SIDA, o maladie incurabilă descoperită în urmă cu 30 de ani și care a făcut de atunci peste 30 milioane de victime, a bulversat omenirea într-o asemenea măsură, încât a declanșat un efort financiar exemplar, o mobilizare a cercetătorilor și efectuarea unor descoperiri medicale spectaculoase.
SIDA a fost descoperită pe 5 iunie 1981, în urmă cu 30 de ani, informează AFP. În acea zi, Centrul de control al maladiilor din Atlanta a luat la cunoștință existența unei forme rare de pneumonie, în cazul a cinci tineri homosexuali din California, care până atunci îi afecta doar pe pacienții puternic imunodeprimați.
O lună mai târziu, un cancer al pielii foarte rar a fost diagnosticat la 26 de pacienți homosexuali americani. Se vorbea deja despre un „cancer gay“. Boala a fost botezată în anul următor și a primit numele „sindromul imunodeficienței dobândite“ (SIDA). În 1983, o echipă de cercetători francezi a reușit să izoleze virusul, transmisibil prin sânge, secreții vaginale, lapte matern și spermă, care atacă sistemul imunitar și îl expune „infecțiilor oportuniste“ precum tuberculoza și pneumonia.
Milioane de victime
Acești 30 de ani de SIDA, marcați de milioane de victime, familii despărțite, copii africani rămași orfani și o stigmatizare crescândă, s-au remarcat însă și prin succese majore în fața acestui virus ce părea de neînvins. În 1996, descoperirea triterapiei schimbă datele problemei – de la statutul de maladie mortală, SIDA a devenit o maladie cronică.
The Global Fund, înființat în 2002, a oferit în opt ani subvenții de aproape 22 miliarde de dolari. Statele Unite ale Americii au pus în practică un „program de urgență“, PEPFAR. Fundația Bill Gates a donat multe milioane de dolari programelor de cercetare contra acestei maladii.
„SIDA a schimbat lumea, o nouă legătură socială s-a creat între țările din nord și cele din sud, un fapt care nu s-a produs niciodată în trecut, pentru nicio altă maladie“, a declarat Michel Sidibe, directorul ONUSIDA.
Pacienții homosexuali participă și ei la această luptă, în felul lor. Ei au devenit „pacienți experți“, povestindu-le cercetătorilor felul cum au trăit ei această boală, vorbindu-le despre nevoile bolnavilor, despre efectele neplăcute ale tratamentelor, a explicat Bruno Spire, președintele asociației AIDES. Însă, deoarece această boală nu mai ucide, dar nici nu poate fi vindecată, numărul pacienților infectați va continua să crească și încă este nevoie de mai multe programe de cercetare, de mai multe tratamente și de mai multe fonduri. Astfel, doar o treime dintre persoanele care au nevoie de tratament beneficiază de acesta. Mai rău, pentru fiecare două persoane care încep tratamentul, alte cinci persoane sunt infectate. Eforturile se vor baza foarte mult pe activitățile de prevenție.
„Avem nevoie de o revoluție în activitățile de prevenție, căci este imposibil să ne imaginăm că vom scăpa de epidemie doar prin tratament sau că vom putea să îi tratăm pe toți aceia care au nevoie“, a declarat Seth Berkley, directorul ONG-ului IAVI.
Strategii noi
Noi strategii au apărut între timp: circumcizia, despre care se spune că protejează două treimi dintre bărbați de infectarea cu virusul HIV, un gel microbicid, care pare promițător pentru femei, punerea sub tratament a pacienților, care reduce considerabil riscul de transmitere a virusului pe cale sexuală. Însă primele rezultate par că au nevoie de mult timp pentru a apărea și, la 30 de ani de la descoperire, în ciuda mobilizării generale și în absența unui vaccin, SIDA este departe de a fi învinsă. Fără a mai ține cont de faptul că, potrivit The Global Fund, programele de finanțare pentru anii viitori sunt inferioare în comparație cu nevoile actuale și vor face „imposibilă asumarea unor anumite intervenții fundamentale“.
În plus, două treimi dintre seropozitivii din lumea întreagă nu știu că sunt infectați și răspândesc boala în continuare. În Franța, numărul lor este de circa 50.000. Un sondaj realizat în barurile, saunele și cluburile gay din Paris a evidențiat faptul că 18% din totalul clienților lor sunt infectați, iar 20% dintre ei nu sunt la curent cu acest lucru.
Este adevărat faptul că SIDA a rămas în continuare o maladie care nu este ca altele și că, adeseori, oamenii preferă să nu știe că sunt bolnavi. „Este la fel de dificil să spui că ai SIDA ca și acum 30 de ani, a rămas o boală asociată imaginii de maladie rușinoasă, iar acest fapt îi face pe oameni să evite să vorbească despre ea și să se testeze“, a declarat Bruno Spire, el însuși seropozitiv.
„SIDA a fost epidemia majoră a secolului al XX-lea și rămâne epidemia secolului al XXI-lea“, consideră, la rândul său, profesorul Jean-François Delfraissy, directorul Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS).
Pacienții suferind de SIDA se confruntă cu noi provocări – îmbătrânirea și bolile asociate
O întreagă generație infectată cu HIV în anii 1980 și 1990 nu a avut posibilitatea de a îmbătrâni având SIDA. Noile generații de pacienți, înaintând în vârstă și fără bani, suferă, în prezent, de tot mai multe probleme de sănătate cronice declanșate de SIDA, informează AFP. Să poți să îmbătrânești având SIDA a fost un lucru care nu era posibil pentru o întreagă generație, infectată în anii 1980 și 1990; SIDA aproape că l-a ucis pe Lou Grosso, în urmă cu 30 de ani. Însă acest american nu era pregătit pentru cel mai recent diagnostic ce i-a fost pus de medicul său: el suferă acum de probleme cardiace. La vârsta de 57 de ani, Lou suferă totodată de dureri la nivelul articulațiilor și de pierderi de memorie. Însă, dintre cele 14 pilule pe care trebuie să le ia în fiecare zi, doar trei vizează aspectul seropozitiv. În timp ce atenția generală – și fondurile alocate – s-a îndreptat în ultimii ani către ravagiile făcute de această epidemie în Africa, specialiștii sunt preocupați de o nouă „criză“ declanșată de HIV.
De 15 ani, de când au apărut antiretroviralele și triterapia, o primă generație de pacienți diagnosticați cu această maladie a reușit să supraviețuiască și să îmbătrânească. Însă complicațiile în materie de sănătate sunt inedite, la fel ca efectele pe plan psihologic declanșate pe termen lung de această boală și problemele financiare cu care ei nu credeau că vor avea timpul să se confrunte.
Un studiu recent a reliefat faptul că 52% dintre americanii seropozitivi suferă de tulburări cognitive. Acest procent este de 10% în cazul pacienților seronegativi.
Pacienții infectați cu HIV în vârstă de 55 de ani prezintă de trei ori mai multe riscuri de a suferi de o maladie cronică, precum osteoporoza, diabetul și cancerul, comparativ cu pacienții seronegativi în vârstă de 70 de ani, potrivit unui studiu realizat de American Academy of HIV Medicine.