„Teoria dominoului” a fost o teorie definitorie a Războiului Rece în anii 1950 – 1980, promovată la acea vreme de guvernul SUA,, axată pe Indochina, care a speculat că, dacă un stat într-o regiune a intrat sub influența comunismului, după aceea țările din jur ar urma să cadă sub influența acestora într-un efect de domino. Procurorii DNA folosesc acest principiu cu ajutorul celebrului articol 19 care, aplicat, reduce limitele pedesei cu jumătate. Adică dacă o persoană este prinsă că a comis o infracțiune pedepsită cu închisoarea între x și y ani și denunță pe altcineva despre care știe că a comis o faptă penală, atunci pedeapsa sa va fi stabilită între x/2 și y/2 ani.
În luna august, DNA l-a reținut pe vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Iordache Lazar care i-a „promis unei persoane cu funcție de conducere din Ministerul Sănătății (martor în cauză) un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 125.000 lei pentru ca, pe de o parte, acest funcționar din minister să semneze alocările bugetare către acele spitale și, pe de altă parte, pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister astfel încât banii să fie virați către spitale.”. Oficialul din MS a luat banii și s-a dus glonț la DNA să-l denunțe pe Lazăr. Procurorii au mai aflat în urma unui alt denunț că „în cursul lunii aprilie 2016, în aceleași circumstanțe, inculpatul Iordache Lazăr, i-a cerut și a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor în cauză) suma de 200.000 de lei – în două tranșe de câte 100.000 de lei – promițându-i că va remite banii persoanelor din Ministerul Sănătății responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizării unuia dintre proiecte.”
Rapid, Iordache Lazăr, inginer de meserie, l-a denunțat pe omul de afaceri care era beneficiarul contractelor și care dăduse banii și, în prezența apărătorului ales, „a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa” și a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii pentru 4 ani închisoare cu executare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 1 an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Astăzi DNA a anunțat că l-a trimis în judecată pe omul de afaceri piteștean ROȘULESCU ȘERBAN DAN pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada martie-aprilie 2016, la solicitarea lui Iordache Lazăr, vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.), inculpatul Roșulescu Șerban Dan a fost de acord să îi dea și ulterior i-a și remis acestuia suma de 200.000 de lei pentru a-și folosi influența pe care o avea asupra persoanelor responsabile din cadrul Ministerului Sănătății în vederea asigurării suplimentării fondurilor necesare finalizării stațiilor de epurare ale unui spital, proiect câștigat de societatea administrată de omul de afaceri”.
Rămâne să vedem pe cine denunță acum omul de afaceri. Poate își amintește șpăgarul afacerist cum și-a luat doctoratul în agronomie în anul 2013?