
Peste 5.000 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în perioada 31 decembrie 2016 — 01 ianuarie 2017, pentru asigurarea misiunilor destinate protecției și siguranței cetățenilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
Totodată, în noaptea dintre ani, echipajele de intervenție au asigurat, în sistem integrat, misiunile specifice, alături de reprezentanții celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și cei ai autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care au fost organizate evenimente publice de amploare.
În aceste două zile, salvatorii au intervenit, la nivel național, la 2.670 situații de urgență, dintre care 264 incendii și 2.162 pentru acordarea primului ajutor medical. De asemenea, echipajele operative au desfășurat 12 misiuni de descarcerare, 67 pentru deblocare/salvare, precum și 165 intervenții în sprijinul comunităților. Totodată, în perioada de referință, 2.193 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical, iar 35 au fost salvate din medii ostile vieții.
Numărul intervențiilor la care au participat efectivele inspectoratelor pentru situații de urgență a crescut cu 11 % față de perioada sărbătorilor de anul trecut, fiind înregistrate cu 269 intervenții mai multe în acest an.
***
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel național, acțiuni de îndrumare și control, pentru depistarea și înlăturarea stărilor de pericol și a potențialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare (hoteluri, vile, moteluri, pensiuni turistice și agroturistice, cabane), de alimentație publică (restaurante, baruri etc.), cu funcțiuni de agrement (cluburi, baruri, discoteci), precum și în spații cu aflux mare de persoane (mall-uri).
Aceste activități în teren au continuat și în aceste două zile, specialiștii noștri fiind angrenați în executarea a 24 de controale pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor.
Concomitent cu activitățile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat misiuni de recunoaștere în teren la operatorii economici aflați în zona de competență, inclusiv în locurile unde s-au organizat manifestări cultural — artistice cu aflux de persoane. Acestea au continuat și pe parcursul celor două zile, astfel că, la nivel național, salvatorii au derulat 506 astfel de misiuni pentru optimizarea intervenției la potențialele situații de urgență.
Răspunsul la urgențele medicale a fost asigurat, la nivel național, prin intermediul celor 260 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, 27 unități de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanțe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic și 41 autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
De asemenea, peste 5.000 de pompieri au fost la datorie, zilnic, pentru asigurarea misiunilor de răspuns, în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele aflate sub incidența efectelor de vreme rea.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat.