Cele mai multe, cele mai lungi perioade de tranzitie, comparativ cu celelalte tari candidate, perioade de acordare a ajutoarelor de stat convenite cu UE mai mari si cuantum al acestui sprijin financiar mai consistent decat in cazul altor tari europene membre ale spatiului comunitar sunt doar cateva din realizarile obtinute in urma negocierilor purtate de catre partea romana cu reprezentantii Uniunii Europene. Trecand peste pleiada de cifre si superlative, rezultatul acestor negocieri dovedeste faptul ca tara noastra are foarte mult de recuperat din decalajul economic atat fata de membrele cu state vechi ale Uniunii, cat si fata de cele care au intrat in ultimul val. Atat multitudinea perioadelor de tranzitie convenite la nivelul fiecarui capitol de negociere, lungimea acestora ca durata de timp, cat si fondurile semnificativ mai mari decat in cazul altor tari candidate sau foste candidate, negociate ca ajutor de stat sau european pentru ramurile economice suferinde, demonstreaza tocmai situatia de codasa si dificultatile cu care se confrunta Romania pentru a face fata cerintelor UE.
Tara noastra a obtinut in urma negocierilor 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii, acestea fiind cele mai multe perioade de tranzitie dintre toate statele care au facut parte din ultimul val primit la sanul UE sau din cele care se vor aderate in 2007. Spre comparatie, Polonia a obtinut 48 de perioade de tranzitie, Ungaria – 35, iar Malta – 47.
Ajutoarele in siderurgie, mai mari decat ale Poloniei si Cehiei la un loc
Daca la nivelul capitolului 4, ce priveste Libera circulatie a capitalurilor, Romania a solicitat si a obtinut doua perioade de tranzitie, similare celor obtinute de majoritatea statelor candidate, la nivelul sectorului siderurgic, perioada de restructurare – 1993-2008 – este mai mare decat cea agreata in contextul negocierilor de aderare ale Republicii Cehe si Poloniei – 1997-2006. La nivelul acestei ramuri economice, reducerea initiala a capacitatilor de productie pentru produse finite era prevazuta la aproape patru milioane de tone. Romania a obtinut insa injumatatirea acestei reduceri, la 2,05 milioane de tone. In acelasi domeniu, suma ajutoarelor de stat acordate de Romania in perioada 1993-2004 a fost de circa 51.000 miliarde de lei – mai mult decat sumele insumate obtinute de Cehia si Polonia, acest robinet bugetar urmand a fi strans insa la sfarsitul acestui an.
-Campioni- la mediu, transporturi si agricultura
La nivelul capitolului 10, ce priveste impozitarea, tara noastra beneficiaza de opt perioade de tranzitie si trei derogari la acest capitol, fiind urmata de Polonia, cu noua perioade de tranzitie, si apoi de celelalte state candidate. Situatia grea existenta la nivelul sistemului de transporturi a determinat autoritatile europene sa accepte extinderea derogarii de la acquis pentru aplicarea scutirii cu drept de deducere a transportului international de persoane pentru toate tipurile de transport: aerian, feroviar, maritim, rutier. La accizarea electricitatii, a pacurii utilizate pentru sistemul de termoficare, a motorinei si a benzinei fara plumb, dar si a gazelor naturale utilizate in scopuri necomerciale, Romania a obtinut cea mai lunga perioada de tranzitie pentru adaptarea nivelului de impozitare la cel din UE. In ceea ce priveste termenul de constituire a stocului minim de petrol, Romania a obtinut nu numai cea mai lunga perioada de tranzitie, pana la sfarsitul anului 2011, ci si o derogare de la nivelul minim al acestora, de 25%, de la 90 de zile la 67,5 zile. De asemenea, in domeniul controversat al mediului, Romania a obtinut rezultate comparabile cu Polonia ca numar si durata a perioadelor de tranzitie, mai bune sau maxime, comparativ cu celelalte state. Astfel, pentru directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje, tara noastra dispune de cinci ani, la fel ca Malta. Romania este singurul stat candidat care are nevoie de doi ani de tranzitie pentru depozitarea deseurilor de electronice, de trei ani pentru descarcarea a opt substante periculoase, de noua pentru transportul deseurilor si de 12 ani pentru epurarea apelor uzate urbane. In fine, pentru directiva privind controlul integrat al poluarii, agentii economici romani se vor putea alinia standardelor de mediu in maximum noua ani, fata de un maximum atins de Polonia de 6 ani si 8 luni. Nu mai vorbim de cea mai saraca fiica a economiei mioritice, agricultura, ce beneficiaza de cele mai multe perioade de tranzitie si aranjamente dintre toate statele candidate – 13, fata de Polonia, care a obtinut 12.