Home Social Venitul minim garantat ii baga in sperieti pe primari

Venitul minim garantat ii baga in sperieti pe primari

DISTRIBUIŢI

Reprezentantii administratiei din numeroase localitati cred ca inca o cheltuiala impovaratoare a fost aruncata pe spinarea primariilor, prin Legea venitului minim garantat, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2002. Cu toate asigurarile Guvernului ca efortul este suportabil, edilii apreciaza ca noua reglementare va arunca pur si simplu in aer bugetele. Volumul imens de birocratie, dar si sumele mari de bani pe care primariile le vor acorda lunar creeaza deja panica la nivel local.

Obligatoriu, ancheta sociala si plan de actiune lunar

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, care devin functionale la 1 ianuarie 2002. Normele stabilesc ce documente trebuie sa prezinte solicitantii ajutorului social, cetateni romani si straini, mentionand actele de identitate necesare pentru determinarea domiciliului sau resedintei, precum si a componentei familiale.

Potrivit normelor metodologice, se vor efectua obligatoriu anchete sociale pe baza unui model unitar la nivelul intregii tari. In schimb, beneficiarii trebuie sa munceasca in folosul comunitatii. Asa ca primarii sunt obligati sa intocmeasca lunar un plan de actiuni sau lucrari de interes local, prin care sa puna la treaba persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social.

De la inceputul anului viitor, tot primariile vor plati si alocatiile pentru nou-nascuti, precum si ajutoarele de urgenta, acordate atat de catre Guvern, cat si de primarii, pe baza de ancheta sociala.

Legea stabileste plafonul pentru fiecare caz in parte

Bugetele locale de anul viitor ar trebui sa aiba dimensiuni colosale, daca tinem seama de sumele care vor fi incluse in buget la categoria -cheltuieli-, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 416/ 2001. Primariilor nu le ramane decat sa-si faca planuri de buget si de incasare a sumelor datorate la bugetul local.

Chiar daca primariile au suportat si pana acum o serie de cheltuieli – la capitolul asistenta sociala, ele se vor dubla sau chiar tripla dupa intrarea in vigoare a noii legi. Conform acesteia, ajutoarele sociale se acorda in completarea veniturilor nete lunare ale familiei sau persoanei, pentru asigurarea venitului minim garantat. Legea stabileste clar plafonul de venit minim pentru fiecare caz in parte: persoane singure – 630.000 de lei; familii cu doua persoane – 1.134.000 de lei; familii cu trei persoane – 1.575.000 de lei; familii cu patru persoane – 1.953.000 de lei; iar pentru familiile cu cinci persoane – 2.331.000 de lei. Pentru familiile cu mai mult de cinci persoane – se acorda inca 157.000 de lei pentru fiecare persoana.

Noua lege abroga toate celelalte normative referitoare la asistenta sociala. Pana acum, primariile acordau ajutoare sociale in baza Legii 67/1995, suma acordata fiecarui asistat nefiind mai mare de 167.000 de lei, lunar.

Primariile au si alte plati de achitat

La aceasta data, Primaria Barlad acorda asistenta la peste 300 de persoane. Numarul lor va creste de la 1 ianuarie 2002. La Vaslui, Primaria cheltuieste mai bine de cinci miliarde pe an pentru ajutoare sociale in diverse forme. Circa 550 de asistati mananca la cantina de ajutor social. Cel mai probabil, ei vor primi si masa, si bani, incepand cu 1 ianuarie 2002, pentru ca legea nu face referire la renuntarea la masa de la cantina. Se mai adauga ajutoarele de urgenta acordate pana acum (fie in bani, materiale de constructie, lemne de foc, imbracaminte, ajutoare pentru inmormantare etc.) – 237 de milioane acordate pana la finele lui septembrie, anul acesta. Sume mari de bani aloca Primaria si la aceasta data pentru ajutoarele la caldura; 12.000-13.000 de familii beneficiaza de aceste ajutoare pentru octombrie, noiembrie si decembrie.

Incepe cursa contracronometru a scriptologiei

Exista primarii care au primit deja cereri pentru plata acestor ajutoare – conform Legii venitului minim garantat – depasind cu mult bugetele lor din acest an. Ele ar trebui deja sa se apuce de anchete sociale si de inscrierea dosarelor, pentru ca toate aceste cheltuieli vor trebui sa fie prinse in proiectul de buget pe anul viitor, avertizeaza Directiile de Munca si Solidaritate Sociala. Primariile au inceput deja, prin intermediul asociatiilor de locatari si proprietari, investigatiile pentru o evidenta cat mai clara a numarului de persoane care vor beneficia de prevederile legii. O parte dintre asociatii au depus deja datele cerute la serviciul de resort al Primariei.

Pana pe 15 noiembrie ar trebui insa realizate toate statisticile necesare. In plus, trebuie sa se pregateasca si cererile-tip pentru dosare, sa se faca sondajele si fluturasii pentru informarea populatiei. Foarte multe persoane nu sunt luate in evidenta Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, chestiune esentiala pentru acordarea ajutoarelor banesti.

Diana Sarbu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.