Stabilitate macroeconomica, reducerea ratei inflatiei, limitarea deficitului de cont curent si cresterea rezervelor valutare ale BNR sunt principalele angajamente asumate de Cabinetul Nastase prin memorandumul de intelegere pentru acordul de imprumut stand-by semnat cu Fondul Monetar International (FMI).
Masurile macroeconomice pentru atingerea acestor obiective se vor concentra pe o politica fiscala de sprijin, o politica salariala prudenta in sectorul bugetar si al intreprinderilor de stat, pe masurile de reducere a cheltuielilor si pierderilor cvasifiscale din sectorul energetic si al altor intreprinderi de stat, inclusiv prin accelerarea privatizarii, si pe o politica monetara restrictiva.
Pe termen mediu, obiectivele macroeconomice asumate de Romania prin Acordul stand-by sunt: reducerea ratei inflatiei la o singura cifra pana in 2004, sau cel mai tarziu 2005, micsorarea deficitului contului curent, de la 6% din PIB, in 2001, la 5% din PIB, in 2005, si o crestere economica medie de 5-6% anual in perioada 2001-2005.
Pe de alta parte, nu vor mai fi facute scutiri fiscale sau facilitati fiscale discretionare. De asemenea, va creste gradual, catre cota standard, cota de impozitare a profitului obtinut din activitatile de export, cu o prima ajustare de 6% in anul viitor.
In contradictie cu declaratiile guvernamentale facute pana in momentul de fata, Executivul s-a mai angajat sa elimine scutirile de taxe vamale si TVA pentru intreprinderile mici si mijlocii la importul de materii prime. Exceptarile de taxe vamale vor fi uniforme pentru toti agentii economici, iar accizele vor creste gradual pana la atingerea standardelor UE.
Si alte promisiuni electorale vor fi date uitarii. Reducerea cotelor de impozitare, modificarea transelor de venituri si reducerea cotelor de TVA vor fi amanate, pana in perioada 2003-2004, ca urmare a angajamentelor privind cheltuielile.
Pentru limitarea cheltuielilor extrabugetare, veniturile obtinute din activitatea de privatizare si din cea de recuperare a activelor bancare neperformante vor fi utilizate pentru rascumpararea datoriei publice. Finantarea externa neta a deficitului bugetului de stat va fi limitata, anul viitor, la 1,8% din PIB, fata de 2,4%, in acest an, in vederea evitarii unei presiuni asupra cursului de schimb al monedei nationale.
In scopul eliminarii pierderilor din sectorul energetic, preturile la electricitate si energie termica vor fi ajustate conform programului convenit cu Banca Mondiala, ajustarile fiind criterii de performanta structurala. Daca la cheltuieli punga va fi foarte stransa, in ceea ce priveste preturile, ele vor creste semnificativ. Pretul de producator al societatii Termoelectrica va creste, din luna aprilie 2002, la 40 de dolari pentru un MWh (33,2 dolari in prezent), iar pretul gigacaloriei produse de Termoelectrica va fi majorat, din iulie, la 20 de dolari (15 dolari in prezent). Pretul gazelor naturale va creste la cel putin 90 de dolari pentru 1.000 metri cubi (82,5 dolari), incepand cu anul 2003.
Disciplina salariala in sectorul public este unul din punctele asupra carora Guvernul s-a angajat sa aiba o pozitie ferma si sa reziste oricaror presiuni din partea intreprinderilor pentru cresteri salariale suplimentare, in perioada ramasa pana la sfarsitul anului. Va fi pregatit un program de reducere a personalului si de limitare a cresterilor salariale in 86 de intreprinderi de stat.
In ce priveste procesul de privatizare, Cabinetul Nastase apreciaza ca va depasi tintele convenite cu Banca Mondiala prin Programul PSAL II, toate privatizarile urmand sa fie realizate in conformitate cu standardele internationale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane