Home Actualitate Politia cheltuie foarte multi bani cu prinderea aceluiasi infractor de mai multe...

Politia cheltuie foarte multi bani cu prinderea aceluiasi infractor de mai multe ori

DISTRIBUIŢI

Aproape in fiecare zi, infractori cautati ani de zile de Politie sunt eliberati din penitenciare, prin -bunavointa- unor procurori sau judecatori. Apeland la certificate medicale falsificate sau la false probleme familiale, infractorii reusesc sa scape din arest. O data ajunsi in libertate, cei mai multi fug in strainatate sau comit noi infractiuni. Banii cheltuiti de IGP cu prinderea lor, cu aducerea lor in tara, sunt ca si aruncati, atata vreme cat, mai devreme sau mai tarziu, Justitia ii va elibera, ne explica colonelul Gheorghe Chitu, seful Serviciului Urmariri din cadrul IGP. In aceste conditii, nu mai mira pe nimeni ca un condamnat care a fost eliberat pentru ca suferea de -paraplegie- este prins, in flagrant, intr-un apartament situat la etajul noua, in care patrunsese coborand pe o funie de pe terasa blocului, sau ca un altul, eliberat pe motive sociale, sechestreaza si violeaza o minora de 15 ani. Jocul de-a uite hotul nu e hotul costa enorm, pagubind cetatenii platitori de taxe, in conditiile in care Politia nu mai are bani nici pentru uniforme, benzina sau telefoane. Continuare acestei politici, sunt de parere politistii, va duce la cresterea numarului de infractiuni.

Ideea de justitie este, de multi ani, in Romania, o chestiune de bani, putere sau influenta. Orice infractor care cunoaste pe cine trebuie poate sa scape fara prea mari probleme. Nu putine sunt cazurile in care, retinut de politisti cu mare tam-tam, dupa ani de cautari prin tara sau strainatate, respectivul este lasat in libertate de procurori, acestia neeliberand un mandat de arestare, sau de judecatori, care nu prelungesc mandatul respectiv. Chiar daca a avut -nesansa- de a fi condamnat, respectivul are foarte mari sanse sa beneficieze ulterior de intreruperea executarii pedepsei, fiind bolnav sau avand probleme familiale.

In evidentele Politiei figureaza peste 1.900 de persoane care se sustrag urmaririi penale, in jur de 4.800 de infractori si condamnati care se sustrag executarii pedepsei sau arestarii preventive, 33 de cetateni care au fugit din spitalele de psihiatrie in care fusesera internati, dintr-un total de 8.200 de urmariti general. Cifrele poate nu spun prea mult, dar in spatele lor se gasesc, de foarte multe ori, cazuri greu de imaginat, in care criminali condamnati la cate 20-25 de ani de inchisoare sunt eliberati, avand prilejul de a comite noi crime.

-Exista doua metode, in principal, prin care condamnatii pot fi eliberati conditionat: problemele de sanatate si cele sociale, familiale. Din pacate, de aceste eliberari beneficiaza si unii condamnati care au comis fapte grave si care se folosesc de acest lucru pentru a fugi, sustragandu-se executarii pedepsei-, explica colonelul Gherghe Chitu, seful Serviciului Urmariri din cadrul IGP.

Cel mai celebru spargator din epoca Ceausescu, beneficiar al democratizarii societatii

Exista cazuri, si nu putine, in care erorile comise de Justitie capata note macabre, certificatele medicale pe care le prezinta condamnatii atestand ca acestia sunt aproape -legume-, iar o data eliberati, redevin sanatosi si cu pofta de viata. Un caz -celebru- este Tudorache Ion din comuna Dascalu, judetul Ilvov, care, impreuna cu Niculescu Marin, din aceeasi localitate, au comis poate cea mai celebra spargere din epoca Ceausescu, sustragand din Magazinul Bucur Obor peste doua milioane de lei. Dupa cateva luni de cautari, cei doi au fost prinsi, fiind condamnati la cate 20 de ani de puscarie. Democratizarea societatii a avut efecte -benefice- si asupra celor doi, ei beneficiind de o reducere a pedepsei la 15 ani. In 1999, in urma unei sentinte a Tribunalului Buftea, Tudorache beneficiaza de o intrerupere a executarii pedepsei pe motive medicale. Certificatul medical prezentat instantei atesta ca acesta sufera de -psihoza de detentie, parapareza multifunctionala si semiplegie partea stanga-. Fiind aproape paralizat, Tudorache a fost prins, in flagrant, pe 31 mai, 1999, intr-un apartament din cartierul Cotroceni, situat la etajul noua, unde patrunsese coborand pe o franghie de pe trerasa blocului. O adevarata minune se petrecuse, Tudorache era sanatos tun si in plina forma fizica.

Din pacate, eliberarea acestor infractori are consecinte extrem de grave asupra unor oameni nevinovati. Punerea in libertate a lui Nicolae Lixandru, condamnat pentru talharie, a insemnat distrugerea vietii unei tinere de 15 ani, rapita, violata si supusa la perversiuni sexuale de catre acesta. Noua fapta a fost comisa la doua luni dupa ce un judecator marinimos aprobase solicitarea de intrerupere a executarii pedepsei.

Comiterea de noi infractiuni este aproape obligatorie pentru un condamnat eliberat din penitenciar si dat in urmarire, costurile vietii de fugar fiind extrem de mari.

-Cel care se ascunde, ori are foarte multi bani, ori comite noi infractiuni. Pe ei totul ii costa cu mult mai mult. Trebuie sa-si plateasca gazdele la care se ascund, mancarea, transportul, avocatii si chiar tacerea prietenilor sau a rudelor mai indepartate. Nefiind oameni cu bani, trebuie sa fure sa jefuiasca sau sa omoare,- adauga seful Serviciului Urmariri.

43 de furturi, dupa eliberare

Un adevarat record in acest domeniu a fost stabilit de Marin Constantin, care, din momentul intreruperii executarii pedepsei si pana la rearestare, a comis peste 43 de furturi din magazine.

De foarte multe ori, politistii trebuie sa prinda acelasi infractor de trei sau chiar de patru ori. Dupa comiterea infractiunii si indentificarea autorului, acesta este dat in urmarire. In momentul prinderii, acesta este prezentat procurorului, dar, de multe ori, nu se emite mandat de arestare, dispunandu-se cercetarea in stare de libertate. In momentul cand nu se prezinta la audieri, se emite un mandat pe baza caruia Politia il retine a doua oara. In urma audierilor, procurorii decid fie sa-l cerceteze in stare de libertate, fie emit un mandat, dar acesta nu este prelungit de instanta. Cea de-a treia arestare are loc in momentul in care, eventual, este condamnat, iar daca beneficiaza de intreruperea executarii pedepsei, trebuie sa fie arestat si a patra oara.

Ar fi corect sa le cerem judecatorilor si procurorilor sa ne deconteze cheltuielile

-Cheltuim foarte multi bani cu actiunile de prindere a aceluiasi infractor de mai multe ori in loc sa-i folosim pentru a prinde mai multi infractori, cum ar fi normal si eficient,- adauga colonelul Chitu.

Jocul de-a soarecele si pisica este extrem de costisitor nu doar pentru infractor, ci si pentru Politie si implicit pentru comunitate. Neplatind din buzunarul lor, judecatorii sau procurorii care dispun cu atata larghete eliberarea infractorilor nu stau sa se gandeasca cam cati bani se pierd cautand acelasi infractor de mai multe ori. In cazul in care respectivul fuge in strainatate si este arestat, cheltuielile sunt si mai mari. Aducerea din strainatate a unui infractor presupune deplasarea a doi ofiteri pentru escorta. Avand extrem de multi bani, Politia plateste si biletul de avion pentru arestat, la care se aduga costul cazarii, al mesei si al diurnei politistilor.

Continuarea acestei politici nu va putea avea drept consecinta decat cresterea pe mai departe a numarului de infractiuni. Poate ar fi mai bine sa fie pusa in aplicare ideea unui fost politist: -Ar fi corect sa le cerem procurorilor si judecatorilor sa ne deconteze cheltuielile, sa plateasca ei, daca tot sunt asa de grijulii cu sanatatea unor criminali, violatori sau spargatori-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.