Home Monden -Sase personaje cauta un autor- la Teatrul -Bulandra-

-Sase personaje cauta un autor- la Teatrul -Bulandra-

DISTRIBUIŢI

La sapte ani de la ultima punere in scena, sub comanda Catalinei Buzoianu, legenda teatrului romanesc, Liviu Ciulei, readuce pe scena Teatrului -Bulandra- piesa -Sase personaje in cautarea unui autor- de Luigi Pirandello, intr-o distributie rarisima, ce imbina experienta unor granzi precum: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Dana Dogaru si Maia Morgenstern, cu dorinta de afirmare a tinerilor Andreea Bibiri si Tudor Aaron Istodor.

Dupa premiera oficiala, desfasurata week-end-ul trecut, -Sase personaje in cautarea unui autor- isi continua marsul triumfal in aceasta seara si maine seara, de la ora 19.00, la Sala Izvor a Teatrului -Bulandra-.


-Sase personaje in cautarea unui autor- este una dintre cele cinci premiere ale stagiunii actuale a Teatrului -Bulandra- si, in acelasi timp, unul dintre cele doua spectacole de Luigi Pirandello pe care Liviu Ciulei le va monta in acest an, titratul regizor urmand sa lucreze si la -Henrik IV-, cu Marcel Iures in distributie.

Revenind la constelatia de personalitati din distributia piesei lui Ciulei si tinand cont si de rezultatele Galei Premiilor UNITER de luni seara, ei bine, aceasta montare beneficiaza de doi laureati: Ion Caramitru (Premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, sectia romana), Andreea Bibiri (-Cea mai buna actrita intr-un rol secundar-, pentru rolul din -Forma lucrurilor- de la Teatrul Act) si o nominalizata la categoria -Cea mai buna actrita intr-un rol principal-, Maia Morgenstern. In montarea de la Sala Izvor, Maia Morgenstern si Andreea Bibiri impart acelasi rol: -fata vitrega-.

Alaturi de aceste nume grele ale teatrului romanesc, in jurul lui Liviu Ciulei s-au adunat si Camelia Maxim, Anca Sigartau, Dan Astilean, Mirela Gorea, Julieta Strambeanu, Anca Androne, Marius Capota si Valentin Popescu, costumele fiind semnate de Smaranda Branescu.

Pentru montarea acestui spectacol in 1989, la Arena Stage din Washington, Liviu Ciulei a primit medalia -Halen Hayes-.

Criza de identitate a omului contemporan, zugravita prin trairile actorilor

Tema acestei drame este imposibilitatea de a cunoaste si de a intelege atat viata, cat si fictiunea, ca unica si tragica realitate, povestea gravitand in jurul unei trupe de actori care repeta pentru un spectacol. In acest cadru intervin sase personaje: -tatal- (Victor Rebengiuc), -mama- (Camelia Maxim), -fiica vitrega- (Maia Morgenstern si Andreea Bibiri), -fiul- (Tudor Aaron Istodor) si doi copii. Tatal le explica celor din jur statutul lor de produse ale imaginatiei unui autor care nu stie, sau nu vrea, sa-i faca sa traiasca intr-o opera de arta adevarata. In aceasta creatie pirandelliana, al carei text pune in discutie natura teatrului, actorii sunt cei care isi pun intrebari despre rolurile pe care trebuie sa le interpreteze, configurand in acelasi timp criza de identitate a omului contemporan.

Dintre cele sase personaje, misiunea de a transmite conceptia amara a lui Pirandello despre realitatea personajelor dramatice si iluzia ei prin teatru ii revine lui Victor Rebengiuc, interpretul -tatalui-.

Reconstituirea scenei din magazinul lui Madam Pace

Alaturi de prestatia artistica extraordinara a actorilor, montarea de la Sala Izvor propune ca piesa de rezistenta reconstituirea scenei din magazinul lui Madam Pace (rol interpretat de Dana Dogaru) de catre personaje si actori, o scena pentru care solutiile de miscare scenica gasite de regizor sunt vitale.

Astfel, -fata vitrega- se afla intr-o extremitate a scenei, aproape si de actori, si de public, -fiul- coboara de pe scena cativa pasi, insa, in ciuda tentativei sale, nu e capabil sa scape de rolul fixat de autor. La randul sau, -tatal- adopta la un moment dat o pozitie distantata mult de scena, cu scopul de a contempla scena jucata de actori atat din ipostaza de personaj, cat din cea de spectator. Or, exact aceasta -contemplare- critica aprinde divergentele dintre el, personajul care crede ca secventa trebuie jucata asa cum a avut loc, si regizorul (Ion Caramitru), care vrea ca secventa sa fie jucata asa cum trebuie. Toate aceste elemente puse magistral in scena de Liviu Ciulei reprezinta o invitatie pentru spectatori de a trai actul intelegerii…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.