Dupa accidentul mortal din luna martie, activitatea la putul de extractie a fost sistata de catre inspectorii de la Protectia Muncii. Ulterior, activitatea a fost reluata, fara a fi, insa, eliminate deficientele constatate. Parchetul de pe langa Judecatoria Vatra Dornei incearca sa stabileasca persoanele care au decis reluarea activitatii inainte de remedierea deficientelor, deoarece acestea sunt pasibile de o pedeapsa cu inchisoarea de la trei luni la doi ani.
Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Vatra Dornei au audiat conducerea Sucursalei Crucea – Suceava, din cadrul Companiei Nationale a Uraniului, intr-un dosar inaintat de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Seful acestei institutii, Vasile Visinari, ne-a declarat ca -dupa producerea accidentului din martie, urmare a deficientelor constatate in timpul cercetarilor, a fost intocmit un proces-verbal de sistare a activitatii de transport pe verticala la putul de extractie Crucea-. In fapt, inspectorii de la ITM au gasit patru deficiente majore: lipsa instalatiei telefonice pe put, lipsa dispozitivului de inregistrare automata a vitezei, lipsa dispozitivului de reducere a vitezei in timpul apropierii vaselor de extractie la orizont si lipsa legaturii jompului (partea inferioara a putului, situata sub nivelul galeriilor) cu bazinele de colectare a apei. In cazul in care nu exista legatura cu bazinele de colectare, pentru evacuarea apei, nivelul acesteia poate ajunge la inaltimea jompului si exista riscul ca in eventualitatea, nedorita, a prabusirii coliviei de transport a personalului, lucratorii sa se inece in apa colectata in jomp.
Conducerea a mintit ITM ca a eliminat toate deficientele
Seful ITM spune ca sefii Sucursalei Suceava a Companiei Nationale a Uraniului au inaintat la Inspectoratul Teritorial de Munca o adresa prin care se afirma ca toate deficientele constatate au fost eliminate, iar activitatea exploatarii a fost reluata. Un control efectuat la sfarsitul lunii septembrie a stabilit, insa, conform spuselor lui Vasile Visinari, ca doar o parte dintre deficiente au fost eliminate. -Practic, a fost pusa in functiune doar o instalatie telefonica pe put-. In aceasta situatie, spune Visinari, s-a inaintat o adresa Parchetului de pe langa Judecatoria Vatra Dornei, pentru inceperea cercetarii penale, deoarece, -in conformitate cu prevederile art. 39, din Legea 90/1996, a protectiei muncii, repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a dispus oprirea acestora, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda penala-.
Conducerea Minei Crucea neaga toate acuzatiile
La primele audieri, reprezentantii Sucursalei Crucea au negat ca ar fi reluat activitatea inaintea remedierii tuturor deficientelor, motiv pentru care, dupa toate probabilitatile, va fi formata o comisie de expertiza care va stabili realitatea.
Dincolo de situatia de la Crucea, Vasile Visinari afirma ca mineritul a fost si ramane un sector cu probleme deosebite. -Instalatiile principale cu grad ridicat de pericol in exploatare au ramas aceleasi, prezentand o uzura in timp mai avansata.
Doar anul acesta s-a produs un accident de munca mortal, cel de la Crucea, caruia i s-a adaugat un alt eveniment grav, la Lesu Ursului, care, din fericire, nu s-a soldat cu victime. Spre deosebire de Exploatarea de la Crucea, activitatea de la Mina Lesu Ursului a fost reluata numai dupa inlaturarea tuturor deficientelor.