Pentru cei mai multi romani, Internetul reprezinta un mijloc facil de comunicare si informare. Pentru alti, mult mai putini la numar, dar foarte specializati, Internetul reprezinta o moua metoda de imbogatire, sigura, rapida si eficienta. Din cauza pierderilor suferite, care sunt estimate la aproximativ 5-6 milioane de dolari anual, magazinele virtuale nu mai onoreaza comenzile clientilor romani.
Magazinele virtuale au sistat livrarile catre Romania
Tehnicile prin care hotii reusesc sa pacaleasca magazinele virtuale sunt extrem de complexe si difera de la caz la caz. Incepatorii, spre exemplu, folosesc datele de identificare de pe anumite carti de credit, sterpelite prin diverse filiere. Magazinele virtuale, care sunt tinta predilecta a incepatorilor, au devenit extrem de prudente cu clientii din Roamania. Mai mult, dupa ce au pierdut sute de mii de dolari, au decis chiar sa sisteze toate livrarile catre tara noastra.
Pentru a putea sa opereze in continuare, hotii au fost nevoiti sa gaseasca noi -baze de operatii-, drept pentru care comenzile au fost redirectionate catre Ungaria si de acolo catre magazinele dorite.
Noile metode de securizare au facut viata hotilor si mai grea, in acest moment cele mai multe magazine solicitind confirmarea comenzii prin expedierea unui fax care trebuie sa contina o fotocopie a carti de credit folosita. De asemenea, de la inceputul anului in curs bancile au introdus si un nou cod, format din trei cifre, care trebuie introdus la fiecare comanda. Un alt impediment major este cel al ridicari efective a coletelor, acestea fiind expediate pe numele celui care a lansat comanda si putind fi ridicate doar pe baza unui act de identitate. Cei care au ignorat aceste pericole au cazut in plasa politiei.
-Ultimi doi tineri prinsi in timp ce ridicau coletele de la posta sunt Florin Toca, 23 de ani, si Popescu Radu, 24 de ani, care comandasera bunuri folosind datele altor persoane. Prejudiciul creat de Toca se ridica la 2.800 de dolari, pentru Toca, iar in cazul lui Popescu la 4000 de dolari-, spune generalul Mihai Stoica, seful Directiei de Combare a Crimei Organizate si Antidrog.
100.000 de dolari din licitatii false
-O noua metoda folosita de hotii, spune generalul Stoica, este aceea a organizarii unor licitatii false. Hotii ofera spre vinzare produse extrem de scumpe la preturi foarte mici. Cumparatorul expediaza banii prin intermediul unei banci sau a unui serviciu de plati rapide si, bineinteles, ca nu primeste in schimbul lor nimic-, mai spune seful DCCOA.
Sumele cistigate prin intermediul licitatiilor false sunt absolut impresionante. Radu Daniel Caranfil, de 21 de ani, a fost retinut de Politie dupa ce reusise sa stringa peste 100.000 de dolari din licitatii. De asemenea, Cristian Constantin a inselat mai multe persoane cu peste 70.000 de doari, iar Alexandru Chirta adunase si el peste 80.000 de marci germane.
Hotii scapa basma curata
Prinderea acestor infractori este deosebit de dificila. Pentru a fi declansata cercetarea trebuie ca pagubitul sa depuna o plingere la Politie. Daca suma este suficient de mica, de ordinul citorva sute de dolari, cea mai mare parte a pagubitilor nu se mai deranjaza sa se duca la Politie. Totusi, in cazul in care se depune o plingere, Politia din tara respectiva trebuie sa stabileasca locatia hotului si sa ceara sprijinul politiei locale care, la rindul ei, trebuie sa adune probele necesare.
Cum dovedirea unor astfel de infractiuni este deosebit de dificila, in multe cazuri hotii scapa fara bataie de cap.