Home Politic UDMR trece la aplicarea Legii statutului maghiarilor

UDMR trece la aplicarea Legii statutului maghiarilor

DISTRIBUIŢI


Liderii UDMR par sa fi devenit imuni la protestele Guvernului de la Bucuresti legate de aplicarea controversatei Legi a statutului. Ignorand incercarile facute chiar in aceste zile de autoritatile romane pentru a bloca la nivel european aplicarea acestei legi, conducerea Uniunii a anuntat ca este gata sa-si asume responsabilitatea pentru punerea in practica a prevederilor acestui act normativ pe teritoriul tarii noastre. -UDMR are deja experienta si aparatura necesara pentru pregatirea aplicarii Legii statutului-, a declarat optimist Marko Bela pentru MTI, precizand in context ca formatiunea pe care o conduce se va ocupa exclusiv de centralizarea cererilor pentru legitimatia de maghiari, procedura emiterii lor urmand sa se desfasoare pe teritoriul Ungariei. Desi a declarat ca spera ca in cateva saptamani sa convinga autoritatile de la Bucuresti de misiunea nobila a UDMR, Marko Bela nu s-a sfiit sa ameninte PSD cu ruperea Protocolului de colaborare, precizand ca -incet-incet se epuizeaza timpul acordat acestuia-, iar -situatia este gri-, deoarece -exista tot mai multe semnale privind aparitia unui climat antimaghiar in PSD-.


Indiferenti la protestele autoritatilor de la Bucuresti si la eforturile depuse de Cabinetul Nastase pentru a bloca aplicarea Legii Statutului, liderii UDMR au anuntat public ca isi asuma responsabilitatea pentru a pregati aplicarea acestui act normativ pe teritoriul Romaniei. Presedintele Marko Bela si-a exprimat chiar convingerea ca guvernele roman si maghiar vor cadea la pace in cateva saptamani, chiar daca MAE roman si-a mobilizat toata artileria grea pentru intalnirea Comisiei de la Venetia, programata pentru maine, si unde principalul punct pe ordinea de zi este tocmai controversa dintre cele doua tari provocata de Legea statutului.

UDMR mobilizeaza biserica si societatea civila pentru aplicarea Legii

Liderul Uniunii Marko Bela a declarat pentru MTI ca formatiunea pe care o conduce isi asuma responsabilitatea de a pregati aplicarea Legii statutului in Romania, precizand in context ca UDMR dispune deja de -experienta si aparatura necesara pentru aplicarea acestei legi-.

Problemele ridicate de aplicarea acestui act normativ au fost amplu discutate la Consiliul Operativ al Uniunii, unde, potrivit MTI, au aparut disensiuni serioase in interiorul formatiunii pe aceasta tema. Discutiile de la Bucuresti au pregatit reuniunea de saptamana viitoare de la Budapesta a Conferintei Permanente Maghiare, destinata exclusiv aplicarii Legii statutului, in conditiile in care ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2002, asa cum a votat Parlamentul ungar.

Marko Bela a afirmat, la finalul Consiliului Operativ, ca exista mai multe variante pentru pregatirea aplicarii legii, dar ca cea mai convenabila este implicarea UDMR, intrucat, din punct de vedere politic si organizatoric, este singura solutie care garanteaza aplicarea controversatei Legi a statutului. Concret, liderul Uniunii a precizat ca formatiunea sa se va ocupa de strangerea cererilor pentru legitimatiile de maghiari, cereri pe care ulterior le va inainta Guvernului ungar. Bela a facut apel la Biserica si la societatea civila, apreciind ca aceste institutii pot ajuta la aplicarea cat mai corecta a Legii statutului. Bela considera ca cele componente ale societatii, UDMR, Biserica si societatea civila trebuie sa aiba roluri egale in aplicarea actului normativ in discutie.

La randul sau, presedintele executiv Takacs Csaba a tinut sa sublinieze, pentru ziarul Kronika, ca UDMR -nu va da recomandari pentru legitimatiile de maghiari-, singura sarcina a Uniunii fiind centralizarea cererilor. -UDMR trebuie sa asigure posibilitatea maghiarilor din Romania sa beneficieze de prevederile Legii statutului, daca ei doresc acest lucru- , a mai precizat Takacs Csaba.

Tokes militeaza pentru unitatea maghiarilor

Singura voce care a criticat masurile propuse de liderii UDMR pentru aplicarea Legii statutului in Romania a fost cea a presedintelui de onoare al Uniunii, pastorul reformat Laszlo Tokes. Intr-o declaratie acordata ziarelor din Cluj, Tokes a afirmat ca el nu a sprijinit creearea unor organizatii insarcinate cu aplicarea Legii statutului, dar nici nu s-a opus direct intentiei liderilor UDMR. Pastorul reformat considera ca maghiarimea din Romania trebuie sa ramana unita in aceasta problema. -Am convingerea ca cu rabdare si vointa va fi posibila realizarea unitatii maghiarilor din Romania in aceasta problema, la fel cum s-a realizat si in Parlamentul de la Budapesta in momentul votarii Legii statutului-, a declarat increzator Tokes. In caz contrar, presedintele de onoare al UDMR considera ca va fi afectata -litera legii, pentru ca legea ii include pe toti maghiarii din afara granitelor Ungariei-.


Romania contraataca la Comisia de la Venetia

Comisia de la Venetia va lua maine in discutie divergentele iscate intre Bucuresti si Budapesta de prevederile Legii statutului, destinata maghiarilor din tarile vecine Ungariei. Pentru reuniunea plenara a Comisiei, Guvernul roman a mobilizat artileria grea, trimitand la Venetia o delegatie de experti, in frunte cu ministrul de externe, Mircea Geoana. Toata vara expertii romani au trimis pe adresa Comisiei sute de pagini de documente in care argumentau inoportunitatea aplicarii acestei Legi pe teritoriul tarii noastre. Chiar daca argumentele partii romane vor convinge specialistii Comisiei de la Venetia, rezolutia adoptata de acest organism are doar valoare de recomandare pentru Guvernul de la Budapesta. Singura institutie care poate stavili elanul manifestat de Guvernul Orban pentru aplicarea Legii este Adunarea Parlamentara de la Strasbourg, care poate decide ca acest act normativ contravine normele europene in materie de drepturile minoritatilor.

PSD considera initiativa UDMR ca -anormala-

-Nu este normal ca o formatiune politica de pe teritoriul statului nostru sa faca o actiune care serveste altui stat-, considera presedintele Comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Ghiorghi Prisacaru, care a reactionat la initiativa UDMR de a se erija in bratul administrativ al Legii statutului. Fruntasul PSD a adaugat ca, astfel, se incalca -principiul extrateritorialitatii-. Prisacaru a acuzat Uniunea lui Marko Bela ca promoveaza -dublul limbaj-, deoarece una spune la intalnirile periodice pe care le are cu formatiunea de guvernamant si alta face dupa ce iese de la consultari. Senatorul PSD a precizat ca partidul sau analizeaza -contramasurile- care se pot lua in acest moment, adaugand ca lucrurile se vor rezolva probabil la intalnirea viitoare dintre PSD si UDMR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.