Home Social Bugetul ii scoate pe salariati in strada

Bugetul ii scoate pe salariati in strada

DISTRIBUIŢI

Intr-o conferinta de presa comuna, sindicatele din Cercetare-Proiectare si Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici s-au alaturat initiativei comune a Federatiei Sindicatelor din Invatamant si a Federatiei -Alma Mater-. Cele patru mari organizatii reprezinta tot atatea confederatii sindicale, respectiv Blocul National Sindical, CNSLR Fratia, Cartel Alfa si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania. -Prezenta noastra aici se datoreaza faptului ca am constatat ca interesele noastre, de fapt ale tuturor salariatilor din sistemul bugetar, pot fi aparate cel mai bine intr-un cadru comun-, a precizat Andrei Cornea, liderul FSLI. In aceasta idee, liderii federatiilor sus-mentionate, respectiv Aurel Cornea, de la FSLI, Vasile Marica – de la USPFR, Radu Minea – de la FSLCPR, si Razvan Bobulescu – de la Alma Mater, au hotarat demararea de actiuni comune in vederea sensibilizarii Guvernului in ce priveste toate categoriile de bugetari.

Pichetari si mitinguri-gigant

Pentru inceput, FSLI – conform graficului stabilit in sedinta Colegiului liderilor acestei federatii – va demara, marti, 30 octombrie, pichetarea Parlamentului. Atunci va incepe si discutia in cadrul Comisiei de Buget-Finante, a amendamentelor la proiectul Legii salarizarii bugetarilor. Pichetarea va dura pana miercuri, 12 noiembrie, data la care se va discuta in plenul Parlamentului proiectul de buget. La data respectiva, cele patru mari federatii sindicale vor organiza un mars si un miting pentru sustinerea intereselor comune. Pe langa membrii acestor federatii, sunt asteptati si alti sindicalisti, din domeniul bugetar. Dupa estimarile organizatorilor, peste 30.000 de bugetari sunt asteptati sa participe.

-Cercetarea este complet nemultumita de proiectul de lege a bugetului. Si noi vom picheta Parlamentul din momentul inceperii discutiilor in plen asupra bugetului si vom participa si la marsul din 12 noiembrie-, a afirmat Radu Minea, presedintele FSLCPR. Totodata, Radu Minea a dat citire unui comunicat din partea lui Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, care solicita ca structura nou-creata sa ramana o structura deschisa, pentru ca si Sanitas ar dori sa participe la manifestarile respective, alaturi de organizatori. La randul lui, Vasile Marica – presedintele USPFR, a precizat ca toti functionarii publici, indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea, sunt alaturi de cei din Educatie si Cercetare. -Pentru a ne sustine interesele in cadrul bugetului, ne-am alaturat colegilor nostri din ramurile bugetare reprezentate in acest prezidiu-, a spus Vasile Marica. Conform legislatiei in vigoare, el a sustinut acordarea primelor de vacanta si a indemnizatiilor de deplasare, la care – conform Legii 188, functionarii publici au dreptul. -Prin noua lege a bugetului, guvernantii vor sa suspende aceste drepturi-, a constatat Marica.

Bugetul Educatiei, bazat pe -potentiale venituri proprii-

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a declarat, marti, dupa o discutie cu parlamentarii din comisiile pentru invatamant, ca bugetul Invatamantului pe anul 2002 va fi de 60.215 miliarde de lei, adica 4,2% din PIB, aratand ca, niciodata, o anumita suma nu va fi suficienta pentru -nevoile- din acest domeniu.

Andronescu a precizat ca in bugetul Invatamantului sunt incluse si veniturile proprii realizate de unitatile de invatamant.

Ea a precizat ca parlamentarii din comisiile pentru invatamant au aprobat un amendament privind suplimentarea bugetului Invatamantului cu 4.000 miliarde de lei. Andronescu a apreciat, insa, ca acest amendament, propus de presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, Anghel Stanciu (PRM), -nu prea este sustinut- de sursele de finantare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.