Home Actualitate Economia subterana a inghitit echivalentul a jumatate din bugetul MI

Economia subterana a inghitit echivalentul a jumatate din bugetul MI

DISTRIBUIŢI

-Buget de austeritate-, -trebuie sa strangem cureaua-, -nu sunt suficienti bani-. Astfel de justificari marcheaza, aproape zilnic, discursul politicienilor nostri cand vine vorba de scoli, spitale sau pensii. Si totusi, unde se duc miile de miliarde de lei colectate de la contribuabili cinstiti, care stau chiar si la coada pentru a da bani statului? Un raspuns simplu este: in buzunarele evazionistilor si ale marilor -tepari-.

Valoare prejudiciilor este enorma, doar in 10 luni, Politia descoperind afaceri ilegale ce au pagubit statul cu peste 6.000 miliarde de lei. Suma reprezinta cam jumatate din bugetul pe anul 2001 al M.

Cea mai mare parte a sumei, peste 5.000 miliarde de lei, este rezultata din afaceri pe scara larga cu privatizari frauduloase, returnari ilegale de TVA sau alte asemenea scheme financiare. Alte peste 900 miliarde de lei provin din evaziunea fiscala, practicata pe scara -industriala-.

Celelalte zeci de mii de miliarde de care nu mai stie nimeni, sau de care nu mai vrea sa se stie, sunt de fapt marea problema, dar, in fond, politica costa, iar obrazul subtire…

Zi de zi, guvernatii se plang ca nu sunt bani pentru salarii, sanatate sau invatamant. In acelasi timp, statisticile necosmetizate arata ca peste 60% dintre romani traiesc sub pragul saraciei. Cu toate acestea, pe acelasi taram mioritic, la aproape orice colt de strada, vezi cate o masina de lux sau poti admira cate o vila desprinsa din filme. Aparent, aceste antagonisme par greu de explicat. O privire mai atenta peste dosarele instrumentate de IGP poate oferi, insa, macar un punct de plecare.

La capitolul infractiuni economice, datele centralizate de IGP arata ca, doar in primele 10 luni ale anului in curs, -afaceristii- romani au adus prejudicii bugetului de peste 6.000 miliarde de lei, adica jumatate din suma alocata in anul 2001 pentru functionarea intregului Minister de Interne. Valoarea exacta este de 6.337,6 de miliarde, suma fiind calculata doar in urma cumularii prejudiciilor constatate in urma anchetelor Politiei. Din suma totala, peste 950 miliarde de lei sunt rezultatul evaziunii fiscale, politistii constatand 6.827 de astfel de infractiuni.

Evaziunea, infractiunea care se dovedeste prin alta infractiune

Domeniul evaziunii fiscale este extrem de sensibil si complicat. Marea problema este legata de legislatie. In Romania, poti sa nu-ti platesti impozitele si sa nu patesti nimic, pentru ca evaziunea fiscala poate fi dovedita cand exista si o alta infractiune principala.

-Cu alte cuvinte, daca o firma nu plateste impozitele, dar in actele contabile totul e in regula, nu pateste nimic. Pentru a putea fi acuzata de evaziune fiscala, aceasta trebuie sa comita o infractiune, sa inscrie date false in contabilitate, sa distruga documente sau altceva-, explica unul dintre specialistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare din IGP.

Pagube de 5.000 de miliarde din -cauze complexe-

Infractionalitatea economico-financiara este, poate, una dintre cele mai complicate infractiuni, din cauza modului de lucru, care presupune timp si multe cercetari. In cele mai multe dosare, Politia nu descopera doar o singura infractiune si atunci lucrurile devin si mai complicate. Politistii numesc aceste dosare -cauze complexe-, pentru ca prejudiciul constatat este mai mare de un miliard de lei.

Expertii acestui gen de criminalitate folosesc acte contabile false, dubla inregistrare a facturilor, firme-fantoma si banci care sa le acopere activitatea. Pe masa Politiei se afla, in lucru, peste 970 de astfel de cauze, iar alte 988 de dosare au fost deja finalizate. Prejudiciul adus statului este imens, bugetul pierzand peste 5.083 de miliarde doar din aceste infractiuni.

Dosarele privatizarilor frauduloase, pe linie moarta

Un domeniu extrem de sensibil, in care s-au comis multe fraude, este cel care vizeaza privatizarea. In urma verificarilor, in atentia Politiei au ramas 458 de dosare, din care peste 240 se afla in lucru.

Declansata cu mult tam-tam, asa cum se intampla de obicei, campania de verificare a privatizarilor -ciudate- risca sa fie trasa pe linie moarta. Ministerul de Finante, cea mai competenta institutie in efectuarea expertizelor contabile, a fost scos din schema, aceasta sarcina revenind acum Politiei Economice si APAPS. Din cauza traseului, mult prea lung, timpul finalizarii dosarelor este nepermis de mare, iar datele se pierd pe drum.

2.581,4 de miliarde recuperate

Neluat in considerare pana in acest moment, din motive mai mult sau mai putin discutabile, aspectul recuperarii prejudiciilor create pare a reveni in prim-plan. Pana in 1989, recuperarea prejudiciului era extrem de importanta, fiind unul dintre indicatorii de evaluare a unui ofiter. Intre timp, lucrurile s-au mai complicat, procentul recuperarii scazand continuu. In ultimele luni, Politia a reanalizat aceasta problema si a stabilit sa acorde o atentie mult mai mare acestei chestiuni, reusind sa ajunga la o proportie de recuperare a prejudiciilor de peste 50% din valoarea pagubelor constatate in -cauzele compexe-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.