Home Actualitate ASA DA ANTICORUPTIE!

ASA DA ANTICORUPTIE!

DISTRIBUIŢI

Bunavointa, mai mult sau mai putin dezinteresata, pe care unele autoritati o arata fata de marii escroci nu mai are nici un fel de limite, fapt ce ar trebui sa dea serios de gandit guvernantilor, mai ales in contextul procesului de integrare in structurile euro-atlantice. Numarul deciziilor aberante prin care marii tepari sunt lasati liberi este din ce in ce mai mare.

Chiar si in cazul in care instantele au hotarat ca un anumit cetatean este vinovat, fiind condamnat, tot mai exista o portita de scapare, ea numindu-se: -suspendarea executarii pedepsei-. Ultimul exemplu in acest sens este oferit de decizia, deja controversatului, procuror general, Joita Tanase, de a suspenda executarea pedepsei escrocului israelian Aharon Schwarz, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare.

-Clementa- in acest caz depaseste orice inchipuire, tinand cont de faptul ca suspendarea executarii pedepsei s-a luat in lipsa lui Aharon, care era dat in urmarire generala.

Avand -dovada nevinovatiei- in buzunar, -afaceristul- israelian s-a reintors, sambata, in tara ce tinde sa devina paradisul escrocilor, asteptand linistit ca acelasi binefacator Joita Tanase sa se decida daca formuleaza sau nu un recurs in anulare. Chiar daca recursul nu va fi inaintat, Aharon nu va avea nici un fel de probleme in a parasi Romania, la sfarsitul perioadei de suspendare a executarii, Parchetul neinstituind o interdictie de parasire a tarii. Intre timp, Romania ramane in topul tarilor in care coruptia se situeaza la cele mai inalte niveluri.

Escrocul israelian Aharon Shwarz este pus in libertate de Joita Tanase

Caile Justitiei romane sunt extrem de greu de patruns de omul simplu. Ceea ce nu pot intelege cei neimplicati in sistem este cum este posibil ca infractori ce au jefuit statul de sute de mii de dolari sa se bucure nestingheriti de libertate, in timp ce un amarat care a furat o gaina sta cinci ani dupa gratii. Raspunsul sta, de cele mai multe ori, intr-un sigur cuvant: -coruptie-, dar cum aceasta infractiune este deosebit de greu de dovedit, mai ales atunci cand nu are nimeni interes sa o gaseasca, totul se reduce la -noroc-.

Sfidarea Politiei

Ultimul exemplu de -clementa- absurda a autoritatilor fata de marii escroci este cel al lui Aharon Schwarz, cetatean israelian, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru inselaciune.

Sambata dimineata, Aharon s-a prezentat la Punctul de Frontiera Turnu, judetul Arad, pentru a intra in tara. Israelianul a prezentat autoritatilor un pasaport valabil, eliberat pe numele sau. In urma unor scurte verificari, politistii au ramas ca la dentist, pe numele cetateanului israelian fiind eliberat un mandat de urmarire generala pentru ca se sustragea executarii unei pedepse. Misterul -predarii- a fost lamurit extrem de repede, atunci cand israelianul a scos, calm, o hartie din buzunar si a inmanat-o tacticos autoritatilor din punctul de frontiera. Respectivul document atesta ca Aharon beneficia de o suspendare a executarii pedepsei, motiv pentru care, dupa cateva ore, timp in care a fost verificata autenticitatea documentului, acesta a fost eliberat. Retinerea nepermis de lunga a israelianului in punctul de frontiera a declansat o adevarata furtuna, cei de la frontiera fiind -pusi pe jar- de cateva telefoane care ii indemnau sa termine mai repede cu verificarile.

Pe lista escrocului figura si BCR

Povestea lui Aharon este deosebit de interesanta. In iunie 1999, Parchetul Curtii Supreme de Justitie dispusese trimiterea in judecata a trei persoane care au fraudat cu 200.000 de dolari Banca Romana pentru Dezvoltare. Cei trei, Adrian Aschinezer, patronul restaurantului Paradis din Otopeni, Aharon Schwarz, administratorul Universal Glob, si Horatiu Cioclov au fost judecati pentru inselaciune, fals si uz de fals. In mod concret, acestia au emis un cec fals, prin care au incasat 191.014 de dolari de la BRD si au incercat sa folosesca aceeasi metoda pentru a insela si Banca Comerciala Romana cu aceeasi suma. In urma dovezilor administrate, cei trei au fost condamnati la 12 ani de inchisoare.

Cazul a facut destul de multa valva la momentul respectiv, arestarea infractorilor fiind considerata o victorie a Ministerului de Interne.

Creierul afacerii, Aharon, a stat foarte putin timp arestat. In momentul retinerii, pe 17 martie 1999, Parchetul a refuzat sa emita un mandat de arest preventiv si este pus, dupa 24 de ore, in libertate. Dupa cinci zile, timp in care procurorii au studiat, probabil, mai bine dosarul, este eliberat un mandat de arest preventiv, drept pentru care, pe 22 martie 1999, Aharon este arestat. Perioada cat a stat in inchisore este, si de aceasta data, destul de scurta, la mijlocul lunii iulie, Tribunalul admitand o cerere de cercetare in stare de libertate.

Judecarea dosarului dureaza pana in noiembrie 1999, atunci cand Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala, pronunta o sentinta de condamnare. Decizia Tribunalului este atacata la Curtea de Apel si la Curtea Suprema de Justitie, dar fara prea mult succes, intrucat, prin sentinta data pe 15 mai 2001, Aharon si ceilalti inculpati sunt condamnati definitiv.

Ne scuzati pentru deranj!

Chiar inainte de pronuntarea sentintei, Aharon paraseste Romania, absolut legal si fara nici un fel de probleme, si asta pentru ca autoritatile competente au -uitat- sa inlocuiasca masura arestului preventiv cu cea a interzicerii parasirii teritoriului Romaniei, asa cum ar fi fost normal. In urma deciziei de condamnare, Politia Capitalei il cauta pe Aharon Schwarz la resedinta declarata din Bucuresti, dar, fiind de negasit, este dat in urmarire generala, in iunie 2001.

Dat fiind ca Justitia fusese mult prea -aspra- cu bietul om de afaceri israelian, Parchetul General admite o solicitare depusa in numele lui Aharon si, in urma unei temeinice analize, decide, in cursul acestei luni, ca exista suficiente motive pentru a fi formulata o cerere de revizuire a cauzei sau, de ce nu, pentru promovarea unui recurs in anulare. In aceste conditii, pana la analizarea noilor probe, se dispune suspendarea executarii pedepsei pana la finele acestui an. Adresa Parchetului General ii este comunicata lui Aharon in Germania, fiind trimisa, se pare, prin -curier-.

In baza acestei decizii, Aharon este liber ca pasarea cerului, nimeni neputand sa-l intrebe nimic. De asemenea, tinand cont de desfasurarea evenimentelor, este mai mult ca sigur ca, pe baza unor indicatii extrem de pretioase, cazul va fi rejudecat, iar afaceristul Aharon va scapa basma curata. Asteptam sa vedem daca acesta se va mai afla in tara la finalul perioadei de suspendare, pentru ca nici de aceasta data nu i s-a aplicat interdictia de a parasi Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.