Mai de voie, mai de nevoie, UDMR risca sa contribuie la bugetul de stat cu peste un miliard de lei, formatiunea lui Marko Bela nerespectand regimul donatiilor electorale. In prezent, Uniunea ar putea fi sanctionata de autoritatile abilitate cu confiscarea a 1,2 miliarde de lei din cele peste 26 ce au reprezentat cuantumul donatiilor primite anul trecut. Potrivit datelor oficiale, aceasta suma a fost acordata de cinci asociatii si fundatii ardelene. Or, acest gen de contributie incalca prevederile Legii finantarii alegerilor politice aflate in vigoare. Contactati telefonic, liderii UDMR si-au pasat responsabilitatea de la unul la altul, ca in cele din urma sa gaseasca tapul ispasitor in persoana mandatarului lor financiar desemnat, un anume Veres Emed. Ca udemeristii nu sunt singurii care au eludat prevederile legii o dovedeste si evidenta cu donatori ai Partidului Democrat unde printre sustinatorii financiari ai acestui partid s-au numarat si patru asociatii si fundatii care au scos din buzunar vreo 300 milioane de lei pentru Basescu & Co.
In conformitate cu prevederile articolului 6 (alin. 1) din Legea 43/2003 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, este interzisa primirea de donatii de orice fel din partea unui sindicat, asociatie sau fundatie. Aceeasi interdictie este valabila si in cazul finantarii campaniei electorale de catre o autoritate sau institutie publica, regie autonoma, companie nationala, societate comerciala sau bancara cu capital integral sau majoritar de stat. In cazul constatarii nerespectarii acestor reglementari, se trece la confiscarea sumelor astfel primite si la inglobarea lor la bugetul de stat.
Sub incidenta acestei legi cade si UDMR, care a primit de la cinci asociatii si fundatii donatii in valoare totala de peste un miliard de lei. De altfel, cea mai mare suma primita de catre udemeristi ca donatie pe anul trecut vine chiar din partea unui ONG de acest tip – Fundatia clujeana -Progress-, care a varsat in trezoreria Uniunii 50 milioane de lei, cu mult mai mult decat -nababul- considerat principalul finantator, senatorul Attila Verestoy – 344 milioane. La aceasta contributie ilegala se mai adauga inca doua, tot din Cluj, venite din partea Fundatiei Culturale -Archivum- – 200 de milioane si a Fundatiei -Part of Art- cu 45 de milioane. O alta fundatie, de data aceasta mureseana, cunoscuta mai ales prin evenimentele si actiunile organizate pentru comunitatea maghiara, Fundatia Culturala -Dr. Bernandy Gyorgy-, a contribuit si ea la bugetul Uniunii cu 413 milioane de lei, in timp ce Asociatia Cetatenilor de Cultura Maghiara din Sibiu a donat 45 de milioane.
Mandataru* bata-l vina!
Pus in fata acestor date, liderul Uniunii, Marko Bela, s-a spalat rapid pe maini, pasand-o rapid in spinarea presedintelui sau executiv, Takacs Csaba, care se ocupa si de gestionarea trezoreriei formatiunii. -Nu pe mine trebuie sa ma intrebati, ci pe domnul presedinte executiv Takacs Csaba. El trebuie sa stie cine a fost mandatarul financiar. Eu nu am astfel de atributii-, a declarat Marko. De altfel, liderul UDMR nu a donat nici un ban in anul 2004, dar, potrivit raportului de venituri si cheltuieli de campanie electorala depus de UDMR la Curtea de Conturi, nici nu a beneficiat pentru propria campanie electorala de vreun ban provenit din donatii. Mult mai surprins s-a aratat Takacs Csaba, care a inceput sa dea din colt in colt, afirmand ca el nu stie, el nu cunoaste. -Nu stiu daca este asa cum spuneti dumneavoastra. Voi consulta si o alta viziune-, ne-a declarat presedintele executiv, ca mai tarziu sa sa precizeze ca functia de mandatar financiar al UDMR a fost detinuta de un anume Veres Emeid. Or, potrivit articolului 17, alin. 1 al aceleiasi legi, mandatarul financiar cu pricina are atributii de primire si evidenta a contributiilor numai pe prioada campaniei electorale. Totodata, acesta raspunde, solidar cu partidul ce l-a desemnat, numai de legalitatea operatiunilor financiare efectuate in perioada campaniei electorale. Pe timpul campaniei electorale, UDMR a primit si folosit donatii de 3,986 miliarde de lei, comparativ cu totalul de 26,458 miliarde pe anul 2004. Cum in dreptul fundatiilor si societatilor cu pricina nu este mentionata data de primire a respectivelor donatii, nu spoate se sti daca mandatarul respectiv este cel care le-a primit. Un punct de vedere mai transant il are senatorul UDMR de Cluj Peter Eckstein Kovacs. -Eu nu cunosc cifrele. La alegeri e un mandatar care raspunde pentru corectitudinea fondurilor. Eu nu cunosc cine a fost. Legea este lege, si daca se incalca legea se aplica sanctiunea-, a conchis Eckstein, el insusi figurand ca donator al Uniunii cu 30 milioane de lei.