Simtind ca se apropie cu pasi repezi momentul Praga 2002, premierul Adrian Nastase s-a gandit ca nu este prea tarziu sa resusciteze parteneriatul strategic cu SUA, sucombat in urma dezinteresului aproape total manifestat de autoritatile de la Bucuresti. Centrul SECI de la Bucuresti este singura urma palpabila a raposatului parteneriat, dar rezultatele inregistrate sunt cuantificate, se pare, doar la nivel declarativ.
Terenul vizitei guvernamentale, programata pentru sfarsitul acestei luni, a fost pregatit de trei senatori romani, care s-au intalnit zilele trecute cu colegi din Senatul american, precum si cu Bruce Jackson, presedintele Comitetului SUA pentru NATO. Conform declaratiilor senatorului PRM, Mihai Lupoi, senatorii americanii au recomandat Romaniei sa intareasca relatiile cu Turcia si Franta, in perspectiva aderarii la NATO, subliniind in context ca Turcia este pe cale sa devina lider regional al NATO in aceasta zona. Pe langa aceste recomandari de politica externa, Lupoi afirma ca oficialii de la Washington au criticat tendinta PSD de a deveni partid-stat si i-au cerut partidului de guvernamant din Romania sa lase Opozitia sa lucreze.
Premierul Adrian Nastase s-a gandit ca a sosit vremea resuscitarii parteneriatului strategic cu SUA, sucombat cu ceva timp in urma datorita lipsei de interes, manifestata bineinteles de partea romana. Constient ca se apropie cu pasi repezi momentul Praga 2002, seful Executivului de la Bucuresti s-a hotarat sa faca un turneu pe continentul nord-american, pentru a obtine ceva sprijin pentru cauza Romaniei. In acelasi scop, o delegatie parlamentara romana, formata din trei senatori, a avut, zilele trecute, contacte importante la Washington, pregatind astfel vizita guvernamentala programata pentru sfarsitul acestei luni. Ministrul de externe Mircea Geoana a pierdut sansa de a se afirma in fata sefului sau, plecarea sa la Washington in scopul pregatirii vizitei lui Nastase fiind anulata pe ultima suta de metri de evolutia evenimentelor din Macedonia, care cere prezenta sefului diplomatiei romane la Skopje.
Parteneriatul strategic cu SUA, ingropat de dezinteresul Romaniei
Parteneriatul strategic Romania-SUA si Comitetul de Actiune Romania-SUA se pierd undeva in sfarsitul anului 1998. Autorul acestei initiative laudabile, din partea Romaniei, a fost Palatul Cotroceni, dar actiunea nu a fost pe masura intentiei. Dezinteresul aproape constant al autoritatilor de la Bucuresti a dus, in cele din urma, la decesul prematur al celor doua initiative. Singurul rezultat palpabil, ramas dupa doi ani de conlucrare, este Centrul SECI de la Bucuresti, insarcinat cu lupta impotriva crimei organizate. De altfel, ministrul Geoana anunta recent succesul Centrului SECI in anihilarea -mafiotilor si traficantilor- din Balcani. In rest, dezinteres total. Guvernul roman nu s-a grabit sa-si onoreze obligatiile fiscale rezultate de pe urma parteneriatului, fapt ce i-a determinat pe americani sa considere ca interesul tarii noastre pentru dezvoltarea relatiilor cu Unchiul Sam este minim. Or, nu americanii aveau nevoie de romani, ci noi ne straduim de mult, aproape fara succes, sa captam bunavointa SUA. Comitetul de lucru Romania-SUA , format la randul sau din sase comisii speciale (agricultura, finante-banci, aparare etc.), s-a straduit si el, fara mari sanse de reusita, sa revigoreze relatiile dintre cele doua tari si sa starneasca interesul investitorilor americani pentru tara noastra.
Conform unor surse diplomatice, o parte din -reusita- parteneriatului strategic se datoreaza si actualului ministru de externe, Mircea Geoana, care ocupa la vremea aceea pozitia de ambasador al Romaniei in SUA. Or, sustin sursele noastre, Parteneriatul Strategic nu a fost unul dintre obiectivele lui Geoana, preocupat mult mai mult atunci de crearea unei imagini de ambasador activ si atat.
Senatorii americani ne recomanda sa intarim relatiile cu turcii
Senatorii americani din comisiile de aparare, politica externa si servicii speciale au facut mai multe recomandari politice colegilor lor din Romania, prezenti la Washington pentru doua zile, in scopul revigorarii relatiilor bilaterale. Senatorii Doru Laurian Badulescu (PSD), Petre Roman (PD) si Mihai Lupoi (PRM) au facut un ocol, la finalul reuniunii Adunarii Parlamentare a NATO, tocmai pentru a afla opinia senatorilor americani. Mihai Lupoi a afirmat ieri ca, in cadrul intalnirilor avute, senatorii americani au recomandat Romaniei sa intareasca relatiile cu Turcia, intrucat aceasta tara va deveni lider regional al NATO in aceasta zona. De asemenea, sustine Lupoi, americanii ne-au sfatuit sa revigoram relatia cu Franta, deoarece diminuarea legaturilor cu aceasta tara, in perspectiva aderarii la NATO, nu este benefica Romaniei.
Senatorul PRM crede ca NATO este interesat de facilitatile pe care le poate oferi Romania Aliantei Nord-Atlantice, in special de aeroporturile militare si de vanatorii de munte. Tocmai de aceea, parlamentarul PRM crede ca Romania are rezervata pozitia de cap de pod al NATO in Balcani si, prin urmare, in 2002, la Praga se va obtine mult visata aderare la NATO.
Americanii critica atitudinea PSD fata de Opozitie
Recomandarile americanilor nu s-au oprit la domeniul politicii externe. Senatorul Mihai Lupoi a afirmat ca, in cadrul intrevederilor avute la Washington, -i s-a spus PSD sa lase Opozitia sa existe-. -Ei stiu ce se intampla in Romania si nu agreeaza tendinta PSD de a deveni partid-stat-, a mai precizat senatorul PRM. De asemenea, sustine Lupoi, americanii si-au manifestat totala dezaprobare fata de atitudinea Guvernului Orban si de intentia acestuia de a pune in functiune legitimatiile de maghiari, dar au precizat ca nu pot interveni in aceasta problema si ca partea romana trebuie sa rezolve situatia prin discutii bilaterale cu partea ungara.
Nastase se intalneste cu Dick Cheney
Delegatia guvernamentala, condusa de premierul Adrian Nastase, isi va incepe turneul nord-american in Canada, unde va avea, pe 29 octombrie, o intrevedere cu premierul Jean Chretien. A doua zi, Nastase va fi la Washington, unde are programata o intalnire cu vicepresedintele american Dick Cheney si mai multe intrevederi cu oameni de afaceri si congresmeni, precum si cu oficiali din Departamentul de Stat. Vizita pe continentul nord-american va fi prelungita pana pe 5 noiembrie, delegatia romana fiind decisa sa convinga autoritatile americane de importanta aderarii la NATO a Romaniei si de aportul tarii noastre la Alianta Nord-Atlantica.