Societatea IAR Ghimbav, impreuna cu trei companii straine au incheiat, in cadrul Targului Dubai 2001, un contract in valoare de 125 milioane de dolari, pentru completarea si modernizarea flotei de elicoptere Puma, apartinand fortelor aeriene din Emiratele Arabe Unite, a declarat, ieri, Neculai Banea, directorul general al companiei.
IAR va colabora, pentru realizarea contractului, cu firma franceza Turbomeca, si cu cele americane Rockwell Collins si Cubic Defence System.
-Proiectul se va desfasura pe o perioada de aproximativ patru ani si se refera la modernizarea, reparatia capitala si achizitia unui numar total de 25 de aparate de zbor. Lucrarile de modernizare si asamblare vor fi efectuate la Ghimbav. Contractul implica eforturi speciale de proiectare si dezvoltare, intrucat este vorba de o varianta noua a seriei Puma-, a adaugat Banea.
Compania Turbomeca este membra a grupului francez Snecma, specializat in producerea de motoare pentru vehicule civile, militare si aerospatiale. Turbomeca este unul dintre cei mai importanti producatori de turbine de dimensiuni mici si medii pentru elicoptere, in gama de produse a companiei regasindu-se si motoarele pentru rachete, avioane de atac si de antrenament. Motoarele-turbina produse de Turbomeca dezvolta intre 450 si 3.000 de cai putere si echipeaza aparate de zbor produse de cei mai importanti producatori mondiali, cum ar fi Eurocopter, Sikorsky si Agusta. Turbomeca a produs, in cei 60 de ani de la infiintare, aproape 48.000 de motoare-turbina, si are in prezent peste 1.600 de clienti in 130 de tari din intreaga lume. Vanzarile firmei au totalizat, anul trecut, 466 milioane de euro.
Rockwell Collins produce echipamentele electronice si de telecomunicatii pentru industria aviatica si a inregistrat, in anul 2000, o cifra a vanzarilor de 2,5 miliarde de dolari. Divizia de aparare a companiei Cubic Defense Systems dezvolta echipamente de antrenament militar, precum si sisteme electronice si de transmitere a datelor pentru aviatie.
IAR Brasov si compania franco-germana Eurocopter au constituit, in luna iunie a acestui an, societatea mixta Eurocopter Romania, al carei capital este detinut in proportie de 51% de Eurocopter. Compania mixta a devenit operationala la inceputul lunii septembrie. Eurocopter este o filiala a Companiei Europene de Aeronautica si Aparare (EADS), unul dintre primii trei producatori de aeronave din lume.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane