Florin Talpeș s-a remarcat în 2011 când fostul ministru Daniel Funeriu l-a uns președinte al Consiliului Național pentru Dezvoltare și Inovare (CNDI) care a asigurat coordonarea științifică a conducerii de către UEFISCDI a programelor parteneriate în domeniile prioritare și inovare din cadrul Planului național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare II, finanțat de statul român pentru proiecte de cercetare de zeci de milioane de euro, mult mai mult decât multe alte proiecte strategice naționale. Și cum istoria se repetă, cinci ani mai târziu, tot fără vreo explicație, Talpeș este numit într-un alt consiliu, cel de la GovITHub. Nici în primul caz, nici în al doilea nu se știe cum și de ce a fost selectat Talpeș. Cât era la CNDI, firmele lui Talpeș, SOFTWIN și BITDEFENDER au depus 10 (zece) proiecte pentru a beneficia de fondurile gestionate de CNDI iar BITDEFENDER a câștigat 3.2 milioane de EURO. Situația este exact cea la care făcea referire Comisarul Johaness Hahn care răspunsese unei interpelări din România că firma unui ministru nu poate accesa fonduri gestionate de ministerul pe care-l conduce. Firmele SOFTWIN și BITDEFENDER nu trebuiau nici măcar să participe la licitații, darămite să mai și câștige.
Deci încă o dată ce l-a calificat pe Talpeș să facă parte din Consiliul GovITHub? Că Dacian Cioloș spunea la lansarea GovITHub ca „pe viitor să nu mai avem doar trei-patru firme de IT care să câștige toate licitațiile din administrația publică”.
Și-o fi făcut plinul Talpeș, deja?
Vă prezentăm în continuare câteva din contractele cu statul încheiate prin negociere fără anunț de participare de firmele lui Florin Talpeș.
Prin anunțul de atribuire 108064 din 27 mai 2011, de la Institutul de Statistica, Softwin primește cadou de la statul român pentru proiectul inexistent de numărare a populației cu numele : “Servicii de tipărire și distribuire instrumentar statistic pentru Recensământul Populației și al Locuințelor în anul 2011” sumă de 9,847,436 RON, într-o procedura de NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE.
Un an mai târziu de la același INSTITUT DE STATISTICA, tot firma Softwin, primește cadou o sumă la fel de impresionantă de 9,270,421 RON, prin anunțul 130906 din 22 noiembrie 2012 pentru proiectul “Servicii de sectorizare geospațială”.
De la Primăria SECTORULUI 6 din BUCUREȘTI, curg cadourile pentru Florin Talpeș. Proiectul “ Extindere sistem informatic integrat la sediul Primăriei sector 6” din anul 2008 are o valoare impresionantă de 4,369,755 RON și este dat cadou firmei Softwin tot prin NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE. După un an de zile, tot de la Primăria Sectorului 6, firma Softwin și Florin Talpeș mai primesc un proiect “Servicii IT:consultanță, dezvoltare de software, internet și asistență” în valoare de 3,500,000 RON, tot prin NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE.
Ministerul Finanțelor Publice nu se lasă mai prejos, și încă de la sfârșitul anului 2007, prin anunțul de participare 18799 din 14 decembrie 2007, pentru proiectul “Suport logistic pentru sediul actual al Institutului Național de Administrație (INA) și pentru sediile Centrelor Regionale de Formare Continuă pentru Administrația Publică Locală (CRFCAPL)-lot 4” îi face cadou firmei Softwin și lui Florin Talpeș sumă de 551,420 RON, evident tot prin NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE.
Proiectul “Servicii de mentenanță pentru”Sistemul Integrat de Urbanism pentru Gestionarea Relației cu Cetățenii”, primit cadou de la Județul Prahova, în anul 2011, tot prin NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE, este primit de Florin Talpeș pentru o sumă mai modestă de 275.000 RON.
Tot de la INS, Softwin a primit contractul care a avut ca obiect „servicii de popularizare ( inclusiv materiale auxiliare ) pentru recensământul Populației și al locuințelor în anul 2011”. Procedura a fost : NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE, cu o valoare de 4.944.667 lei și anunț de atribuire : 107790/24.05.2011. Contractul acoperea patru categorii de servicii: conceperea și producerea de materiale de popularizare, conceperea și producerea de materiale auxiliare, Campania media, crearea și mentenanța unui site dedicate recensământului populației și al locuințelor 2011.
