Gheorghe sa nu permita -comisiei mafiote- a Prefecturii Covasna sa verfice existenta in scoli a manualelor din Ungaria, o comisie de experti de la Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a deplasat in teritoriu pentru a verifica cele semnalate de noi si pentru a lua masurile care se impun. Reamintim ca secretarul de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Vasile Molan, responsabil cu invatamantul preuniversitar, declara ca in scolile in care vor fi descoperite manuale aduse din Ungaria, directorii vor fi destituiti. Am fost informati, de asemenea, ca
Ministerul Educatiei si Cercetarii le-a trimis tuturor inspectoratelor din tara adrese prin care li se aminteste ca, potrvit Legii Educatiei Nationale, in scoli nu se poate preda decat dupa manuale autorizate de minister.
Potrivit sefului -comisiei mafiote-, prefectul Horia Grama, in scolile din Harghita si Covasna exista peste 90.000 de carti venite din Ungaria.