Principalele consecinte ale majorarii tarifelor la utilitati, de la 1 aprilie, constau intr-o reducere semnificativa a valorii adaugate in aproape toate ramurile industriale, ca si un spor inflationist estimat la 5,8%. Acestea sunt concluziile ce se desprind dintr-un studiu realizat de catre Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Analiza a luat in calcul majorarile de tarife anuntate pentru 1 aprilie – cu 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energie termica. Din calculele astfel realizate rezulta ca o crestere simultana a preturilor la utilitati ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, adica o inflatie suplimentara medie de 5,8%. Rezultatele analizei au fost prezentate, ieri, in cadrul unei conferinte comune organizate de catre confederatiile patronale UGIR-1903 (la comanda careia a fost realizat studiul GEA) si UNPR. Autorii analizei – intitulata -Impactul modificarii preturilor la utilitati asupra firmelor romanesti- – apreciaza ca, pentru a evita sporul inflationist, exista optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb, care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati.
Cea mai afectata ramura: industria chimica
Potrivit autorilor studiului, industria prelucratoare isi va diminua valoarea adaugata bruta cu 4,3%, iar cele mai afectate ramuri industriale sunt: chimie si fibre sintetice (-11,6%), metalurgie si siderurgie (-7,8%), materiale de constructii (-3,11%). Practic, intreaga economie nationala are de pierdut, cu exceptia celor trei ramuri de productie si distributie de utilitati (energia electrica, termica si gaze), care vor inregistra cresteri de valoare adaugata de 2,3%.
Confederatiile patronale UGIR-1903 si UNPR avertizeaza insa ca aceste cresteri de preturi la utilitati au un impact negativ mult mai profund asupra intregii societati romanesti: – reflecta cheltuirea iresponsabila a banului public – genereaza schimbarea ponderii ramurilor in economia romaneasca, prin restrangerea activitatii industriei chimice, metalurgiei si industriei materialelor de constructii – creste artificial rentabilitatea sectorului energetic, sacrificand celelalte ramuri si nivelul de trai al populatiei – evidentiaza slaba capacitate de negociere a statului cu institutiile internationale – solutiile necesare de corectie nu s-au realizat pe baza consultarii cu reprezentantii mediului de afaceri.
Interventie toxica a statului in miscarea patronala
Masura scumpirilor la utilitati reflecta, in opinia reprezentantilor UGIR-1903 si UNPR, si o -interventie toxica- a statului in miscarea patronala. -Statul pune corpul patronal din sectorul productiei si distributiei de energie electrica, termica si gaze, impotriva corpului patronal din industriile consumatoare de utilitati-. Fata de situatia astfel creata, UGIR-1903 si UNPR apreciaza ca institutia patronala din Romania este suficient de puternica pentru a rezista acestor tendinte periculoase si ca este capabila sa propuna – dar si sa impuna – o strategie proprie de dezvoltare a societatii romanesti.
Se impune amanarea majorarii tarifelor
In vederea contracararii efectelor generate de scumpirea brusca a energiei si gazelor, confederatiile patronale solicita: – amanarea cu trei luni a hotararii de majorare a preturilor la utilitati (-in caz contrar, vom actiona in instanta institutiile responsabile pentru introducerea acestei masuri-) – constituirea unui consiliu consultativ, in cadrul Comisiei de dialog social de la Ministerul Economiei si Comertului, care sa elaboreze o analiza a pietei de energie si a impactului majorarii pretului la utilitati asupra celorlalte ramuri economice – crearea unui Consiliu Patronal National de reprezentare, care sa reuneasca toate confederatiile patronale existente in prezent in Romania – promulgarea modificarilor Legii patronatelor, asa cum au fost propuse de UGIR-1903. -In acest fel se poate asigura simplu, repede si eficient unificarea miscarii patronale si pot fi evitate situatii precum cea prezenta, in care confederatii patronale diferite au pozitii diferite asupra unei probleme de interes national-, conchid liderii industriasilor.
In cadrul conferintei de prezentare a studiului GEA, presedintele UNPR, Marian Petre Milut, a formulat si o recomandare din partea patronatelor catre oamenii de afaceri: -In acest an, nu ridicati dividende si reinvestiti intregul profit; in acest fel nu veti mai plati nici acea cota de 10% introdusa ilegal (n.n. – impozitul pe dividende) si veti putea ajunge chiar la unele cresteri – aceasta este, deocamdata, singura cale de supravietuire in conditiile astfel create-.