Home Economic-Financiar Privatizarile din Suceava au adus statului mai multe procese decat bani

Privatizarile din Suceava au adus statului mai multe procese decat bani

DISTRIBUIŢI

Privatizarea societatilor comerciale sucevene ar fi trebuit sa aduca la bugetul de stat peste 307 miliarde de lei. Din cele 290 societati ce trebuiau privatizate, pentru 234 au fost incheiate contracte de vanzare. APAPS a reziliat deja cele cinci contracte incheiate cu investitori straini, pe motiv de neplata a actiunilor.

Potrivit directorului reprezentantei Suceava a APAPS, Dan Burgheaua, pana in prezent au fost incheiate 234 contracte de vanzare a actiunilor, din care 126 cu asociatii ale salariatilor, 61 cu persoane fizice, 70 cu cele juridice, cinci fiind cu capital strain.

25,1 miliarde de lei datorii catre APAPS

-In urma privatizarilor, APAPS mai are de recuperat, de la cei ce au cumparat actiuni, 14,5 miliarde de lei, reprezentand restante ce includ rate si dobanzi penalizatoare. Mai exista si alte probleme de aceeasi natura. Si aici ma refer la recuperarea dividendelor datorate APAPS, deci practic bugetului de stat, de peste 10,6 miliarde de lei, de la CETATEA SA Suceava, MOBSTRAT, MODIN, MES si PECO-, declara directorul Burgheaua. El a mai precizat ca au fost reziliate o serie de contracte de vanzare-cumparare, pentru neplata ratelor, cu 12 asociatii ale salariatilor, cinci persoane fizice, 15 juridice, precum si toate cele cinci incheiate cu partenerii externi.

Recuperari de TVA din export de fier vechi

Facand o radiografie a ineficientei sau incapacitatii societatilor comerciale cu capital de stat de a se adapta la cerintele economiei de piata, Dan Burgheaua spune ca una dintre cauzele regresului o reprezinta pierderea pietei traditionale de desfacere ori lipsa unui management corespunzator. -De asemenea, acestea nu au beneficiat nici de sprijin bancar, iar in multe cazuri, chiar au fost supuse unui mecanism de impozitare agresiv, ceea ce practic a dus, in anii anteriori, la privatizarea unor pasive si nu a unor active. De aceea este dificil sa se gaseasca acum investitori care sa ofere un pret mare pe actiuni, sa faca investitii si sa nu concedieze personalul. Toate acestea au dus la aparitia unor investitori de tip -ingineri financiari-, care cumpara pentru a revinde mai scump, catre detinatorii de capitaluri negre, sau a investitorilor de tip distrugator, care platesc actiunile la stat si apoi vand utilajele la fier vechi, ulterior abandonand afacerea. In acest sens, chiar au fost ajutati de catre guvernarile anterioare, in baza unei ordonante, care prevedea ca recuperarea TVA se facea din exportul de fier vechi-, ne-a spus seful reprezentantei Suceava. Burgheaua sustine ca unele privatizari au fost sortite din start esecului, pentru ca legislatia avea grave carente. -De exemplu, la o licitatie in vederea adjudecarii de actiuni, se pot prezenta si persoanele fizice. Numai ca legislatia nu prevedea ca acestea sa fie obligate, asemenea persoanelor juridice, sa prezinte si garantii bancare, reusind, totodata, sa eludeze legile referitoare la achitarea datoriilor catre stat, ceea ce a dus la falimentul unor societati comerciale imediat dupa privatizare. O alta deficienta pe care am constatat-o este cea a legislatiei referitoare la asociatiile salariatilor, PAS. Prima lege a aparut in 1994, care facea referiri la privatizarea prin metoda MEBO, dar aceasta avea destule defecte, care au dus la aparitia unor litigii, concedieri, ori santaje ale salariatilor, obligati sa instraineze actiunile catre cei ce au pus mana pe PAS, sub amenintarea pierderii serviciului-, a conchis directorul APAPS Suceava, Dan Burgheaua.

Vichenti Cosma

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.