Home Actualitate Romanii au dat mai multa mita decat anul trecut

Romanii au dat mai multa mita decat anul trecut

DISTRIBUIŢI

In primele noua luni ale anului, rata criminalitati, exprimata prin numarul incuplatilor trimisi in judecata, a crescut cu 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se 228 de inculpati la 100.000 de locuitori, se arata in raportul de activitate al Ministerului Public. Totodata, in primele trimestre ale anului in curs, au fost trimisi in judecata 61.301 inculpati, cu 10.237 mai multi decat in aceeasi perioada a anului 2000.

O crestere spectaculoasa se inregistreaza la capitolul rezervat inculpatilor trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie. Astfel, 402 persoane au fost acuzate de acte de coruptie, din care 186 pentru luare de mita, reprezentand o crestere cu 37,8%, in timp ce numarul cazurilor de inculpare pentru dare de mita a crescut cu 60%. Numarul persoanelor acuzate de trafic de influenta a cresut cu doar 10,6%, de la 123 de inculpati la 136. Din datele statistice a rezultat ca structura pe categorii sociale si ocupatie a celor care sunt inculpati sau trimisi in judecata pentru infractiunile de coruptie (luare de mita, dare de mita si trafic de influenta), s-a modificat semnificativ. In mod concret, reprezentantii Ministerului Public sustin ca, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, cand cazurile de coruptie se indentificau, in marea majoritate, cu fapte marunte savarsite de salariati sau functionari de genul conductorilor de tren, in cele trei trimestre ale anului in curs, au fost trimise in judecata persoane care au detinut posturi de inalti functionari in administratie si alte organe ale statului, directori de societati comerciale si magistrati.

Un alt motiv de mandrie pentru reprezentantii Ministerului Public il constituie scaderea cu 50% a numarului inculpatilor achitati definitiv, de la 2.097 in anul 2000 la 1.042 in acest an. O alta scadere importanta s-a inregistrat si la capitolul inculpatilor arestati preventiv, fata de care s-a dispus netrimiterea in judecata, numarul acestora fiind de 93, fata de 123 in aceeasi perioada a anului trecut.

In vederea rezolvarii cat mai rapide a dosarelor de coruptie, Ministerul Public a decis ca la nivelul parchetelor de pe langa curtile de apel sa se efectueze, trimestrial, analiza acuzurilor de coruptie si a celor privitoare la privatizari ilegale. Datele din teritoriu vor fi centralizate la nivelul Parchetului General, unde se vor decide si masurile ce trebuie luate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.