Cateva mii de persoane care si-au pierdut banii in urma -prabusirii- Fondului National de Investitii au luat, ieri, cu asalt cladirea Tribunalului Bucuresti unde s-a judecat dosarul in care Ioana Maria Vlas si alte 11 persoane sunt judecate pentru frauda. Oamenii, veniti din toate colturile tarii, s-au prezentat la instanta dupa ce au fost citati in vederea constituirii ca parti civile. Marea problema au constituit-o formularele-tip ce trebuiau completate de fostii deponenti, care s-au calcat in picioare, uneori la propriu, pentru a pune mana pe un astfel de document.
Platoul din fata Tribunalului Bucuresti a fost blocat de pagubitii FNI inca de la ora 9.00 dimineata, dupa ce oamenii incepusera sa se adune inca de la ora 5.30, dupa sosirea in Capitala a primului tren plecat din Ardeal. Daca in primele ore ale diminetii situatia a putut fi tinuta sub control, de la ora 10.00 tensiunea a crescut, motiv pentru care la Tribunalul Bucuresti au fost dublate efectivele de forte de ordine, fiind adusi si jandarmi. Prima problema a fost atunci cand persoanele care nu au mai putut sa intre in sediul Tribunalului Bucuresti au incercat sa ia cate una sau mai multe declaratii pentru constituirea ca parti in dosar. Jandarmii, prezenti afara tocmai pentru a domoli agitatia si tensiunea, au fost oarecum depasiti de numarul pagubitilor atunci cand, in jurul orei 12.30, li s-a comunicat ca o parte din petenti poate intra in sala de judecata. Usile au fost, pur si simplu, luate cu asalt, oamenii fiind striviti in momentul in care au incercat sa intre in sala de judecata.
Vintu stabilea valoarea unitatilor de fond
In fata instantei, Ioana Maria Vlas a declarat ca acea clauza privind garantarea rascumpararii banilor investiti la FNI, in conditiile in care fondul s-ar fi prabusit, era ilegala. -Cred ca existenta acestei clauze de garantare a banilor a determinat aceste investitii mari facute de aproape 300.000 de investitori-, a declarat Vlas. Totodata, ea a facut referiri la valoarea unitatii de fond care pe piata era cunoscuta ca fiind mult mai mare decat cea reala. Astfel, desi valoarea reala a unitatii de fond era de 7.000 de lei, la prabusirea FNI, pe piata era cotata, potrivit expertizei realizate de anchetatori in acest caz, la 103.720 de lei. Supraevaluarea acestei unitati de fond era facuta tocmai pentru acoperirea lipsei de bani din fond, iar valoarea trebuia trecuta mult mai mare decat cea reala tocmai pentru a atrage investitorii. Vlas a explicat ca, in aceasta situatie, calculul era facut in functie de necesitati si in functie de cererile de rascumparare trebuind sa se asigure o crestere tentanta. -Calculul trebuia facut de unitatea depozitara, dar Fondul nu avea o asemenea unitate, astfel incat valoarea unitatii de fond era stabilita in cadrul societatii de administrare. Astfel, cresterea valorii era facuta de Nicolae Popa, la ordinul lui Vintu, iar apoi era transmisa SOV Invest. Nu pot spune cine facea efectiv aceste calcule-, a explicat Ioana Maria Vlas. Ea si-a recunoscut vina pentru toate aceste probleme, pe care le cunostea, dar pe care le-a tolerat in speranta ca, daca ar fi avut timp mai mult la dispozitie, ar fi putut sa evite consecintele prabusirii fondului. -Am fost lasa ca nu am prabusit eu FNI si ca am acceptat sa preiau conducerea SOV Invest, dar am acceptat aceasta conducere pentru ca deja erau 200.000 de investitori si credeam ca pot face ceva pentru acestia. A fost o provocare morala si profesionala pentru mine-, a mai declarat Vlas. Totodata, ea l-a acuzat pe Vintu ca scotea bani de la FNI prin intermediul unor contracte fictive si acest fapt a contribuit in mod semnificativ la prabusirea fondului. -Afilierea siglei CEC alaturi de cea a FNI a urmarit inselarea celor 300.000 de investitori care astfel au avut mai mare incredere in fond. Chiar eu am tinut o conferinta de presa prin care am facut publica aceasta filiere CEC-FNI. A fost un show foarte bun. Nu stiu cati m-au crezut, dar cert este ca acest contract de fidejutiune nu a fost niciodata valabil-, a mai declarat Vlas.