Pe fondul nivelului de trai redus al populatiei si, implicit, al unei puteri de cumparare extrem de scazute, Romania a devenit, in timp, una dintre pietele importante ale retelelor infractionale internationale, care se ocupa cu desfacerea produselor contrafacute. Politistii romani spun ca se confrunta cu o industrie care produce si manipuleaza sume imense de bani si care a reusit sa acopere zone importante ale mapamondului. Efectele acestei industrii pentru economia nationala sunt devastatoare, ea obstructionand investitiile si alterand relatiile comerciale. Fenomenul tinde sa scape de sub control, in contextul in care autoritatile romanesti inca mai abordeaza problema intr-un stil pur balcanic, fiecare interpretand normele juridice de profil dupa propria-i opinie. Intre timp, romanii se incalta in continuare cu pantofi sport, fabricati pe vapoare, dar care poarta etichetele, falsificate, ale unor firme de prestigiu. Ce-i drept, diferenta de pret intre fals si original este aprent avantajoasa pentru romanul sarac. In realitate, din punct de vedere al calitatii, pretul este extrem de piperat.
O industrie a falsului
Perceptia, atat a opiniei publice, cat si a instantelor de judecata, asupra comerciantului care desface produse contrafacute este una clementa, fiind considerat un amarat de intreprinzator care, fie la tarabe, fie in magazine, incearca sa-si castige aparent cinstit existenta. Ceea ce nu se realizeaza este faptul ca acest comerciant, impreuna cu alte mii si mii de astfel de intreprinzatori, reprezinta de fapt o rotita a unui mecanism international creat de -retele sofisticate ale crimei organizate-, dupa cum afirma ofiterii Inspectoratului General al Politiei. Acesti -marunti- comercianti desfac marfa contrafacuta venita in Romania in cantitati care au destabilizat intr-o proportie ingrijoratoare economia nationala, prin obstructionarea intrarii pe piata romaneasca a unor firme care sa-si poata desface produsele de calitate, intr-un sistem concurential sanatos oricarei economii de piata.
Dezinteres -fabricat in Romania-
Pentru combaterea acestui fenomen, Romania dispune, culmea, de legile necesare, neputandu-se invoca vidul legislativ. In acest sens, politistii actioneaza in baza a cinci legi si a trei articole ale Codului penal. Problema cea mare consta in faptul ca ele sunt sunt mai mult interpretate si prea putin aplicate.
Acest aspecte se reflecta cu prisosinta si in faptul ca, in ciuda volumului imens de produse contrafacute, desfacute pe piata romaneasca, ponderea infractiunilor constatate in acest domeniu se mentine la un nivel scazut. Motivul principal, conform politistilor, consta in -lipsa plangerilor prealabile din partea titularilor de drepturi, prejudiciati, in contextul in care cvasitotalitatea infractiunilor din aceasta materie, se urmaresc la sesizarea prealabila a partii vatamate-.
Ceea ce este mai grav este ca unele organe ale Parchetului minimalizeaza sau chiar anuleaza gravitatea acestui fenomen infractional, dispunand scoterea de sub urmarirea penala, masura in urma careia se procedeaza si la restituirea produselor ridicate in vederea confiscarii.
640 de dosare in numai 10 luni
Chiar si in acest context, evolutia periculoasa a fenomenului este surprinsa elocvent de statisticile Politiei,. Astfel, analizand datele statisticilor, comparativ cu ultimii ani, se poate constata ca numarul dosarelor instrumentate in primele 10 luni ale anului in curs este de peste sase ori mai mare decat numarul celor intrumentate in 1996. De exemplu, fata de anul la care ne-am raportat, 1996, cand au fost instrumentate doar 100 de astfel de dosare, anul acesta numarul lor a ajuns la 640. Toate dosarele au fost inaintate Parchetului, spre solutionare.
Cele mai multe infractiuni sunt de -inselciune cu privire la calitatea marfurilor- si -punere in circulatie a produselor contrafacute-. Produsele depistate sunt comercializate cu preponderenta in piete si in compelexele en-gros, de unde romanii cumpara produse alimentare, industriale sau de uz gopodaresc de calitate execrabila, dar cu etichetele unor marci de larga recunoastere. De asemenea, au fost instrumentate si cauze privind concurenta neloiala.
Un exemplu minor, dar elocvent pentru fenomen, este cel al cetateanului indian Mahavan Nair Sureshbabv, cercetat penal pentru savarsirea infractiunii de contrafacere a unei marci. Indianul, in calitate de administrator si asociat la SC JAGUAR IMP SRL, a importat si comercializat pe piata romaneasca 1.540 de seturi de oale de inox, contrafacute in China, purtand marca -HAPPY LADY ORIGINAL-, marca ce apartine si este inregistrata international si in Romania de o firma din Belgia, care s-a si constituit parte civila, cu suma de 200.000 de dolari. Iata cam ce sume se scot din astfel de afaceri, la nivelul unei singure firme. Daca s-ar face o contabilizare la nivel national, probabil ca suma totala ar fi de cateva sute de milioane de dolari…