Sfarsitul de saptamana aduce in zonele impadurite din municipiul Brasov nu numai turisti care isi doresc sa aiba parte de cateva ore de liniste, departe de stresul si de aglomeratia urbei, ci si martori de placere la sangeroase spectacole, avand ca personaje principale animale nevinovate. Luptele de caini au devenit o adevarata afacere pentru cei care organizeaza astfel de evenimente. Dealul Melcilor, Valea Cetatii, cartierul Noua sau Bartolomeu sunt doar cateva zone din Brasov in care se organizeaza astfel de lupte crancene.
Antrenamente pe maidanezi vii
Sambata seara, stapanii cainilor ucigasi se aduna in locurile ferite de ochii lumii, exact atunci cand caderea noptii elimina riscul unor vizitatori nepoftiti. Spectacolul care se deruleaza la lumina farurilor este cumplit: cainele de lupta nu isi abandoneaza adversarul decat atunci cand se afla cu adevarat la capatul puterilor. Luptele iau sfarsit intr-o balta de sange, victima nemaiputandu-se misca din cauza muscaturilor. Cei mai multi dintre cainii luptatori sunt din rasele Pit Bull, Rotweiller si Bull Terrier. Proprietarii unor astfel de caini de concurs ii cresc pentru a fi cat mai violenti, supunandu-i deseori la antrenamente care trebuie sa transforme patrupedele in adevarate masini de sfasiat. Cruzimea pregatirilor nu se limiteaza doar la batai crancene aplicate cainilor luptatori. Proprietarii patrupedelor ucigase prind de pe strada caini fara stapan, ii leaga de copaci, in locurile ferite, si isi asmut -masinile de ucis- spre tintele vii. Pentru a castiga cat mai multe pariuri, cainii luptatori trebuie sa sfasie cu cat mai mare cruzime maidanezii legati in fata lor. Asociatia pentru Protectia Animalelor -Milioane de Prieteni- Brasov a primit, numai in acest an, 30 de reclamatii din partea iubitorilor de caini. -Oamenii vin la noi si se plang de faptul ca proprietarii cainilor luptatori isi antreneaza fiarele pe maidanezi. Nu de putine ori a trebuit sa aducem in patura, de prin paduri, cadavrele cainilor sfisiati in astfel de antrenamente crude. Maidanezii pur si simplu nu au nici o sansa in fata cainilor antrenati pentru a sfasia-, declara Cristina Lapis, presedinta Asociatiei pentru Protectia Animalelor -Milioane de Prieteni- Brasov.
Teroare in jurul luptelor canine
Sumele aruncate in pariurile unei singure runde de lupta canina sunt de cel putin 500 de marci germane. In cazul -campionilor ucigasi-, sumele aruncate la un singur pariu pot ajunge chiar la 1.600 de marci germane. Preturile la care sunt tranzactionati luptatorii pot atinge si ele niveluri foarte ridicate. Cel mai scump caine care a luptat la Brasov are implantati colti din titan si proprietarul lui spune ca nu a pierdut pana acum nici o lupta.
Stapanii cainilor nu pot fi sanctionati de politisti decat, eventual, pentru tulburarea linistii publice. De multe ori, flagranturile sunt extrem de greu de realizat, pentru ca pariorii sunt foarte agili atunci cand trebuie sa se ascunda in fata raziilor politienesti.
-Singura solutie este legata de adoptarea unei decizii de Consiliu Local care sa interzica organizarea unor astfel de lupte cu caini. La aceasta ora, pur si simplu nu exista alta modalitate de a impiedica producerea unor astfel de barbarii-, spune Cristina Lapis. La impedimentele legate de lipsa cadrului legislativ se adauga teama brasovenilor de a depune plangeri penale impotriva proprietarilor de caini luptatori care folosesc maidanezi pentru antrenarea propriilor patrupede. -Oamenii se tem sa depuna astfel de reclamatii, pentru ca sunt amenintati. Nimeni nu vrea ca proprietarii cainilor sa isi asmuta patrupedele asupra lor tocmai din cauza reclamatiilor-, mai precizeaza presedinta Asociatiei pentru Protectia Animalelor -Milioane de Prieteni-.