Nivelul zgomotului ambiental va fi evaluat si gestionat, pentru a se preveni si a se reduce efectele daunatoare provocate de zgomot, a hotarat guvernul in ultima sedinta. La nivel national, vor fi implementate progresiv practici folosite deja in tarile membre UE pentru monitorizarea nivelurilor de zgomot din aglomerarile cu peste 100.000 de locuitori, de-a lungul cailor ferate si drumurilor principale, precum si in aeroporturi.
Actul normativ adoptat de guvern stabileste indicatorii si metodele de evaluare unitara a zgomotului ambiental, metodele de intocmire a hartilor de zgomot si a hartilor strategice de zgomot si metodele de intocmire a planurilor de actiune pentru reducerea zgomotului.
Publicul va fi informat despre zgomot si efectele sale, pe baza datelor din hartile de zgomot, urmand a fi aprobate planuri de actiune. Autoritatile administratiei publice locale vor aloca din bugetul local fondurile financiare necesare realizarii hartilor de zgomot, hartilor strategice de zgomot si planurilor de actiune incepand cu anul 2006 numai pentru aglomerarile cu mai mult de 250.000 locuitori si, incepand cu anul 2011, pentru toate aglomerarile.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului va elabora Planul National de Actiune pentru Reducerea Nivelurilor de Zgomot, care va fi aprobat pana la data de 30 decembrie 2008.