Home Actualitate Guvernul Tariceanu obligat sa dezamorseze bomba sindicala

Guvernul Tariceanu obligat sa dezamorseze bomba sindicala

DISTRIBUIŢI

Pentru prima oara de la instalarea sa in Palatul Victoria, guvernul Tariceanu se confrunta cu un val de revendicari sociale. Greva postasilor, care pune guvernul intre presiunile sociale interne si cerintele FMI, este doar varful aisbergului deoarece, la sfarsitul acestei saptamani, salariatii din cadrul CFR vor declansa o greva de avertisment de doua ore, existand riscul ca, in cateva zile, circulatia feroviara sa fie paralizata, consecintele economice si sociale fiind astfel deosebit de grave. La randul sau, personalul din educatie si sanatate, abia potolit in toamna anului trecut, este nemultumit de cresterile salariale nesemnificative, amenintand cu un nou val de proteste.

Realitatea este ca pe umerii guvernului apasa o povara grea, conflictele sociale cazand cat se poate de prost, tocmai in pragul semnarii Tratatului de aderare, care va avea loc pe 25 aprilie. Practic, Executivul este pus in situatia de a negocia cu spatele la zid.

4.520.000 de pensionari au asteptat postasul in zadar

Greva generala de 10 zile declansata ieri de angajatii Postei Romane a starnit nemultumire si surprindere in randul cetatenilor care au asteptat, in zadar, ore bune in fata oficiilor postale. Reactiile cetatenilor in fata usilor inchise au fost fie de solidaritate, fie de nervozitate. Momentul declansarii grevei generale nici nu putea fi mai prost ales, avand in vedere ca Sarbatorile de Paste se apropie, iar pensionarii si cei care depind de prestatiile sociale platite de stat nu isi pot primi veniturile. In plus, a fost sistat si sistemul de distribuire a presei, a formularelor pentru declararea impozitului global, a corespondentei comerciale, interbancare, precum si transferurile de bani. La momentul declansarii grevei, erau in plata alocatiile suplimentare pentru familiile nevoiase (in jur de un milion de lei), in timp ce plata ajutorului sau indemnizatiei de somaj era onorata in proportie de circa 80%. Pana la declansarea grevei, fusesera platite 1.130.000 de pensii, alte 4.520.000 urmand a fi achitate.

-Revendicari imposibil de acceptat-

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca revendicarile angajatilor Postei Romane privind majorarea salariilor cu 16% sunt imposibil de acceptat in prezent, ele fiind contradictorii cu actuala legislatie si cu cerintele FMI, insa a exprimat disponibilitatea executivului de a negocia cu grevistii pe baza situatiei companiei si a economiei. Tariceanu a declarat ca majorarea salariala de 4% cuprinsa in bugetul pentru acest an va face ca salariul minim sa ajunga la valoarea de 3.300.000 milioane de lei, ceea ce presupune deja -un efort financiar substantial-. Premierul a lansat, totodata, un apel la intelegere si intelepciune din partea grevistilor pentru a-si relua activitatea, astfel incat sistemul de plata a pensiilor si de furnizare a serviciilor postale sa nu fie afectat, precizand ca autoritatile nu au solutii alternative pentru distributia pensiilor.

Administratia Postei a actionat sindicatul in instanta

Ca urmare a efectelor negative multiple, Compania Nationala Posta Romana a cerut, ieri, in instanta, suspendarea grevei pornite de postasi, precum si declararea ilegala a actiunii sindicale. Potrivit articolului 55 din Legea 168/1999 privind conflictele de munca, administratia unitatii poate cere suspendarea grevei, pentru cel mult 30 de zile de la data inceperii ei, daca prin aceasta s-ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor. Cererea de suspendare se solutioneaza in sapte zile de la inregistrare, iar hotararea instantei este irevocabila. In aceste conditii, CNPR precizeaza ca -unele dintre serviciile prestate, precum achitarea pensiilor, au caracter social, drept urmare, avand in vedere ca in intervalul 17 – 28 aprilie se achita pensiile, compania considera ca, in urma acestei actiuni de protest, au de suferit pensionarii, care din cauza situatiei financiare se vad in imposibilitatea de a-si achizitiona medicamente si alimente-.

Negocierile au intrat in impas

Dupa mai bine de patru ore de negocieri care au avut loc ieri intre reprezentantii Postei Romane, ai sindicatelor si oficiali din cadrul Ministerului de Comunicatii, Ministerului Muncii si al Finantelor, partea guvernamentala nu a reusit sa stopeze greva. Desi li s-au oferit prime de Pasti, de Craciun sau -de nume-, plus alte fonduri finaciare din partea Ministerului Comunicatiilor si a celui de Finante, liderii sindicali au declarat ca protestele continua. La inchiderea editiei, in cursul serii, sindicalistii urmau sa se consulte cu colegii lor din tara pentru a hotari daca accepta sau nu aceasta oferta.

Ceferistii anunta greva de avertisment

Chiar daca greva postasilor va fi dezamorsata, guvernul Tariceanu este -amenintat- de oprirea activitatii din transportul feroviar. Liderii sindicalisti au anuntat ca vineri isi va inceta activitatea personalul din miscare si comercial. Pana la declansarea grevei de avertisment, lista cu semnaturi privind paralizarea traficului va circula printre salariati. Nemultumirile ceferistilor sunt cauzate de incetarea contractului colectiv de munca si inghetarea salariilor. Deocamdata, autoritatile abilitate sustin ca nu au primit instiintare oficiala din partea sindicalistilor cu privire la protestele anuntate. Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a precizat ca bugetele companiilor din cadrul CFR prevad o crestere a salariilor de numai 4%. -Am asigurat salariile de anul trecut, tichetele de masa, dar mai mult de atat nu le putem oferi-, a declarat Alexandru Noaptes, director general al CFR Calatori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.