Romania si Bulgaria par a nu avea sanse reale pentru a adera simultan la Uniunea Europeana, sugereaza comisarul pentru extindere Olli Rehn, care a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca tara noastra a facut cativa pasi importanti in ceea ce priveste reforma justitiei. De un optimism moderat, oficialul european a servit una calda, una rece, punctand pe o parte atuurile tarii noastre -forta de munca bine pregatita si nivelul inalt de crestere economica -, dar atragand atentia autoritatilor romane ca le asteapta mult de munca, mai ales in contextul in care europarlamentarii vor putea emite alaturi de Comisia Europeana o eventuala recomandare privind amanarea aderarii, daca situatia monitorizata in teren va impune o aseemenea masura. Ollie Rehn a tinut sa aminteasca ca soarta aderarii tarii noastre depinde si de pozitia celor 25 de state membre, de vreme ce acestea vor primi, din partea sa tabele de monitorizare pentru fiecare angajament in parte, urmand ca in noiembrie el sa prezinte un raport complet.
Doar o zi desparte Romania de avizul europarlamentarilor pentru semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Comparativ cu tara vecina Bulgaria, Romania pare a intra cu sansa a doua, situatie sugerata si de catre comisarul pentru extindere Olli Rehn, care da dovada de un optimism temperat, laudand forta romana de munca bine pregatita si nivelul inalt de crestere economica al tarii noastre, dar atragand atentia asupra faptului ca Romania nu trebuie sa se culce pe o ureche.
-Juriul nu s-a pronuntat inca definitiv, dar trebuie sa acceptam pentru ambele tari prezumtia de nevinovatie-, a spus comisarul european, citat de BBC, referindu-se la posibilitatea aderarii celor doua tari in acelasi timp. Olli Rehn a declarat ca Romania a inceput sa prinda din urma Bulgaria, mai ales in ceea ce priveste reforma justitiei, si ca spera ca nu va fi nevoie sa recomande amanarea aderarii cu un an. Cu toate acestea, Rehn nu exclude posibilitatea trimiterii catre autoritatile romane a unor epistole cu -incurajari si explicatii- in diferite domenii ce ar necesita eforturi suplimentare de depus. -Nu vad pentru moment nevoia unor avertismente, pentru ca ambele tari si-au indeplinit primele termene. De exemplu, Romania a respectat termenul de la sfarsitul lunii trecute pentru mai multe masuri legislative si planuri de actiune-, a mai precizat Olli Rehn, adaugand insa ca, in urmatoarele saptamani, va trimite tarilor membre ale Uniunii tabele de monitorizare pentru fiecare angajament in parte, urmand ca in noiembrie sa prezinte un raport complet. -Acela este testul crucial pentru ambele tari-, a subliniat el. Mai mult, se pare ca Rehn si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-au promis parlamentarilor europeni ca-i vor consulta la sfarsitul anului inainte de a face o eventuala recomandare privind amanarea aderarii, un nou element care nu apare in Tratatul de aderare si care intareste implicarea legislativului european in procesul de aderare a tarii noastre.