Unica padure de pe litoralul romanesc al Marii Negre – Comorova – a ajuns gropa de gunoi a municipiului Mangalia si risca sa dispara de pe harta judetului Constanta, din cauza taierilor abuzive, precum si a improprietaririlor ilegale. S-a ajuns in aceasta situatie catastrofala din cauza a doua hotarari de Guvern, emise pe timpul lui Radu Vasile (nr. 647/ 1998) si Mugur Isarescu (1.025/2000), prin care cele 519 ha ale Padurii Comorova au trecut din proprietate publica a statului in proprietate publica a municipiului Mangalia. Transferul s-a dovedit a fi un dezastru pentru Padurea Comorova, intrucat suprafata acesteia s-a diminuat continuu, ca urmare a unor interese locale, iar in prezent este un adevarat depozit de deseuri.
La ora actuala, doar trei persoane se ocupa de respectarea regimului silvic al celor 517 ha de padure si nimeni nu stie cui ii apartine terenul din punct de vedere vanatoresc. Potrivit evaluarii efectuate de catre reprezentatii Regiei Nationale a Padurilor, rezulta ca 8,64 ha sunt ocupate de diferite societati pe baza unor acte de vanzare-cumparare avizate de Consililul Local al municipiului Mangalia, iar alte 3,82 ha sunt ocupate ilegal. De asemenea, s-a constatat ca exista tendinta extinderii proprietatilor amplasate in padure. Pentru salvarea de la disparitie a Padurii Comorova, Prefectura Constanta a propus anularea celor doua hotarari emise in 1998 si 2000, precum si emiterea unei ordonante care s-o treaca in administrarea RNP ca padure proprietate publica a statului.
Fostul premier Radu Vasile a emis, in 1998, Hotararea 647, care stabilea ca 519 hectare ale padurii Comorova, din judetul Constanta, trec din administrarea publica a statului in administrarea Consilului Local al muncipiului Mangalia. Padurea este administrata de catre -Gold- Mangalia, regie in subordinea Consililului Local. Scopul transferului era infiintarea Parcului municipal Mangalia. Ulterior insa fostul prefect de Constanta, Marian Parjol, ajuns secretar de stat la Ministerul Functiei Publice, a initiat Hotararea 1025/26 octombrie 2000, semnata de Mugur Isarescu, trecand padurea din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a muncipiului Mangalia. Practic, s-a dat semnalul distrugerii ei, prin administrare haotica si vinderea unor suprafete de teren.
Sute de hectare, defrisate
-Padurea Neptun-Mangalia (Comorova) este unica de pe litoralul romanesc al Marii Negre, cu rol deosebit de protectie climatica, igienico-sanitara, recreativa si de cercetare-experimentare silvica in conditiile extreme din stepa dobrogeana, fiind domeniu public de interes national. Nu poate fi incadrata in categoria celor de interes local-, ne-a precizat Tudor Toader, director in cadrul Regiei Nationale a Padurilor. Potrivit specialistilor silvici, padurea Comorova nu poate fi gospodarita de administratia publica locala.
Aceasta este singura padure de agrement de pe litoral, creata artificial de silvicultorii dobrogeni in 1890-1910. Pana in 1963, padurea avea o suprafata de 855 ha si a fost administrata de Casa Autonoma a Padurilor Statului si Directia Regionala a Economiei Forestiere Dobrogea. Intre 1967 si 1968, suprafata s-a diminuat la 596 ha, prin defrisari pentru construirea statiunilor Olimp, Neptun si Jupiter. Pana in 1990, defrisarile au redus-o la 519 ha.
Dupa 1990, padurea Comorova este preluata in administrare de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, respectiv Intreprinderea Agroindustriala Neptun, transformata prin hotarare de guvern in SC Olimpus SA Mangalia. Aceasta societate a defrisat, in 1996, o suprafata de 25 ha de padure, fara a mai reimpaduri, iar in prezent este in procedura de reorganizare juridica.
Padurea a ajuns depozit de gunoi
Nota de control intocmita in prima parte a acestui an de catre inginerul Adrian Angelescu precizeaza ca -toata padurea este depozit de gunoi- si -este foarte prost gopodarita in prezent, fiind in pericol de a fi ocupata de diversi proprietari si distrusa-. Verificarile au mai evidentiat ca -in padurea Comorova exista mai multe suprafete intrate in proprietate privata din perioada cand a fost gestionata de SC Olimpus SA, dar si in prezent o parte din padure este instrainata sau ocupata abuziv, neluandu-se nici o masura de catre reprezentantii Primariei Mangalia. Din evaluarea facuta in teren rezulta ca 8,64 ha sunt ocupate de diferite societati pe baza unor acte de vanzare-cumparare, cu avizul Consiliului Municipal Mangalia, iar 3,2 ha sunt ocupate nelegal… Exista tendinta extinderii in padure a proprietatilor, cum ar fi SC Jirlau sau Spatii Verzi Neptun-.
Vanatoare -la liber-
O situatie deosebita este aceea a vanatului. -Din punct de vedere vanatoresc, in padure exista fazani, mistreti, iepuri, caprioare, vulpi, sacali, efective in continua scadere din cauza cainilor vagabonzi, neadministrarea de hrana si apa, necultivarea liniilor somiere. Nimeni nu ne-a putut informa de cine apartine terenul din punct de vedere vanatoresc-, mentioneaza nota de control a RNP.
Controlul regiei a mai evidentiat ca s-au inregistrat taieri ilegale efectuate de SC Gold Mangalia, evaluate la 8.535.275 de lei. La ora actuala, de gospodarirea si administrarea celor 519 ha se ocupa numai trei persoane, doi tehnicieni si un inginer silvic, care nici nu au imputerniciri pentru a aplica si urmari respectarea regimului silvic in aceasta padure!
Alte zeci de hectare -fermecate-
Primaria Mangalia intentioneaza sa transforme in parc circa 220 ha din padurea Comorova, dar hotararea de Guvern din 1988, semnata de Radu Vasile, preciza ca intreaga suprafata de 519 ha va constitui -Parcul municipal Mangalia-. Raportul comisiei de ancheta privind situatia economiei forestiere din Romania, intocmit anul trecut de Camera Deputatilor, mentiona ca fostul Minister al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului avea sarcina de a initia un act normativ prin care fondul forestier administrat de catre -Primaria orasului Mangalia (557 ha) sa treaca in adminitrarea Regiei Nationale a Padurilor-. Dar acest lucru nu s-a realizat nici pana la ora actuala si, in plus, se constata ca, potrivit raportului comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor, apar suplimentar 38 ha de padure care nu au fost mentionate in cele doua hotarari de guvern.
Pentru salvarea padurii Comorova, directorul Tudor Toader considera ca solicitarea Prefecturii judetului Constanta, de anulare a celor doua hotarari de Guvern (nr. 47/1998 si 1025/2000) si redarea in circuitul forestier a padurii Neptun-Mangalia, este justificata si se poate finaliza printr-o ordonanta de urgenta, care sa prevada ca administrarea s-o faca RNP, -ca padure proprietate publica a statului, de interes national-.
Se intentioneaza ca statiunea Neptun sa se desprinda de Mangalia si sa devina localitate de sine statatoare. De asemenea, toate structurile de cazare, de alimentatie publica si de distractie din Neptun se vor privatiza. Se poate deci conchide cat de mare este miza pentru padurea Comorova.