Home Actualitate TAROM si-a transformat personalul auxiliar in agenti sub acoperire

TAROM si-a transformat personalul auxiliar in agenti sub acoperire

DISTRIBUIŢI

Urmare a unui ordin emis in urma cu cateva zile de ministrul Miron Mitrea, compania TAROM a instituit masuri speciale de securitate, fara precedent in aviatia civila romaneasca. Cea mai importanta dintre acestea este obligativitatea prezentei agentilor de securitate pe toate aeronavele romanesti care opereaza zboruri in strainatate, indiferent de ruta. Daca pana acum agentii se aflau doar la bordul avioanelor care zburau spre New York, Tel-Aviv si alte cateva destinatii din Orientul Apropiat (Beirut, Cairo, Damasc si Aman), cresterea nivelului de amenintare pentru operatiunile de zbor a facut necesara redimensionarea serviciului de securitate al TAROM. La recomandarea serviciilor de informatii americane, Inspectoratul Aviatiei Civile, impreuna cu Serviciul Roman de Informatii au initiat un program de pregatire speciala, menit sa formeze agenti de securitate care vor opera pe aeroporturi si la bordul aeronavelor. Surse autorizate ne-au dezvaluit ca circa 50 mecanici de aviatie si piloti, recrutati din randul personalului TAROM, se antreneaza in acest moment pentru viitoarele misiuni, sub supravegherea ofiterilor SRI. Acestia apreciaza ca doar o parte dintre cursanti vor reusi sa treaca de testul final de evaluare, astfel ca recrutarile vor continua pana la completarea numarului optim de agenti, apreciat la peste 100 de persoane. Decizia oficialilor TAROM de a recalifica propriul personal auxiliar pentru misiuni speciale este considerata ca optima, motivatia fiind ca acesta cunoaste deja specificul acestei activitati. Cooptarea in cadrul acestor operatiuni a altor persoane, chiar experti in probleme de securitate, ar necesita cel putin trei luni de pregatire intensa pentru familiarizarea cu notiunile de baza din domeniul securitatii aviatice.

Toti pasagerii romani si straini care vor apela la serviciile Companiei Nationale TAROM vor zbura in siguranta, intrucat autoritatile romane au dispus masuri de securitate fara precedent in aviatia civila. Cresterea nivelului de amenintare pentru operatiunile de zbor a determinat Ministerul Transporturilor sa adopte masuri suplimentare de securitate aeronautica, obligatorii pentru toti agentii aeronautici civili, administratiile aeroportuare si agentii economici cu activeaza in aeroporturi, in caz contrar, acestia riscand suspendarea sau anularea autorizatiei sau a licentei de operare.


In urma cu o saptamana, ministrul Miron Mitrea a emis un nou ordin, ce a intrat imediat in vigoare. Una dintre prevederile imperative ale acestuia este ca personalul de securitate sa fie prezent, din 11 octombrie a.c., pe toate cursele externe efectuate de TAROM, pana acum -asistate- de agenti speciali doar pe cursele de New York, Tel Aviv si Orientul Mijlociu (Damasc, Aman, Cairo, Beirut).

Surse autorizate ne-au dezvaluit ca autoritatile romane au fost obligate in noul context sa puna la punct un program urgent de pregatire a agentilor de securitate, dat fiind ca actualul serviciu de securitate al TAROM este dimensionat pentru operatiuni pe timp de pace, el putand acoperi, in plus, cel mult cursele mentionate. Programul implica scolarizarea si, implicit, reprofilarea unei parti a personalului auxiliar al TAROM pe post de agenti de securitate. -La aceasta ora, circa 40-50 de mecanici de aviatie si piloti fac cursuri intensive, teoretice si practice, pe probleme de securitate, sub conducerea specialistilor de la Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul Aviatiei Civile. Este doar o prima faza a programului, intrucat expertii celor doua institutii apreciaza ca doar o parte din actualii elevi vor trece testul final de evaluare, astfel ca vor fi recrutati noi cursanti din cadrul personalului TAROM-, au afirmat sursele citate.

De altfel, chiar serviciile de informatii americane, care au colaborat strans in ultima vreme cu oficialii de la Bucuresti, au recomandat TAROM ca viitorii agenti de securitate sa fie angajati in cadrul companiei, ei fiind familiarizati cu specificul activitatilor de aviatie. Astfel, perioada de -traning- este mai scurta si mai eficienta, unei persoane din afara fiindu-i necesare cel putin trei luni pentru a se familiariza cu domeniul.

Ziaristii ar putea deveni agenti de securitate pe cursele TAROM?

Valeriu Duta, seful serviciului de securitate al Tarom, a refuzat sa comenteze in vreun fel situatia creata in urma deciziei ministrului ca toate aeronavele sa fie insotite, pe motiv ca astfel de informatii sunt secret de serviciu. -Daca tineti neaparat sa fiti utili, mai bine renuntati la jurnalistica si recalificati-va ca agenti de securitate la check-point-, ne-a recomandat el.

Toti agentii de securitate vor avea instructiuni precise, menite sa previna eventualele evenimente care ar putea sa apara pe timpul zborului. Ei vor controla cala aeronavelor inainte de incarcarea bagajelor si vor face verificari suplimentare a legitimatiilor de acces a personalului care deservesc avioanele. Totodata, agentii vor controla aeronavele atat in exterior, cat si in interior si vor controla integritatea sigiliilor aplicate containerelor cathering.

Control riguros atit la sol, cit si in avion

Nu in ultimul rand, masurile de securitate aplicate zborurilor TAROM prevad verificarea personalului de cathering (care aprovizioneaza aeronavele cu alimente si alte produse destinate comercializarii la bord), a tehnicienilor si a personalului de deservire. Conform ordinului ministrului Miron Mitrea, bagajul de mana al pasagerilor a fost limitat la o singura piesa de dimensiunea unei valize diplomat, iar bagajele de cala vor fi inregistrate numai pe numele posesorilor. Obiectele taioase de tip cuter, briceag, forfecuta, cleste vor putea fi transportate numai in bagajele de cala. Inainte de ambarcarea in aeronave, toti pasagerii vor fi supusi controlului de securitate, la fel si bagajele lor de mana. Aceeasi procedura se va aplica pentru bagajele de cala aflate in tranzit sau transfer. Masura este valabila pentru toate destinatiile TAROM.

Controlul pasapoartelor si a documentelor de calatorie va fi mult mai drastic pe toate aeroporturile din tara si toti pasagerii vor fi identificati inainte de zbor.

Supravegherea spatiului aerian al Romaniei a fost intarita, iar sefii de escala ai companiilor straine au fost convocati la Bucuresti pentru analiza nivelului de amenintare si impunerea unor masuri suplimentare de securitate.

Siguranta transportului aerian european dupa atentatele din SUA a fost si tema dezbatuta in urma cu doua zile la Luxemburg, de ministrii transporturilor din statele UE. Comisarul european pentru transporturi anuntase saptamana trecuta un nou pachet de masuri privind intarirea regulilor de siguranta a zborurilor nationale si internationale in cadrul UE si adoptarea acestora de catre toate statele membre. Potrivit agentiei germane de presa DPA, printre masuri se numara controlul riguros al calatorilor si bagajelor si supravegherea mai atenta a accesului in zonele de importanta speciala din aeroporturi si de la bordul avioanelor.


Marcel Capitanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.