Prevederile din Raportul de tara al Ungariei referitoare la Legea statutului nu pun nici un fel de piedica Guvernului Orban, care este decis sa aplice controversatul act normativ incepand cu 1 ianuarie 2002. Mesajul Uniunii, transmis prin vocea comisarului Gunther Verheugen, precizeaza ca numai aplicarea legii va putea demonstra daca respectivul act normativ corespunde sau nu normelor europene in materie. In caz contrar, autoritatile de la Budapesta vor fi invitate sa-si modifice legea pana la aderarea Ungariei la UE, plasata undeva la inceputul anului 2004. Prinzand din zbor mesajul oficialilor europeni, membrii Cabinetului Orban s-au grabit sa afirme ca se gandesc sa modifice normele de aplicare a legii, dar nu prevederile actului normativ ca atare. -Unele reglementari ale legii vor fi corectate intr-un viitor apropiat, dar legea in sine nu necesita nici o schimbare, pentru ca ea nu contravine normelor europene-, a declarat ministrul de externe ungar, Janos Martony, pentru ziarul -Magyar Nemzet-.
Optimismul Budapestei este sustinut atat de declaratiilor lui Verheugen, care nu condamna explicit Legea statutului, precum si de afirmatiile extrem de favorabile ale reprezentantilor PPE. Premieul Adrian Nastase are o ultima sansa de a-l convinge pe Viktor Orban sa modifice legea, la intalnirea bilaterala programata pentru maine la Bucuresti.
Ungaria poate sa treaca linistita la aplicarea Legii statutului de la 1 ianuarie 2002, asa cum si-a propus Cabinetul Orban, intrucat ultimele semnale trimise de la Bruxelles Budapestei nu sunt expres defavorabile aplicarii acestei legi, asa cum si-ar fi dorit Romania sau Slovacia. Mesajul UE, transmis prin intermediul comisarului pentru extindere, Gunther Verheugen, precizeaza ca numai aplicarea Legii va putea demonstra daca respectivul act normativ corespunde sau nu normelor europene in materie, perioada de gratie acordata autoritatilor maghiare pentru a-si schimba legislatia fiind 2004, data aderarii Ungariei la UE. Oficialii maghiari au prins din zbor ideea, iar ministrul Janos Martony s-a grabit sa anunte ca nu e necesara modificarea legii si ca vor negocia cu tarile vecine normele de aplicare ale acestui act normativ.
Ungaria merge mai departe
Imediat dupa publicarea raportului de tara al Ungariei, oficialii de la Budapesta s-au grabit sa sustina ca nu se gandesc sa modifice Legea statutului si ca acest act normativ va fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2002. Aflat in vizita la New York, ministrul ungar de externe, Janos Martony, a organizat o coneferinta de presa ad-hoc, in cadrul careia a anuntat ca nu este necesara modificarea Legii statutului, ca ea se va aplica la termenul stabilit de Parlamentul de la Budapesta, iar ajustarile ce se impun ca urmare a raportului Comisiei de la Venetia vor fi cuprinse in normele de aplicare a legii. De asemenea, Martony a afirmat ca partea ungara doreste sa clarifice cu Comisia de la Venetia ce anume inseamna acea formulare cuprinsa si in raport, potrivit careia unele prevederi ale Legii statutului sunt aparent in contradictie cu normele europene referitoare la protectia minoritatilor.
Cat priveste criticile din raport pe marginea Legii statutului, ministrul de externe maghiar este extrem de optimist. -Observatiile cu privire la Legea statutului nu trebuie sa ne ingrijoreze prea mult -, a declarat Martony pentru editia on-line a lui -Magyar Nemzet-. In opinia sa, -unele reglementari ale legii, care sunt aparent in contradictie cu normele europene, vor fi corectate intr-un viitor apropiat-. Dar, a subliniat ministrul ungar, -Legea in sine nu necesita nici o schimbare, pentru ca ea nu contravine normelor europene-.
Verheugen da apa la moara Budapestei
Radio Kossuth Budapesta citeaza o declaratie a comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, potrivit careia numai pe timpul aplicarii Legii statutului se va vedea daca respectiva lege corespunde sau nu normelor europene referitoare la protectia minoritatilor. desi sustine ca Legea statutului maghiarilor afecteaza acquis-ul comunitar, Verheugen afirma ca -depinde de modul in care va fi implementata, daca va incalca sau nu legislatia internationala-. -Am discutat cu Guvernul ungar si cu guvernele tarilor vecine Ungariei si speram ca problema sa se rezolve in mod convenabil pentru ambele tari-, a mai precizat comisarul european insarcinat cu extinderea. Acest tip de declaratii continua sa dea apa la moara autoritatilor maghiare care au primit un termen extrem de generos pentru a-si armoniza legea cu normele europene, data aderarii Ungariei la UE, care corespunde anului 2004. Pana atunci, Ungaria poate aplica legea si o poate modifica din mers, in functie de negocierile cu tarile vecine.
Partidul Popular European, mana-n mana cu Legea statutului
Optimismul Budapestei este sustinut si de reprezentantii Partidului Popular European. Prezent in capitala ungara la reuniunea grupului parlamentar al PPE, Othmar Karas, membru al conducerii Fractiunii PPE in Parlamentul European, a afirmat: -Cei care critica Legea statutului maghiarilor inseamna ca nu gandesc in mod realist-. Politicianul austriac a marsat in declaratii si a precizat ca legea in discutie este intr-un consens deplin cu normele europene in materie, laudand in context si grija deosebita pe care o manifesta Budapesta fata de etnicii maghiari din tarile vecine.
Romania ramane optimista
Oficialii de la Bucuresti au vazut doar partea plina a paharului livrat de Bruxelles la masa Legii statutului. Purtatorul de cuvant al MAE roman, Victor Micula, a declarat ieri ca referirile la Legea statutului din cadrul Raportului de tara al Ungariei -confirma rezervele exprimate de Romania fata de acest act normativ-. -Faptul ca si Comisia Europeana are aceeasi parere cu a Romaniei arata ca nu suntem adeptii unui politicianism ieftin si ca suntem sinceri in relatia cu Budapesta-, a mai precizat Victor Micula. Reprezentantii MAE sustin ca Romania va monitoriza in continuare reactiile autoritatilor ungare si spera ca negocierile cerute si de oficialii UE sa duca la rezultate concrete.
Mai mult, purtatorul de cuvant al MAE sustine ca, daca nu ar exista controversata Lege a statutului, relatiile romano-maghiare ar putea fi simplu caracterizate de sintagma -cer senin-.