Economia Romaniei se situeaza pe locul 131 in clasamentul elaborat de Heritage Foundation, un organism cu sediul in Statele Unite, in functie de gradul de liberalizare a economiilor din 156 de state.
Acest clasament, inclus in studiul -Indicele libertatii economice-, este alcatuit in functie de aproximativ 50 de variabile economice, reunite in 10 categorii (sectoarele bancar si financiar, miscari de capitaluri si investitii straine, politica monetara, presiunea fiscala exercitata de Guvern, politica comerciala, salarii si preturi, interventia statului in economie, dreptul de proprietate, reglementare si piata subterana).
In ceea ce priveste politica comerciala, fundatia considera ca nivelul protectionismului din Romania este moderat, iar in privinta presiunii fiscale exercitate de Guvern, Heritage Foundation afirma ca impozitele sunt ridicate si ca nivelul cheltuielilor guvernamentale este semnificativ.
La categoria referitoare la interventia statului in economie, care este considerata moderata, fundatia releva ca administratia de stat consuma 15% din PIB si, cu toate ca exista un program de privatizare, Guvernul ramane activ in domeniul economic. Conform Departamentului de Stat al SUA, -pentru viitorul apropiat, cele mai importante contracte de privatizare vor include doua banci, 12 firme de utilitati publice si cinci companii nationale-.
Fundatia mai apreciaza ca rata inflatiei este foarte ridicata in Romania, ca exista bariere moderate in calea fluxurilor de capital si a investitiilor straine, ca sectoarele bancar si financiar sunt caracterizate de numeroase restrictii si ca, la nivelul salariilor si preturilor, statul are o interventie moderata.
Dreptul de proprietate, mai arata Heritage Foundation, beneficiaza de o protectie redusa in Romania, sistemul legal nefiind deocamdata capabil sa solutioneze litigiile din domeniu. De asemenea, normele din diverse sectoare se modifica foarte des, iar reglementarile din unele domenii constituie un obstacol semnificativ pentru mediul de afaceri.
In ceea ce priveste economia subterana, fundatia releva un grad ridicat de activitate.
Economia Hong Kong-ului ramane cea mai liberala din lume, pentru al optulea an consecutiv. Fundatia subliniaza, in studiul pentru anul 2002, ca teritoriul isi mentine prima pozitie in clasament si este urmat de Singapore – unul dintre cele mai stabile state din punct de vedere politic.
Noua Zeelanda se situeaza pe locul al treilea, fiind urmata ex-aequo de Luxemburg, Olanda, SUA si Estonia. Pentru prima data, o tara din America Latina, Chile, se situeaza intre primele 10 economii liberale din lume, pe locul 9, la egalitate cu Australia si Marea Britanie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane