Violenta in scoli capata, cu fiecare an, cele mai dramatice forme. Pornind de la burduseala din timpul recreatiilor, iscata aproape din senin intre doi scolari care-abia se vad atunci cand stau in banca, de la urecheala primita de elevul care nu si-a facut tema sau de la invatatoarea nervoasa ca salariul este prea mic, violenta devine tot mai evidenta, in lipsa unor modele educationale pozitive. Cazurile de agresiuni sexuale sau chiar de altercatii intre elevi si profesori se inmultesc, fara ca vinovatii sa fie pedepsiti cu asprimea cuvenita.
Promovarea nonvalorilor, una dintre principalele cauze
Tranzitia a scos in fata modele sociale negative, afirma medicul psihiatru Florin Tudose, de la Spitalul Universitar Bucuresti. Valorile sunt tot mai putin mediatizate. Nonvalorile culturale si sociale pot fi vazute pe toate posturile de televiziune, iar ziarele le aloca pagini intregi. Modelul omului fara valoare, dar cu multi bani, este cel pe care societatea contemporana il ofera copiilor, a adaugat doctorul Tudose.
Violenta in scoli a crescut si s-au diversificat formele de manifestare, spune, la randul sau, Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii Bucuresti, sociolog de profesie. Cauzele sunt multiple: evenimentele, extrem de dure, mediatizate tot mai mult, familia, mereu ocupata si care nu mai are timp si rabdare pentru a se ocupa de copiii care ajung sa isi faca educatia pe strada, la care se adauga teribilismul varstei, influenta anturajului, distractiile la care se consuma bauturi alcoolice sau chiar droguri.
Injunghiat in inima
La Scoala nr. 30 din Bucuresti, Alexandru Ciuca (16 ani), elev in clasa a VI-a, l-a injunghiat in inima pe Laurentiu Preda (16 ani), cu un briceag cu o lama de 20 de centimetri. Ciuca era cunoscut drept aparatorul colegilor sai de clasa in conflictele cu alti copii. Potrivit martorilor, Laurentiu Preda fusese chemat de cativa elevi din scoala pentru a-l bate pe Alexandru Ciuca. In ziua respectiva, Ciuca a fost batut in scoala de Preda, portarul intervenind si dandu-l afara pe agresor. Dupa doua zile, Ciuca a fost din nou batut de Preda. Suparat, baiatul de 16 ani s-a dus acasa, a luat briceagul fratelui sau, s-a intors la locul unde il lasase pe Preda si l-a injunghiat.
Scolarii care nu-si pot face dreptate singuri apeleaza la prietenii mai mari. Astfel, sapte tineri clujeni au batut un licean si au terorizat mai multi elevi de la Scoala nr. 16 din Cluj. Levente Kokoi, desi in varsta de 13 ani, este in clasa a IV-a, pentru ca a ramas repetent de mai multe ori. Kokoi s-a infuriat cand un coleg nu a vrut sa-i ofere o tigara si si-a chemat prietenii sa-l pedepseasca. Acestia l-au batut cu bestialitate pe licean, care a fost internat in spital.
Perversiuni sexuale intre elevi
Dar bestialitatea poate merge si mai departe. Trei baieti din primele clase de gimnaziu de la Scoala Generala nr. 1 din Petrila si-au terorizat un coleg timp de trei saptamani, obligandu-l sa se masturbeze in fata lor. De teama amenintarilor, baiatul agresat nu a spus nimic nici profesorilor, nici parintilor. Chiar daca venea de multe ori acasa cu hainele murdare, ii spunea mamei ca s-a jucat ori ca s-a murdarit la ora de sport. Parintii elevilor implicati au primit amenzi administrative cuprinse intre 80.000 de lei si 400.000 de lei, pentru faptele de vagabondaj ale copiilor lor.
Iulian Condrea, elev in clasa a X-a la o scoala din Vaslui, s-a luat la cearta cu un alt baiat, Alin Moldoveanu. Cei doi au schimbat cateva replici si, in scurt timp, au inceput sa se impinga unul pe altul, in joaca. La un moment dat, Moldoveanu s-a sprijinit de doua banci si l-a lovit cu piciorul in piept. Infuriat peste masura, Condrea a scos cutitul de care nu se despartea niciodata si l-a lovit pe colegul sau in spate, in zona toracica. Socati de cele intamplate, colegii l-au luat pe cel cazut si l-au dus la cabinetul medical din scoala, de unde au fost indrumati catre Spitalul Judetean Vaslui.
O eleva dintr-o scoala bucuresteana a reclamat faptul ca doi tineri au intrat in liceu, au fortat-o sa iasa din clasa, dupa care au dus-o in grupul sanitar al unitatii de invatamant, unde au supus-o la perversiuni sexuale.
