Home Economic-Financiar Onorariile notariale au umflat cu zeci de milioane de lei preturile caselor...

Onorariile notariale au umflat cu zeci de milioane de lei preturile caselor ANL

DISTRIBUIŢI

Curtea de Conturi a dat publicitatii un raport devastator privind activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), evidentiind o lista lunga cu deficiente de tot felul. Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, intre altele, ca pentru autentificarea contractelor de construire, ANL -a acceptat fixarea taxelor si onorariilor notariale la valoarea locuintelor din contracte, ceea ce a determinat cresterea preturilor caselor cu zeci de milioane de lei-.

Auditul a urmarit cele doua programe de constructii de locuinte derulate prin ANL – locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, si locuinte prin credit ipotecar. In derularea programului de constructii de locuinte pentru tineri destinate inchirierii, Curtea de Conturi a constatat ca nu au fost intocmite si promovate, in toate cazurile, studiile de prefezabilitate si ca exista neclaritati cu privire la situatia juridica a unor terenuri si structuri.

Jumatate din locuinte, executate necorespunzator

Din cele 260 de amplasamente care au fost receptionate la 31 mai 2004, peste 56% au fost finalizate cu diverse deficiente – lucrari neterminate sau executate necorespunzator, necorelarea finalizarii constructiilor cu utilitatile etc. In multe cazuri, firmele de constructii au fost stabilite prin incredintare directa, fara analizarea detaliata a ofertelor. Totodata, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) nu s-a implicat decat in anumite faze de executie a constructiilor si nu a efectuat un control al calitatii in etapa de proiectare, care ar fi evitat o serie de probleme ivite ulterior. Auditul releva ca preturile locuintelor destinate tinerilor pentru inchiriere, desi au fost proiectate cu finisaje si dotari medii, ca solutii provizorii, sunt apropiate sau chiar mai mari decat preturile locuintelor realizate prin credit ipotecar. -Ca mod de implementare, coordonare si monitorizare a programului, managementul la nivel de ANL a fost ineficient-, concluzioneaza raportul.

-Cercul contractelor-, greu de urmarit

Totodata, ANL percepe de la beneficiari, prin contractul de mandat, o cota diferita de la un cartier la altul, pentru aceleasi servicii. Astfel, la data finalizarii auditului (30 septembrie 2004), ANL incasase, nejustificat, 35,05 miliarde de lei in contul cotei respective, potrivit documentului. -Lantul (cercul) de contracte impus de ANL este foarte greu de urmarit si neclar. Astfel, se impune ca relatia dintre factorii implicati in acest proces sa fie de tip orizontal: beneficiar – ANL – constructor-, potrivit raportului.

Beneficiarii sunt total dezinformati

Beneficiarii locuintelor nu sunt informati, prin contractul de construire sau anexele acestuia, privind tipul si calitatea materialelor din care va fi construita casa, calitatea, utilitatile puse la dispozitie, calitatea finisajelor, dotarile locuintei etc. -Beneficiarul nu primeste de la ANL o justificare financiara asupra sumelor de bani cheltuite, din contul sau in numele sau, nici pe timpul derularii lucrarilor si nici la receptia acestora-. La terminarea lucrarilor, beneficiarii nu intra in posesia unui document privind statutul juridic al terenului si dreptul proprietarului locuintei asupra terenului, se mai precizeaza in raportul Curtii de Conturi.

Auditul a fost finalizat la sfarsitul lunii septembrie 2004.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.