Bunul renume al Romaniei este purtat peste granite de un numar din ce in ce mai mare de cetateni. Fie ca muncesc la negru, fie ca fac mici afaceri, mai mult sau mai putin legale, toti sunt pana la urma prinsi si trimisi acasa. O situatie cu totul deosebita se inregistreaza in judetul Galati, unde numarul returnarilor din ultima perioada este atat de mare, incat seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei a fost nevoit sa ceara MI suplimentarea posturilor.
De la inceputul anului in curs, nu mai putin de 403 galateni au fost returnati din strainatate, fie pentru ca nu aveau documente de sedere legale, fie pentru ca au comis alt gen de infractiuni. -Cei mai multi dintre acestia au fost returnati, pentru trecerea frauduloasa a frontierei, din tari precum Ungaria, Bulgaria, Turcia sau Anglia. Fata de aceste persoane, institutia noastra a luat masura suspendarii dreptului la libera circulatie intre sase luni si trei ani-, a precizat colonelul Duret, seful Serviciului de Evidenta a Persoanei. Perioada de timp pe care va fi instituita interdictia difera in functie de infractiunea comisa si de numarul abaterilor. -Pentru un om care a depasit perioada pentru care i s-a acordat viza, pentru prima data in viata lui, este normal sa ne orientam catre minimul de sase luni. Cand, insa, ne confruntam cu un individ care a fost expulzat de mai multe ori si a mai fost si prins savarsind infractiuni in strainatate, interdictia aplicata nu poate fi decat cea maxima prevazuta de lege-, explica colonelul Duret.
Patru pasapoarte, cinci expulzari
Unul dintre -clientii- de seama ai SEIP este Marian Mihalache, in varsta de 25 de ani. Din 1994 si pana in prezent, individul a detinut nu mai putin de patru pasapoarte si a fost expulzat de cinci ori. Primul document i-a fost dat doar la cateva luni dupa ce a implinit 18 ani, pe care, in acelasi an, l-a declarat pierdut. In 1995, pe numele sau au mai fost eliberate alte asemenea doua documente pe care, la interval de cateva luni, le-a dat pierdute prin Germania. Dupa un an, mai exact pe 15 august, Mihalache a fost expulzat din Germania pentru nereguli in documente. Vreme de doi ani, de Mihalache nu a mai auzit nimeni, dar asta pana pe 30 decembrie 1998, cand a fost arestat si expulzat din Anglia pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Din aceleasi motive, Marian Mihalache a mai fost returnat de trei ori: pe 30 martie 1999 din Ungaria, pe 10 aprilie 2000 din Grecia si, recent, iarasi din Ungaria. La scurt timp, individul s-a prezentat, din nou, la SEIP pentru eliberarea unui nou pasaport, insa cererea lui a fost refuzata.
Harakiri pentru pasaport
Pentru a putea totusi calatori, foarte multi galateni isi declara pasaportul pierdut. La o asemenea metoda a apelat si un barbat in varsta de 43 de ani, tata a doi copii, care muncise la negru, timp de doi ani, in Italia.
Aventurile galateanului au inceput in urma cu doi ani, dupa ce a fost disponibilizat din SIDEX, Gheorghe Taban s-a decis sa ia totul de la capat si sa plece la munca in Italia. Desi a reusit sa obtina doar o viza pe doua luni, barbatul a ramas in strainatate un an si noua luni. Intoarcerea in Italia nu a mai fost la fel de simpla, timp de mai multe luni, omul umbland pe la tot felul de agentii de turism, unde i s-a promis ca, in schimbul mai multor sute de dolari, va putea obtine viza pe pasaport. Cu toate eforturile, galateanul nu a reusit sa obtina o viza.
Speriat ca ar putea avea necazuri cu Politia pentru ca a mintit cu privire la pierderea pasaportului, individul s-a hotarat sa isi puna capat zilelor. Ca sa fie sigur ca Politia nu va pune mana pe el viu, Gheorghe Taban a incercat sa se sinucida -la dublu-: si-a infipt cutitul in stomac si apoi a plonjat in gol de la 10 metri inaltime, mai precis din balconul locuintei sale, situat la etajul III. Din fericire,-sinucigasul- are toate oasele intregi, iar -butoniera- pe care si-a facut-o singur cu briceagul i-a fost cusuta.
Camelia Pricope