Atrasi de platile compensatorii pe care MI s-a angajat sa le acorde in cadrul Programului de Restructurare si Reorganizare, impus de Guvern pentru perioada 2001-2004, foarte multi politisti care au implinit varsta de 50 de ani si-au pus armele in cui. Sefii MI au fost fericiti ca restructurarea merge snur, iar politistii ca au incasat, in unele cazuri, echivalentul a 20 de solde lunare. Dorinta politistilor de a renunta la uniforma a fost atat de mare, incat unele inspectorate judetene s-au trezit ca au ramas fara cadre. Un exemplu in acest sens este IPJ Sibiu, unde in foarte multe comune a mai ramas doar un politist. Speriati ca Politia nu se grabeste sa rezolve problema si ca nu mai are cine sa-i apere de infractori, cetatenii localitatii sibiene Alamor si-au facut Politie Comunitara.
Primarii -au preluat- prerogativele politistilor
Primarii mai multor comune sibiene au inceput sa se planga de lipsa politistilor din localitatile pe care le conduc. Numarul insuficient de cadre IPJ din comune afecteaza cetatenii acestor localitati, care iau cu asalt primariile pentru a semnala diverse nereguli.
-Politia nu are decat un singur om in Loamnes si nu rezolva problemele comunitatii. Toate problemele care tin de Politie sunt prezentate de cetateni primarului-, a spus Maria Greavu, primarul comunei Loamnes. Primarii localitatilor Turnu Rosu si Sebesul de Jos au spus, de asemenea, ca in comunele respective nu se afla decat un politist, care nu poate acoperi cele doua zone. Edilul comunei Rosia a cerut ca si in satul Nou, care apartine de comuna Rosia, sa se infiinteze un post de politie. -Avem o casa in care politistul poate locui-, a precizat primarul.
La Alamor, Politie Comunitara
Primarul comunei Alamor sustine ca oamenii s-au organizat intr-un fel de Politie Comunitara din pricina lipsei de politisti.
Colonelul Mircea Birgoz, prim-adjunctul IPJ Sibiu, crede ca situatia este rezolvabila. -Avem o lipsa de cadre, dar acest lucru nu ne impiedica sa repartizam un cadru al Politiei in comunele dumneavoastra-, a declarat acesta. Declaratia prim-adjunctului a fost intarita chiar de comandantul Nicolae Suteu, care spune ca aceste lipsuri se datoreaza in general unui val de pensionari, care a avut loc anul acesta in institutia politieneasca.
In plus, colonelul Suteu considera ca cererile primarilor nu sunt chiar indreptatite, pentru ca localitatile mentionate nu reprezinta nuclee de infractionalitate. Comandantul IPJ mai precizeaza ca, in primul rand, in aceste zone trebuie completata organigrama IPJ. -Intr-adevar, numarul de personal nu este complet, dar anul viitor se vor completa locurile libere, pentru ca nu putem face politisti peste noapte-, a declarat colonelul Nicolae Suteu.