Home Economic-Financiar UE nu mai vede cu ochi buni programul de convergență al României

UE nu mai vede cu ochi buni programul de convergență al României

DISTRIBUIŢI

Încă un semnal negativ pe adresa celor din Calea Victoriei vine de la Consiliul Uniunii Europene, care afirmă că "economia României dă semne clare de supraîncălzire". Afirmația este trecută în avizul Consiliului UE privind programul de convergență actualizat al României pentru perioada 2007-2010.
"România a înregistrat o creștere economică puternică, de ordinul a 6,5 % în medie anual, între 2003 și 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performantă dă semne clare de supraîncălzire, prezentând un deficit extern ridicat și în creștere și o reducere a finanțărilor provenite din ISD (investiții străine directe), în pofida nivelului ridicat al investițiilor altele decât cele legate de privatizări, dar totuși atenuate datorită unei proporții mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu și lung, potrivit informațiilor disponibile în prezent pentru anul 2007", se spune în avizul Consiliului.
Deficitul tot mai ridicat de forță de muncă, creșterea puternică a salariilor și dezvoltarea rapidă a împrumuturilor contractate de gospodării reprezintă alte semne ale supraîncălzirii. Creșterea bruscă a inflației, după o lungă perioadă de dezinflație reușită, a fost declanșată în principal de șocuri asupra factorilor de ofertă, cauzate de performanțele slabe ale sectorului agricol în 2007, în urma intemperiilor. Aceasta a fost agravată de efectele asupra cererii globale ale creșterii veniturilor și creditelor, ale politicilor nerestrictive în materie fiscală și de salarizare a sectorului public și ale deprecierii leului începând cu luna august 2007 (după aprecierea din ultimii ani).
"Presiunile inflaționiste puternice datorate evoluției salariilor (inclusiv salariile funcțiilor publice), creșterii rapide a prețurilor internaționale ale produselor alimentare și bunurilor de larg consum, precum și cursului de schimb mai scăzut (după o lungă perioadă de apreciere) sugerează existența unei încetiniri mai pronunțate a procesului de dezinflație. Astfel, se estimează că diferențialul de inflație (IAPC) față de UE-27 se va stabiliza sau nu se va reduce decât ușor pe parcursul perioadei analizate. În ansamblu, există posibilitatea ca combinația de politici expuse în program să nu determine progresul pe calea convergenței nominale", se mai spune în evaluarea Consiliului UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.