Home Politic 35 miliarde de lei cheltuite pentru elaborarea a 12 proiecte legislative

35 miliarde de lei cheltuite pentru elaborarea a 12 proiecte legislative

DISTRIBUIŢI

In primele doua luni de legislatura ale acestui an, senatorii au depus la Biroul Permanent doar 12 initiative legislative, multe dintre acestea fiind mai curand niste completari sau modificari pentru imbunatatirea unor legi deja existente. Pentru efortul lor si al personalului auxiliar care deserveste aceasta institutie, s-au cheltuit din bugetul Senatului peste 35 miliarde de lei din totalul de 715 miliarde prevazute la capitolul cheltuieli curente pe anul aferent, cea mai mare parte a acestei sume – peste 32 de miliarde – reprezentand cuantumul indemnizatiilor senatorilor si salariile personalului Senatului.

Potrivit datelor furnizate de catre Biroul de Informare Publica Directa a Persoanelor, Senatul ar fi cheltuit pe lunile ianuarie si februarie 35,7 miliarde de lei, circa 32,8 miliarde fiind acordate senatorilor si personalului adiacent sub forma de indemnizatii si salarii, in timp ce pentru intretinerea sediului acestei institutii au fost cheltuite 2.727.361 mii de lei. Pastrarea in bune conditiii a parcului auto central pare a nu fi consumat prea mult din finantele Senatului – numai 157,6 milioane de lei, suma in care nu intra insa cheltuielile de exploatare, omise in raspunsul institutiei. Prin Legea bugetului de stat pe anul 2005, Camerei Superioare a Parlamentului i-au fost alocate 818,2 miliarde de lei, suma din care 253,6 miliarde reprezinta salariile nete ale alesilor si personalului auxiliar, in timp ce alte 191,3 miliarde tin de deplasarile interne si externe ale senatorilor. Pentru confortul alesilor au fost puse deoparte 193,3 miliarde de lei, bani in care intra si cele doua miliarde de lei ce stau la dispozitia presedintelui Senatului. Astfel, 109 miliarde vor fi folosite pentru intretinerea si gospodarirea acestei institutii, 4,8 miliarde pentru obiectele de inventar si echipament, 6,6 miliarde pentru carti si publicatii, in timp ce alte 16 miliarde de lei revin pentru materiale si servicii cu caracter functional. La capitolul alte cheltuieli, neprecizate de altfel, figureaza 46 de miliarde. In fine, 102,6 miliarde revin segmentului achizitiilor de dotari independente.

Creativitatea legislativa, la pamant

Ca majoritatea celor 137 de senatori nu prea si-au meritat indemnizatia de -bugetar- la inceputul acestui an, preferand mai mult sa-si contreze in sedintele de plen adversarii politici si sa-si piarda timpul in dispute politice decat sa dea dovada de pofta de munca, o dovedeste totalul de initiative legislative depuse in aceste prime doua luni – doar 12 astfel de acte normative regasindu-se inscrise la Biroul Permanent, spre comparatie cu zecile de declaratii politice lansate de la tribuna Senatului in capul rivalilor politici. Mare parte din acestea nu se vor a fi decat propuneri de modificari sau completari ale unor ordonante sau legi aflate in vigoare, cazul initiativei udemeristului Balint Zoltan Puskas pentru completarea unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiare sau a colegului sau de camera, Nemeth Csaba, care doreste imbunatatirea legii sistemului public de pensii si alte dreptrui sociale. Tot imbunatatiri legislative vor si membrii grupurilor parlamentare umaniste, de aceasta data modificarile vizand legea privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor. Nici practica nesanatoasa a transformarii unor sate si comune in orase nu este ignorata, senatorii social-democrati Traian Novolan si Dinu Marin, impreuna cu colegii de la Camera Stan Ion, Popa Virgil si Calcan Valentin, promovand un proiect de declarare a comunei Potlogi din judetul Dambovita drept oras. Dupa ce a starnit anul trecut ilaritatea colegilor de comisie parlamentara venind cu o noua viziune artistica asupra imnului national, pe care il dorea simplificat si mai bine intonat, senatorul-bard Adrian Paunescu a reusit sa-si depuna propriul proiect legislativ de modificare si completare a Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice. Mai buna pare initiativa legislativa a colegului sau de partid Razvan Theodorescu privind libertatea religioasa in Romania, proiect prin care senatorul social-democrat vizeaza racordarea la realitatile actuale a vechii legi de resort elaborate la sfarsitul anilor *40.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.