La 15 ani de la mineriadele din *90, Iliescu, Roman si alti actori ai vietii politice care-si fac veacul pe cheiurile dambovitene stau linistiti, visand in continuare la acte de marire politica. Mandru atunci nevoie mare de succesul -celui mai avansat detasament al clasei muncitoare- la plantat de trandafiri, ce s-a lasat cu capete sparte si vanatori de -golani adapati-, Ilici tace acum malc, singurul plimbat de la Ana la Caiafa fiind fostul sau -caporal-sef- peste ortaci, Miron Cozma. Nici pana in ziua de astazi, Iliescu nu a avut curajul sa dezavueze -actul de lezcultura- al minerilor care au facut in *90 din Universitatea bucuresteana inamicul lor numarul unu. Universitatea a fost vandalizata, pangarita pentru vina de a reprezenta centrul creierelor indisciplinate, neinregimentate de noua putere, o incercare esuata de a taia capul a ceea ce probabil pentru -cel mai cinstit si cel mai sireac dintre pamanteni- reprezenta un fel de hidra intelectuala, careia trebuia musai sa i se taie capul. Asta explica de ce minerii au dovedit o dedicare speciala pentru ingrijirea bobocilor in ale culturii taine, de vreme ce majoritatea studentilor maltratati au fost loviti mai ales la cap, perceput ca fiind centrul raului, al celor care au avut curajul sa gandeasca liber.
Faptele eroice de arme ale ortacilor din Valea Jiului au fost cat se poate de apreciate la acea vreme, acestea beneficiind rapid de obladuirea procedurii de prescriere. Folositi de catre Iliescu si Petre Roman la cosit de studenti si intelectuali, minerii nu mai dau socoteala acum decat prin luceafarul lor, Miron Cozma. Menajati de catre CDR si PSD, responsabilii morali ai evenimentelor din 13-15 iunie *90 continua sa nu fie trasi la raspundere.
Caporalul, nu si comandatiru!
Avand la activ batalii cu jandarmii si tentative de puci, Cozma a fost singurul audiat ieri de catre procurori in legatura cu implicarea sa in evenimentele din Bucurestiul anului 1990. Audiat ieri doar o ora in dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, luceafarul Jiului a plecat asa cum a venit, discutia purtata cu procurorul anchetator Dan Voinea vizand doar stabilirea cadrului in care vor avea loc viitoarele intalniri. La urmatoarea audiere de la sediul Parchetului Militar, fostul lider al minerilor urmeaza sa faca declaratii despre evenimentele din 13 iunie, cand ortacii din Valea Jiului au ajuns la Bucuresti. In cadrul acestei actiuni, urmeaza sa fie audiat si fostul lider democrat Petre Roman, prim-ministru in perioada cand minerii au fost invitati de catre el si Iliescu la mirosit de parfum de trandafiri pe strazile Capitalei. Autoritatile nu manifesta nici o disponibilitate in a-l aduce si pe Iliescu in fata lor pentru a da explicatii despre implicarea sa in acele tragice evenimente.
Justitia e oarba, dar trage cu ochiul!
La inceputul anului trecut, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind evenimentele din timpul mineriadei din 1990, demers ce a survenit unei intalniri dintre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene. AVM formulase, inca din 1997, o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu, in care ii acuza pe cei noua de -organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc-. AVM mai sustinea ca minerii au -sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis- cu concursul larg al fortelor politienesti si al procurorilor care au arestat, anchetat si maltratat ilegal oameni nevinovati. Dupa opt ani de la evenimentele din Piata Universitatii, procurorii au trimis in judecata numai cativa trepadusi, lasand pestii cei mari sa scape linistiti printre degetele raschirate ale justitiei. Tot pentru mineriada din *90 a fost trimis in judecata Mihai Chitac, acuzat alaturi de alti cinci fosti ofiteri pentru violentele inregistrate in zona Ministerului de Interne, soldate cu uciderea a patru persoane.