Home Special Creierele -cenusii- sunt mai inteligente

Creierele -cenusii- sunt mai inteligente

DISTRIBUIŢI


Studii genetice efectuate in Statele Unite asupra a 20 de perechi de gemeni arata ca nivelul de inteligenta este direct legat de cantitatea de materie cenusie din creier si poate fi masurat chiar inainte de nastere.

Creierele voluntarilor au fost examinate cu ajutorul unui scanner medical care poate face distinctia intre materia alba si cea cenusie. Cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles au descoperit ca gemenii monozigoti, care au gene identice, dispun de aceeasi cantitate de materie cenusie. Situatia este cu totul alta in cazul gemenilor dizigoti, ale caror gene se suprapun in proportie de numai 50%. Concluzia specialistilor a fost ca indivizii se diferentiaza ca inteligenta si abilitate de comunicare in functie de factorii genetici.

-Harta genetica a creierului releva interdependentele existente intre gene, structura creierului si comportament, fapt care sugereaza ca diferentele structurale ale creierului determina deosebirile fundamentale intre indivizii implicati in actul cunoasterii-, explica profesorul Paul Thompson, citat de revista de specialitate -Nature Neuroscience-.

Concluziile specialistilor americani sustin descoperirile recente ale colegilor lor britanici, care au reusit sa izoleze acele parti ale creierului uman responsabile de performantele matematice ale copiilor. Potrivit expertilor londonezi, copiii cu rezultate slabe la matematica dispun de putina materie cenusie comparativ cu elevii eminenti in domeniu.

-Imbunatatiri nutritive-

Vestea buna este ca, urmare studiilor efectuate in prezent, cantitatea de materie cenusie din creierul unei persoane, si implicit nivelul sau de inteligenta, poate fi -imbunatatita- semnificativ. -Abilitatea de rezolvare a problemelor o mostenim, dar exista variatii de 10-15%. Cu alte cuvinte, putem spune ca hrana si modalitatile de invatare, care nu au legatura cu genele, prezinta o importanta fundamentala in determinarea structurii finale a creierului-, spune profesorul Robert Plomin de la Institutul de Psihiatrie din Londra.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.