Intentia premierului Adrian Nastase de a promova un proiect de lege care sa interzica toate simbolurile sau manifestarile asociate cu persoane care au comis crime de razboi a starnit mai multe reactii la Bucuresti decat in SUA, chiar daca initiativa a fost conceputa special pentru urechile membrilor comunitatii evreiesti de pe continentul nord-american. Reprezentantii organizatiilor evreiesti din America, reuniti la New York, s-au aratat mai interesati de prelungirea cu inca trei luni a termenului de depunere a cererilor de restituire pentru imobilele nationalizate decat de daramarea statuilor maresalului, promisa de Nastase. In schimb, la Bucuresti, aparatorii lui Antonescu nu s-au sfiit sa-l acuze pe premierul roman ca falsifica istoria de dragul americanilor. -Castigarea prieteniei Americii nu trebuie sa insemne falsificarea istoriei, asa cum s-a intamplat in urma cu 40-50 de ani, de dragul URSS-, a declarat istoricul si senatorul PRM Gheorghe Buzatu.Vocea PRM pare sa fie insa singulara pe scena politica romaneasca, intrucat liberalii, democratii sau udemeristii sustin initiativa anuntata de premier pe pamant american, considerand-o perfect indreptatita. De asemenea, comunitatea istoricilor romani continua sa fie impartita, existand pareri care sustin mentinerea lui Antonescu pe lista criminalilor de razboi, dar si voci care apara atitudinea maresalului.
Premierul Adrian Nastase pare decis sa mearga pana la capat, pe mana lobby-ului evreiesc din America. Dupa vizita la Muzeul Holocaustului si declaratia ferma facuta la Washington privind daramarea tuturor statuilor maresalului Antonescu, premierul roman a plusat la intalnirea de la New York cu reprezentantii principalelor organizatii evreiesti si a anuntat ca Executivul de la Bucuresti va adopta un proiect de lege prin care va interzice toate simbolurile sau manifestarile asociate cu persoane care au comis crime de razboi. Anuntul pare sa nu-i fi impresionat prea tare pe liderii comunitatii evreiesti, care s-au aratat mult mai interesati de Legea privind restituirea imobilelor nationalizate, cerand, pentru a doua oara, premierului roman prelungirea cu inca trei luni a termenului de depunere a cererilor de retrocedare.
In tara insa, declaratia premierului a starnit reactii vehemente din partea PRM si unele critici in tabara democrata, Puterea de la Bucuresti fiind acuzata de comportament duplicitar.
Lege pentru condamnarea lui Antonescu
Aflat in fata reprezentantilor organizatiilor evreiesti din America, stransi la New York, premierul Adrian Nastase a trecut de la promisiunea daramarii tuturor statuilor maresalului Ion Antonescu la anuntul adoptarii iminente la Bucuresti a unei legi care sa interzica toate simbolurile sau manifestarile asociate cu persoane care au comis crime de razboi. Desi principala persoana vizata de acest act normativ este controversatul Ion Antonescu, nu este exclus ca in baza acestei legi generale sa cada si capetele statuilor altor inaintasi, pentru imbunatatirea relatiilor cu cine stie ce comunitate etnica sau religioasa.
Tot in spiritul atragerii simpatiei comunitatii evreiesti americane, premierul Nastase s-a angajat ca statul roman va avea o grija deosebita de cele 700 de cimitire de cult iudaic aflate pe teritoriul tarii.
PRM il acuza pe Nastase ca falsifica istoria de dragul americanilor
Singura voce critica in plan politic a demersului proevreiesc al premierului Nastase in America este cea a reprezentantilor PRM. Senatorul si istoricul Gheorghe Buzatu considera ca problema trebuie abordata cu extrem de mare atentie, deoarece exista riscul ca -rezultatele a 40 de ani de cercetari stiintifice sa fie sterse cu buretele, pentru a se da satisfactie cercurilor care l-au inclus pe Antonescu in randurile talibanilor-. In opinia sa, castigarea prieteniei Americii -nu trebuie sa insemne falsificarea istoriei, asa cum s-a intamplat in urma cu 40-50 de ani de dragul URSS-.
Democratii critica duplicitatea Guvernului
Chiar daca sustin initiativa legislativa a premierului Nastase, democratii acuza Guvernul de la Bucuresti de comportament duplicitar. -Premierul Nastase trebuie sa ia in considerare si aspectele de nationalism care razbat din manifestul lansat de ministrul Ioan Rus in Transilvania-, a afirmat vicepresedintele PD, Liviu Negoita .
Liberalii, mult mai zgarciti in aprecieri, s-au limitat la a-si declara sustinerea pentru un asemenea proiect de lege, deputatul Mona Musca apreciind ca -este o initiativa de bun-simt-.
Aceeasi opinie impartasesc si aliatii PSD, parlamentarii UDMR. Deputatul Ervin Szekely s-a declarat absolut de acord cu propunerea anuntata de Nastase, precizand insa ca nu ar fi necesara o lege speciala, ci ar fi suficienta includerea acestor prevederi in ordonanta Executivului privind eliminarea oricaror forme de discriminare.
Asa cum era de asteptat, reprezentantii PSD sustin fara rezerve actul normativ facut public de premier. Presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Camera, deputatul Radu Podgoreanu, considera ca acest proiect de lege nu face altceva decat sa intareasca o pozitie pe care Romania a adoptat-o cu mai mult timp in urma. Podgoreanu crede ca lege nu se refera exclusiv la Antonescu, ci la intreaga ideologie sustinuta de maresal. In aceasta sfera se pot inscrie, conform deputatului PSD, si miscarea legionara, si chiar unele manifestari cu continut nationalist sovin ale PRM.