Situatia financiara dezastroasa cu care se confrunta Ministerului de Interne de citiva ani buni incoace nu mai este un secret decit, poate, pentru guvernati. In fiecare an atunci cind se intocmeste bugetul de stat, conducatorii MI-ului cer cit mai mult posibil, nu pentru ca ar crede ca le va da cineva exact cit au cerut ci pentru ca spera ca dupa ce se aplica reducerile de rigoare sa mai ramina ceva si pentru politie. Acest joc stupid si pagubos se repeta de ani buni, avind repercusiuni extrem de grave asupra eficientei acestei institutii. In lupta impotriva coruptiei, guvernantii considera ca pot trimite in avanposturi oameni care, saraci fiind, sunt predispusi la a deveni corupti. Ca sa nu mai vorbim ca din cuza aceleasi crase saracii, la nivelul institutiei nu exista nici cele mai elementare instrumente pentru a combate un fenomen infractional care aproape a scapat de sub control.
Politia lanseaza semnale S.O.S
Insuficienta alocatiilor bugetare a facut ca datoriile ministerului de Interne catre diferiti furnizori de materiale sau servicii sa ajunga la peste 300 de miliarde de lei. -Lipsa banilor ne-a pus in imposibilitatea de a achita o parte a cheltuielilor catre furnizori. Cele mai mari datorii le avem de achitat catre firmele care au livrat hrana pentru efective, acestea ajungind la peste 63 de miliarde de lei.
De asemenea, exista datorii foarte mari catre furnizorii de utilitati, totalul acestora fiind de peste 61 de miliarde. Alte restante se inregistreaza catre furnizorii de carburanti -2,2 miliarde, catre firmele care au executat reparatii- 20 de miliarde, furnizorii de echipament-2,2 miliarde, sau tehnica de calcul-18 miliarde. Lista celor catre care avem datorii ar putea continua, ea crescind in permanenta-, a declarat, ieri, in cadrul conferintei saptaminale de presa, colonelul Constantin Zavoleanu, seful directiei Logistica din cadrul MI.
Neachitarea la timp a facturilor a condus la aparitia unor siuatii cel putin ciudate, cum ar fi cea in care Politia Rutiera nu a mai putut elibera placute de inmatriculare din cauza intreruperii furnizari acestora de catre firma producatoare. Din acelasi motiv anumite Inspectorate Judetene de Politie au ramas fara telefoane sau caldura.
Compensari pentru benzina
Imposibilitatea achizitionarii de combustibili sau lubrifianti a facut ca putinele masini care inca mai functioneaza sa stea in garaje. -Autoturismele pe care le avem sunt uzate fizic si moral. Cea mai mare parte a lor au virste cuprinse intre 10 si 15 ani.
Chiar si in aceste conditii necesarul nu este complet, avind doar intre 60 si 80% din numarul minim de masini de care am avea nevoie. Datoriile foarte mari catre cei care ne asigura carburantii si lubrifiantii ne-au obligat sa reducem si mai mult cotele pentru fiecare autoturism,- adauga colonelul Zavoleanu.
Pentru a incerca sa rezolve macar problema coonbustibilului, Ministerul de Interne a solicitat aprobarea unei compensari, SNP Petrom urmind sa livreze combustibil MI-ului, in contul datoriilor pe care le are catre buget. Suma luata in calcul pentru compensare este de aproximativ 200 de miliarde, ceea ce ar putea acoperi necesitatile Politiei. -Politia Romana are nevoie de mult mai multi bani pentru a putea sa functioneze in conditii normale. Data fiind situatia am introdus o disciplina finaciara mult mai dura fiind inlaturate toate cheltuielile posibile-, exlica Constantin Zavoleanu.
Cei mai mari -creditori- ai MI, proprii angajati
Mari datorii exista si fata de personal, din suma alocata la rectificarea bugetara, MI-ul platind o parte a sumelor restante. -In urma rectificarii bugetare am primit 1.083 de miliarde de lei. Din aceasta suma 726 de miliarde au fost alocati pentru plata datoriilor restante catre personal, datorii acumulate in 1999 si 2000. O alta parte din acesta suma a fost folosita pentru achizitionarea a 46 de auto-speciale de la Roman Brasov si a 246 de autoturisme ARO-, a explicat seful Directiei Logistica.
Taierea apropae totala a fondurilor destinate investitiilor a avut consecinte si asupra asigurarii locuintelor de serviciu. -Exista peste 17.600 de solicitati pentru acordarea unui apartament sau a unei garsoniere, cereri justificate. In acest an am reusit finalizat doar 47 de apartamente, din care 35 in Bucuresti-, a adaugat colonelul Zavoleanu.