Accidentele ecologice produse din cauza distrugerii conductelor prin care se transporta produse petroliere de catre hoti sunt din ce in ce mai dese. Mult trambitatele actiuni ale Politiei si Jandarmeriei nu au reusit sa anihileze fenomenul, hotii fiind din ce in ce mai bine organizati si raspunzand cu violenta la actiunile firave ale fortelor de ordine.
Ultimul caz de poluare accidentala s-a produs sambata, atunci cand aproape doua tone de petrol au fost deversate in curtea unei gospodarii din comuna Lumina din judetul Constanta. Ca si in toate celelalte cazuri, petrolul a fost deversat printr-o instalatie improvizata ce perfora conducta care leaga depozitul Sud al Oil Terminal de rafinaria Petromidia. Politistii si inspectorii de la Protectia Mediului sositi la fata locului au constatat ca este vorba despre o instalatie improvizata, care a cedat din cauza vechimii. Pata de petrol s-a intins pe circa 150 de metri patrati dintr-o gospodarie.
In urma interventiilor cu utilaje si materiale depoluante s-au recuperat 1,5 tone de petrol. Instalatia improvizata a fost confiscata de Politie si conducta a fost reparata.
Tot ,simbata, Politia a descoperit o alta instalatie improvizata montata pe conducta Conpet, in apropierea orasului Ovidiu. Petrolul deversat din aceasta instalatie a poluat 50 de metri patrati de teren.
100 de furturi in trei ani
Cel mai grav accident ecologic cauzat de hotii de combustibil a avut loc pe 31 octombrie atunci cind citeva zeci de tone de petrol s-au scurs pe un teren de linga localitatea Poarta Alba, dupa ce o conducta Petromar a fost perforata, in cursul noptii, de hotii de combustibil.
Reprezentantii Petromar si cei ai inspectiei mediului au fost anuntati de citiva localnici, acestia descoperind la fata locului o instalatie prevazuta cu doi robineti, montata pe conducta Petromar si un furtun desfasurat pina in spatele unui deal din apropiere, prin care a fost incarcat in cisterne combustibilul furat din conducta.
Potrivit Petromar, numai in luna octombrie s-au inregistrat zece furturi din conductele societatii, pagubele depasind 2,5 miliarde de lei. Pierderile totale ale Petromar ajung la zeci de miliarde de lei din cauza amenzilor date de inspectorii Protectiei Mediului si a cheltuielilor de depoluare.
Inspectorul Valentina Ghinea, de la Inspectoratul de Protectia Mediului Constanta, afirma ca aceasta conducta este -impanata- cu sisteme de furtunuri care ii slabesc rezistenta si care pot oricand provoca un dezastru ecologic. Seful Serviciului Protectia Muncii din cadrul Petromar, Marius Mihalache, spune ca magistrala Petromar, care transporta titei de la platformele marine din Marea Neagra spre rafinarii, a fost perforata de peste o suta de ori de la instalarea ei, din 1998.