Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Reteaua de Imbunatatiri Funciare (FSLRIF) declanseaza, incepand de astazi, mai multe proteste. Pentru inceput, sindicalistii vor picheta timp de trei zile Ministerul Agriculturii.
Vicepresedintele Cartelului Alfa (la care sunt afiliati si sindicalistii din acest sector), Adrian Cojocaru, a declarat ca cei 8.500 de salariati din imbunatatiri funciare cer aplicarea prevederilor Codului muncii privind asigurarea a 75% din salariile de baza pentru lucratorii aflati in somaj temporar in lunile de iarna. Aproximativ 4.000 de angajati din sistem au stat acasa pe timpul iernii, timp in care ar fi trebuit sa primeasca trei sferturi din salariu. Acesti angajati – care ar fi trebuit sa se intoarca la lucru in 31 martie – au fost platiti cu sume cuprinse intre 5 si 45% din salariu, a spus Cojocaru, fara sa precizeze la cat se ridica restantele catre angajati.
Trecerea temporara in somaj a unor angajati este prevazuta de Legea 138/2004, elaborata dupa modele vestice si cu acordul Bancii Mondiale, dar care, potrivit sindicalistilor, nu poate fi aplicata in Romania. Liderul sindical a aratat ca principala cauza pentru care actul normativ nu poate fi aplicat este ca nu exista suficiente fonduri pentru cheltuielile de personal si pentru celelalte masuri. In cazul in care prevederile acestei legi vor fi aplicate brusc, fara o perioada de tranzitie de cativa ani, exista riscul distrugerii unei parti din patrimoniu, al posibilitatii ca irigatiile sa nu mai fie efectuate in 2005, precum si al blocarii privatizarii SNIF. Sindicalistii mai solicita sa se renunte la disponibilizarea a peste 3.000 de salariati, asa cum se preconizeaza. Ei mai cer protectia drepturilor salariatilor in caz de privatizare, precum si participarea reprezentantilor sindicatelor la sedintele Consiliului de Administratie al SNIF.
O alta problema vizeaza faptul ca cele peste 2.500 de statii de pompare a apei, care constituie un patrimoniu national, nu sunt pazite pentru ca nu sunt bani destinati acestei activitati. Majoritatea sunt aplasate in plin camp, existand riscul sa fie furate piese importante ori sa fie total distruse de hoti.
Sindicalistii sustin ca au transmis aceste probleme Ministerului Agriculturii, ca ele au fost aduse in atentia ministrului Gheorghe Flutur si a secretarului de stat Nicolae Lazin, dar ca ele nu au fost luate inca in discutie.
-Controlul efectuat la SNIF si ANIF de Corpul de Control al ministrului agriculturii a urmarit doar modul in care cele doua institutii au functionat dupa scindare, adica in ultimele luni al anului trecut. Rezultatul a fost schimbarea politica a managerilor celor doua entitati si nimic mai mult-, a mai precizat Cojocaru.
Reprezentantii salariatilor din acest sector mai precizeaza ca din bugetul alocat initial de Ministerul Agriculturii pentru anul trecut, peste 1.500 miliarde de lei, fosta conducere a Ministerului Agriculturii a redistribuit peste 300 de milarde. In acelasi timp, actuala conducere a ministerului sustine ca ANIF si-a depasit bugetul pe 2004 cu peste 300 miliarde de lei.
Pichetul va avea loc miercuri, joi si vineri, intre orele 10.00 si 13.00, sindicalistii avand autorizatie pentru participarea a o 100 de persoane. Daca in urma pichetelor nu vor obtine rezolvarea tuturor revendicarilor, sindicalistii din domeniu sustin ca programul de irigatii din acest an ar putea fi blocat din cauza protestelor lor spontane.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane