Daca barbatii, si mai ales cei de stat, au orgolii, eticheta si protocol atunci cand pun lumea la cale, mult mai simpla pare comunicarea acestora cu doamnele (sotii ale barbatilor de stat) care, se spune, fac istoria. Exact acest lucru s-a intamplat miercuri, la Washington, cand Dana Nastase, sotia premierului roman, a avut ocazia sa dea ochii cu presedintele american, George W. Bush, care din curiozitate a intrat in salonul unde Dana Nastase se afla intr-un tete-a-tete cu prima doamna a Americii, Laura Bush. Fara sa vrea, prin prezenta sa alaturi de prima doamna a Americii, Dana Nastase i-a facilitat sotului ei o intalnire cu presedintele SUA, desi in programul vizitei nu era prevazuta o astfel de intrevedere.
George W.Bush i-a soptit Danei Nastase ca vrea sa extinda NATO
Dana Nastase, sotia premierului roman, si-a continuat si miercuri seria intalnirilor -intre doamne-, purtate pe la -marile case- din Washington. Dupa intalnirea de marti cu Alma Powell, sotia secretarului de stat american, Colin Powell, Dana Nastase a poposit pentru prima oara la Casa Alba. Aici avea programata o intalnire de o jumatate de ora cu prima doamna a Americii, Laura Bush, intalnire care s-a prelungit la o ora. Nu de alta, dar printre discutiile legate de familie si de actiuni sociale, dupa cum ne-a spus chiar consoarta premierului, si-a facut aparitia si presedintele George W. Bush. -Am ramas impresionata de aparitia presedintelui. Sunt convinsa ca stia cu cine se intalneste sotia sa-, a declarat Dana Nastase. La indemnul premierului roman, Dana Nastase a dezvaluit, emotionata, ca presedintele american i-a spus ca intentioneaza sa largeasca NATO. -Am fost atat de surprinsa, incat i-am sugerat presedintelui sa discute cu sotul meu-, a afirmat timida Dana Nastase. Dupa plecarea lui Bush Jr. discutiile si-au reluat tonul normal, iar Laura Bush a aflat ca unul dintre covoarele Casei Albe este fabricat in Romania.
Si iata ca surpriza s-a produs. Premierul roman a reusit si el sa dea ochii cu George W. Bush, desi nu era programata o astfel de intalnire. Adrian Nastase s-a intalnit ieri cu presedintele american, cei doi oficiali discutand despre extinderea NATO. Nastase si-a exprimat solidaritatea cu poporul american dupa evenimentele dureroase din 11 septembrie si a incercat sa-l convinga pe primul om politic al lumii ca tara noastra se comporta ca un membru de facto al Aliantei. Aseara tarziu, premierul a avut si o intalnire cu vicepresedintele american, Dick Cheney.
Daca nu in 2002, sigur alta data
Subiectul NATO, discutat ieri cu presedintele american, a fost abordat inca de miercuri de catre premierul roman cu oficialitatile tarii gazda. Acesta s-a intalnit cu senatorul republican Chick Hagel, care a afirmat ca Senatul SUA va sustine puternic si calduros aderarea Romaniei la structurile NATO. -Noi, in Statele Unite, vom fi
incantati sa avem in Romania un partener in NATO-, a subliniat Hagel. Acesta a precizat totusi ca nu Senatul va decide cine vor fi noii membri, ci organizatia nord-atlantica.
Un semnal deosebit de important l-a transmis si expertul NATO, dr. John Hulsman, care a declarat ca -cel mai bun lucru pe care il poate face Romania pentru a deveni membru al NATO este continuarea reformelor economice. Daca acest proces merge bine, intrarea Romaniei in NATO devine numai o chestiune de timp si americanii doresc Romania in Alianta-. Mai pe sleau s-a exprimat insa Paul Gallis, seful Sectiei pentru Europa si Asia din Departamentul Afacerilor Externe si Aparare al Bibliotecii Congresului SUA. Acesta a declarat miercuri seara, la conferinta -Perspectiva SUA asupra largirii NATO-, ca, -desi nu indeplinesc criteriile si nu vor fi primite in 2002 in NATO, nu inseamna ca statele candidate nu vor intra niciodata in Alianta, avand in vedere ca au fost invitate la negocieri si ca toate cele noua state sunt importante pentru NATO-. Gallis a precizat ca, in urma evenimentelor din 11 septembrie, nu vor fi schimbate regulile de aderare la Alianta, dar atentatele teroriste au schimbat situatia pentru SUA, au schimbat punctele de vedere si dezbaterile privind viitorul NATO.
Oficialii americani, incantati de -demolarea- lui Antonescu
Declaratiile pro-evreiesti ale premierului Adrian Nastase si catalogarea maresalului Antonescu drept criminal de razboi par a-i fi gadilat la ureche pe americani. Gandita eficient, atitudinea pro-evreiasca tine capul de afis al vizitei premierului in SUA, cu atat mai mult cu cat seful Executivului nu prea avea ce realizari vizibile ale Romaniei sa prezinte dincolo de Atlantic. Co-presedintele Comisiei SUA pentru Securitate si Cooperare in Europa, Gordon Smith, a apreciat si el pozitia luata de premierul roman. -Trebuie sa extirpam cateva dezamagiri privitoare la situatia din Romania. Multe dintre problemele acuzate de mine in 1999 persista. Statui celebrand un criminal de razboi executat se afla in cel putin patru piete publice si mai trebuie facute multe in domeniul respectarii drepturilor civile ale rromilor. Sunt ingrijorat de propunerea primarului din Piatra Neamt de a construi un ghetou. Apreciez ca premierul Nastase condamna acest plan, dar faptul ca un oficial, ales public, poate sustine o astfel de idee spune multe despre climatul de intoleranta cu care se confrunta rromii din Romania. Tara care are presedintia OSCE ar trebui sa fie un exemplu, dar multe dintre problemele din trecut exista-, a afirmat Smith. In fata acestor reprosuri, Mircea Geoana a raspuns raspicat ca in tara noastra problema drepturilor omului si in special a rromilor este atent studiata.
In fata Comisiei Helsinki, presedintele OSCE a expus si principalele actiuni ale organizatiei in Kosovo si Macedonia. -Situatia din Macedonia ne-a oferit o lectie clara ca un conflict poate sa se declanseze inexplicabil. Din fericire, lucrurile s-au limpezit ca urmare a eforturilor depuse de NATO, Europa si OSCE-, a afirmat Geoana. Ministrul si-a incheiat prelegerea afirmand ca sustine pe deplin crearea unei coalitii internationale impotriva terorismului. -Daca vrem sa construim o democratie durabila in sud-estul Europei, este timpul sa cautam o strategie pentru aceasta reuniune, privita ca un intreg. Timpul pentru solutii locale, ad-hoc, a trecut.-
Laura Andresan