Sociologul Vasile Ghețău, director al Centrului de Studii Demografice al Academiei Române și profesor la Universitatea București avertiza încă din 2012 că toate guvernele României până în 2022 vor fi nevoite să lucreze cu date ale recensământului populației din octombrie 2011 și să se raporteze la indicatori esențiali calculați în funcție de aceste date, în condițiile în care, apreciază profesorul, acest recensământ a avut rezultatele definitiv compromise. Acesta și identifică mai mulți factori care au dus la acest eșec cum ar fi „o campanie superficială de informare a populației”, respectiv „o presă superficială, în bună măsură, în problemele recensământului, cu vizibilă și violentă atitudine anti-recensământ”. Acest lucru s-a întâmplat, în mod evident din cauză că de campania media, în valoare de peste 4,9 milioane de lei s-a ocupat nu una din agențiile de publicitate consacrate care sunt bune doar pentru campaniile unor „amatori” în promovare (Coca Cola, Vodafone, Orange, ș.a.) ci o firmă de IT, respectiv Softwin, bineînțeles, încredințarea contractului fiind una directă.
Toate aceste contracte de la INS prezentate mai sus, conform anunțurilor nu puteau fi subcontractate. Să înțelegem că marele producător de soft a angajat copywriters, a cumpărat spațiu publicitar, a vândut și pixuri și brichete, a făcut și postere și a și tipărit formulare? Evident că nu. Subcontractorii au fost Gotcha Concept, EDS Romania SRL si Infopress Group SA. Softwin a subcontractat și și-a păstrat partea leului.
Reprezentanții INS au declarat la acel moment că “dat fiind perioada scurtă de timp disponibilă până la demararea efectivă a activităților recensământului – recensământul de probă urmând să se desfășoare în luna mai 2011 – s-a ales singura variantă posibilă, cu respectarea OUG nr.34/2006, respectiv negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Întrucât din procedura anterioară(din 2009), oferta firmei Softwin era cunoscută ca acceptabilă, s-a optat, în condițiile de timp existente, pentru invitarea sa “. Situația de extremă urgență este absolut inexplicabilă, având în vedere că în conformitate cu normele Comisiei Europene, toate țările membre UE trebuiau să organizeze acest recensământ în anul 2011.
Lista continuă cu alte proiecte, tot prin procedură de NEGOCIERE FĂRĂ ANUNȚ DE PARTICIPARE, de la alți beneficiari, de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, de la BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALĂ, de la HIDROELECTRICA SA etc.
Dar și mai spectaculoase sunt licitațiile la care Florin Talpeș aleargă de unul singur și câștigă, adică participă doar el cu el. Sau licitațiile cum ar fi cea de la ROMSILVA prin care Totalsoft și Softwin trebuiau să implementeze în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în valoare de un milion de dolari. Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor. Doar că în raportul Curții de Conturi pe anul 2012 se menționează că “ Regia Națională a pădurilor – ROMSILVA a plătit nejustificat consorțiului furnizor SC Totalsoft SA și SC Softwin srl suma de 3,344,000 lei reprezentând prețul contractului pentru toate cele 15 module ale sistemului informatic integrat CHARISMA ERP ( planificarea resurselor întreprinderii). Conform contractului, termenul a fost depășit cu patru ani, iar din cele 15 module ale sistemului doar modulul referitor la calculul salariilor este funcțional, acesta neavând legatură cu activitățile tehnico – operative ale regiei”.
Dar Florin Talpeș câștigă și licitațiile cu caietele de sarcini conținând aceleași cerințe. De exemplu în 2015, Inspectoratele Județene Școlare Vrancea și Olt , caz prezentat de noi, pe larg AICI.
Numele SOFTWIN apare și în evidența Agenției Naționale de Integritate ca fiind beneficiara unor contracte semnate de un fost inspector școlar care a primit bani de la companie și astfel a comis infracțiunea de conflict de interese.
Dar cea mai mare năzdrăvănie a lui Talpeș a fost vânzarea unui pix care ține minte cum semnezi către instituțiile statului. Firma Softwin a creat într-un proiect de cercetare un pix care ținea minte cum semnezi (adică avea un mic scanner încorporat). Până aici nimic rău doar puțin caraghios. Pixurile erau cam ineficiente, având o rată de eroare. Cu toate astea, instituțiile publice au început, din senin, să organizeze licitații pentru astfel de pixuri ciudate. Deși ineficiente, totuși erau cerute cu detalii (lungimea pixului trebuia să fie taman aia din proiectul lui Softwin, la milimetru).
Și astfel, avem 4 licitații una după altă, la instituții de stat diferite cu aceleași cerințe caraghioase ale pixului lui Florin Talpeș. Detalii AICI și AICI.
Încercăm și noi să aflăm cine îl susține pe lângă guvernanții de orice culoare politică pe Florin Talpeș?