Datele centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) evidentiaza faptul ca valoarea totala a capitalului social subscris in cele 16.747 societati inmatriculate in lunile ianuarie si februarie 2005 abia depaseste pragul a 1,6 miliarde de lei. Iar valoarea capitalului subscris in medie pe societate aproape ca s-a injumatatit, scazand de la 132,6 milioane de lei/firma in ianuarie la 67,7 milioane de lei/firma in februarie 2005.
In aceeasi perioada, mai bine de 14.000 de societati comerciale si-au incetat activitatea si au fost radiate din Registrul Comertului, din diverse motive. Astfel, daca in ianuarie erau radiate 3.386 de firme, in februarie a fost atins recordul de 10.633 firme desfiintate.
SRL, cea mai -apetisanta- forma juridica
Din punctul de vedere al numarului de companii nou-infiintate, cele mai multe sunt organizate ca societati cu raspundere limitata (SRL) – in total, 16.613. Acestea sunt urmate de societatile pe actiuni (SA), care totalizeaza, pe primele doua luni din acest an, 130 de inmatriculari (vezi si graficul alaturat). Cu totul altfel stau lucrurile insa daca luam drept criteriu valoarea capitalului social subscris in noile companii: in timp ce SRL-urile totalizeaza 714,6 milioane lei, in societatile pe actiuni a fost subscris un capital social in valoare totala de aproape 902 milioane de lei. Celelalte forme juridice sunt prea putin reprezentate: in ianuarie s-au infiintat doar doua societati in nume colectiv (SNC), iar in februarie au aparut doar doua societati in comandita simpla (SCS).
In ierarhia pe zone geografice a inmatricularilor de societati noi, Bucurestiul conduce detasat, cu 3.983 de firme, iar pe ultimul loc -troneaza- judetul Giurgiu, cu numai 152 de firme.
Intreprinzatorii se orienteaza catre comert
Configuratia pe domenii de activitate a inmatricularilor la Registrul Comertului indica orientarea cu preponderenta a intreprinzatorilor catre comertul cu amanuntul si cu ridicata (in jur de 40% din total). Comerciantii sunt urmati, in topul inmatricularilor din primele doua luni ale acestui an, de prestatorii de servicii (peste 15%) si de industriasi (aproape 12%). Interesant este ca, in timp ce agentii economici cu capital mic (SRL si persoanele fizice ori asociatiile familiale) prefera comertul, societatile pe actiuni sunt mai bine reprezentate in domeniile mai -sofisticate- – constructii & imobiliare, activitati ale institutiilor financiare, turism, servicii profesionale etc. Exista insa si domenii in care nu a fost infiintata nici o companie de tip SA, cu capital social de cel putin 25 milioane de lei, in timp ce SRL-urile si persoanele fizice sunt cat se poate de bine reprezentate. Se remarca astfel mai multe ramuri ale industriei – confectii, textile, incaltaminte, mobila, cauciuc, mase plastice, informatica, IT si tehnica de calcul) – in care nu a aparut, in 2005, nici o societate comerciala pe actiuni. La fel stau lucrurile si in alte domenii, cum ar fi silvicultura, pescuitul, piscicultura, extractia/prepararea carbunelui si a minereurilor, prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, comertul cu carburanti pentru autovehicule, transporturi aeriene, asigurari, sanatate, salubritate, alte activitati de servicii. In multe din aceste sectoare, atat SRL-urile, cat si persoanele fizice ori asociatiile familiale sunt destul de bine reprezentate cu inmatriculari de noi agenti in ianuarie si februarie 2005.
Statul e inca activ in infiintarea de firme
Atat in ianuarie, cat si in februarie 2005, in plin avant al economiei romanesti libere de piata, statul a continuat sa infiinteze agenti economici proprii. Astfel ca in aceasta perioada au aparut doua regii autonome si sase societati cu capital majoritar de stat. Si, ca sa nu se spuna ca mult-trambitatul parteneriat public-privat nu functioneaza, au fost infiintate in total sapte societati comerciale cu capital mixt stat+privat. Una peste alta, putem spune ca, prin cele 15 entitati economice proprii, statul a participat la -sporul demografic- al firmelor chiar mai eficient decat particularii organizati sub alte forme juridice, cum sunt SNC si SCS.