Daca s-ar tine cont de faptul ca eliminarea unor manuale editate in Ungaria, dupa care se preda in unele scoli din Romania, este un act mai mult decat firecsc, dar asupra caruia se face un tam-tam gratuit si zgomotos, nu s-ar putea crede decat ca este vorba despre o ampla actiune propagandistica menita sa distraga atentia de la unele probleme mult mai grave, cum ar fi, de exemplu, Legea statutului. Altfel nu se poate explica indarjirea cu care se lupta pentru o evidenta aberatie. -Curentul- este ziarul care a dus o adevarata campanie de dezvaluiri in acest caz al manualelor. Urmarind evolutia lui, se poate observa fara tagada ca este vorba mai mult de conotatii politice, doctrinare, care nu fac altceva decat sa sfideze normalul. La inceput s-a spus: -Nu e adevarat, nu exista astfel de manuale-. Cand manualele au fost scoase la iveala, s-a zis ceva de genul -Ei si ce!- Cand s-a vazut ca, totusi, nu-i de glumit si ca s-a infiintat o comisie de verificare a existentei atat a manualelor din Ungaria, cat si a celor romanesti care nu au avizul MEC, aparatul propagandistic a inceput sa fie turat la capacitate maxima, scandandu-se sloganuri de genul -comunistii-, -securistii-, -drepturile omului-, -politizare- etc. Bineinteles, toate acestea pe fondul unor -artificii- tehnice: comunicari prealabile de cifre false (in loc de 40.000 de manuale, inspectorul scolar general, din Covasna, dna Kersztely Irma, a comunicat doar 1.000 de manuale), aranjarea manualelor in biblioteci pentru a se putea motiva ca ele au doar scop educativ extrascolar etc.
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare sau lupul moralist
Conducerea Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare (UCDM) din Romania s-a declarat impotriva verificarii manualelor scolare. Presedintele UCDM, Laszlofy Pal, a declarat ca Uniunea si-a manifestat, printr-o scrisoare adresata conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), dezaprobarea fata de modalitatea de elaborare a adreselor care interzic utilizarea manualelor si a cartilor de provenienta straina neautorizate de MEC in procesul de invatamant preuniversitar. -Adresele ne amintesc de practicile din regimul comunist, cand era ingradit dreptul la informare, iar cei care erau in functii de conducere erau amenintati-, se arata in adresa Uniunii. Desi se fac verificari in toata tara, conducerea UCDM considera ca instituirea comisiilor de control in judetele in care minoritatile etnice sunt majoritare -dauneaza statului roman si au un efect negativ asupra imaginii internationale a Romaniei, fiind indreptate impotriva unor institutii si conducatori de scoli care incearca sa le ofere elevilor informatii si materiale didactice cat mai diversificate pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune-. Reprezentantii UCDM au subliniat ca ei au respectat si vor respecta legile statului roman, dar se opun ferm tuturor masurilor care lezeaza drepturile omului. Laszlofy Pal a tinut sa adauge ca organizatia pe care o conduce se declara impotriva politizarii institutiilor scolare, afirmand ca are obligatia de a apara drepturile celor care lucreaza in invatamantul cu predare in limba maghiara. Pozitia lupului moralist, adoptata de conducerea Uniunii, se refera la doua adrese trimise de MEC inspectoratelor scolare, adrese care interzic utilizarea manualelor si a cartilor de provenienta straina neautorizate de minister in procesul de invatamant preuniversitar. Aceleasi adrese prevad ca incalcarea acestor prevederi se pedepseste cu sanctionarea cadrelor didactice care permit utilizarea unor asemenea manuale si cu demiterea directorilor de scoala.
UDMR intretine propaganda
In paralel cu protestele cadrelor didactice maghiare, UDMR solicita explicatii din partea MEC si a Guvernului pentru controalele efectuate in unele scoli din judetul Covasna cu scopul de a depista existenta manualelor editate in Ungaria. Marko Bela a apreciat ca aceste controale seamana cu -metodele securiste- de dinainte de 1989. -Am crezut ca s-a depasit perioada in care se scotocea in dulapurile oamenilor, in bibliotecile scolare pentru a se cerceta provenienta unor carti folosite in procesul de invatamant-, a spus Marko Bela. Pe de alta parte, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, ne-a declarat, ieri, ca, in discutiile purtate cu Marko Bela, acesta din urma sustinea ca este normal ca in scoli sa se predea dupa manuale avizate de ministerul de resort, apreciind, pe buna dreptate, ca este in avantajul elevilor de etnie maghaira sa invete dupa aceste manuale pentru a putea depasi examenele sustinute in conformitate cu programele scolare.
Sah la Ministerul Educatiei
Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, pentru ziarul nostru ca de-abia azi se va lua o decizie in privinta masurilor care se vor lua in baza concluziilor trase de comisia care a verificat existenta manualelor unguresti in scoli din judetul Covasna. Domnia-sa ne-a marturisit ca -nu stim inca ce masuri vom lua, in conditiile in care, cum ajungea comisia la o scoala, cum manualele erau aranjate in biblioteci, astfel incat sa se poata spune ca ele sunt destinate studierii in timpul extrascolar. Oricum, noi vrem sa luam o decizie care sa fie respectata si care sa slujeasca elevilor, astfel incat acestia sa nu se trezeasca la examenele de capacitate ca nu au avut cum sa aprofundeze subiectele cerute de programa pentru ca li s-a predat dupa manuale neavizate de minister-. In ceea ce priveste protestele Uniunii Cadrelor Didactice, dna Andronescu sustine ca sunt total nefondate, -aceste controale nevizand neaparat sanctiuni, ci trebuie luate ca o modalitate de verificare a activitatii sistemului educational. Controalele nu vizeaza doar manualele editate in Ungaria, ci toate manualele care nu au avizul MEC, si ele vor fi efectuate la nivelul intregii tari-. Insa ceea ce conteaza mai mult este daca masurile care vor fi luate vor avea forta de a stopa infuzia aceasta de manuale dupa care se predau cu totul si cu totul alte materii decat cele care ar trebui sa fie predate in orice scoala romaneasca.