Profesori care-si lovesc colegii
De cealalta parte, apare violenta cadrelor didactice, mai putin dura decat cea a tinerilor, pentru ca nu au fost inca semnalate cazuri in care dascalii sa-i fi injunghiat pe elevi.
Inspectoratul Scolar Buzau a hotarat demiterea unei profesoare de istorie, pentru ca aceasta si-a agresat doi colegi. Dorina Vasile a provocat un scandal la scoala din Greceanca, chiar in ultima zi a primului semestru. Nemultumita de faptul ca, din cauza orarului, trebuia sa se trezeasca devreme, in fiecare dimineata, pentru a merge la scoala, ea a incercat sa-l loveasca pe directorul scolii, dupa care a inceput sa arunce prin cancelarie cu ce-i pica in mana. Dupa ce a iesit din cancelarie, s-a intalnit cu profesoara de matematica, pe care a luat-o la palme, chiar in fata elevilor. Profesoara suplinitoare de istorie Dorina Vasile va putea sa revina la catedra numai daca va trece un examen psihiatric.
Cadre didactice batause
Unii profesori ii bat pe elevi, cateodata numai pentru ca nu vor sa participe la ora lor. Este cazul unui profesor de educatie fizica, Constantin Amarandei, acuzat ca i-a lovit cu pumnii si picioarele pe Catalin Amarandei si Andrei Mironeanu, elevi in clasa a VI-a la Scoala -Nicolae Iorga- din Iasi.
In urma loviturilor primite, unul dintre elevi are mai multe vanatai pe fata si buza superioara sparta, in timp ce al doilea acuza dureri de cap. Profesorul Constantin Amarandei a declarat ca doar i-a bruscat pe cei doi elevi, pentru ca acestia intentionau sa absenteze de la ora de educatie fizica. Colegii de clasa ai celor doi elevi agresati au spus ca profesorul Amarandei obisnuia adesea sa-i bata pe elevi.
Elevi agresati sexual de profesori
Directorul adjunct al unei scoli din Bistrita-Nasaud a fost destituit pentru ca ar fi agresat elevele din scoala si pentru ca ar fi manifestat un comportament discriminatoriu fata de unele persoane angajate in institutia respectiva. Directorul adjunct a fost acuzat si ca ar fi intretinut relatii indecente cu unele eleve. Acuzatiile nu au putut fi, insa, dovedite, deoarece elevele respective urmeaza cursurile unei scoli speciale, avand diferite forme de handicap mintal, iar persoanele angajate in scoala refuza sa depuna marturie.
Apar insa si situatii in care profesorii agreseaza sexual elevii. Un astfel de caz este cel al profesorul Andrei Luca de la Liceul -George Moroianu- din Sacele. El a fost reclamat de cativa elevi ca, in timpul orelor de sport, ii mangaie in zonele intime si le vorbeste urat. Profesorul a fost supus si unei expertize psihiatrice.
-A reiesit ca are discernamant si va raspunde in fata legii. Si-a motivat faptele, spunand ca voia sa vada daca in urma exercitiilor pe care le faceau copiii isi dezvoltau trupul-, sustin reprezentantii liceului. Politia a inceput cercetarile si a descoperit ca, inainte de a veni la liceul din Sacele, Andrei Luca a mai avut probleme si la o scoala din Tarnaveni, unde a predat pana in 1993. Si acolo a fost acuzat si i s-a intocmit un dosar penal pentru ca a hartuit sexual un elev.
Profesori batuti de elevi
La fel de frecvente ca agresiunile fizice asupra elevilor sunt altercatiile dintre elevi si profesori. Desi majoritatea verbale, exista si situatii in care profesorii pot fi batuti de elevi, nemultumiti de faptul ca dascalul i-ar fi palmuit.
Pe 19 octombrie, in timp ce elevii unei clase a VIII-a din Liceul German dadeau extemporal la educatie civica, unul dintre baieti a facut glume pe seama profesorului. Acesta s-a enervat si l-a dat afara din clasa. Un alt elev a inceput sa se amuze de situatie si a fost si el dat afara. Scandalul a izbucnit in momentul in care cursul s-a terminat si cei doi elevi s-au intors in clasa. Colegii au relatat ca profesorul de educatie civica a vrut sa-i dea o palma unuia dintre cei doi elevi, insa acesta s-a tras si a fost lovit celalalt. Dupa ce profesorul a mai incercat sa-l loveasca o data, elevul l-a imobilizat, iar celalalt l-a lovit din spate.
Numarul actelor de violenta va creste in continuare, pentru ca sanctiunea sociala a elevilor si profesorilor care recurg la astfel de fapte in scoli este slaba, comparativ cu deceniul trecut, cand era extrem de severa, iar pedeapsa era aplicata imediat.